heilige plaatsenHeilige plaatsen

Na twee boeken over pelgrimsroutes, naar Santiago de Compostela (2008) en routes elders in Europa, publiceert de auteur in dit fotoboek een groot aantal foto's van plaatsen in Europa die bedevaartgangers vaak als bestemming hebben.

Het betreft plaatsen in Engeland (vier), Frankrijk (vijf), Scandinavië (zes), Polen en Slowakije (drie), Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland (vijf), Italië (vier), Spanje en Portugal (zes).

heilige plaatsen inhoud 1heilige plaatsen inhoud 2

 

Per heiligdom biedt een foto, vaak twee pagina’s groot, een indruk van het bedevaartsoord als geheel met daarna enkele foto's van de binnenzijde van het kerkgebouw, voorzien van een korte, informatieve tekst over de geschiedenis of enkele bijzonderheden ervan. De fotograaf heeft zich laten leiden door de imponerende schoonheid van de gebouwen, die ook menig pelgrim zal ervaren bij een eerste aanblik, niet gehinderd door het (massa)toerisme. Gebouwen die stammen uit de middeleeuwen tot begin vorige eeuw. Behalve verrassend zijn de foto's ook zo indrukwekkend dat ze inderdaad, naar de woorden van de auteur, 'de absolute stilte en tijdloze sfeer' van die heilige plaatsen weten op te roepen. (W.H.J. van Stiphout vopr NBD Biblion)

Heilige Plaatsen
De mooiste pelgrimsoorden van Europa
Derry Brabbs
Kok Boekencentrum : 256 p. - 2020
ISBN 9789043534444