lentink voetreisByzantijnse voetreis

De Dordtse kunstenaar Lentink (maker van monumentale houten beelden) liep in 2015 van Zuid-Italië via Albanië, Griekenland en Turkije naar Istanboel. Een reis van ruim 2800 km langs het culturele erfgoed van het Byzantijnse rijk.

Dit vanwege zijn interesse in de bronnen van de Europese beschaving. Zijn verslag bestaat uit bundelingen van (bij thuiskomst geredigeerde) dagelijkse brieven aan zijn vriendin, aangevuld met noten en kaderteksten over de Byzantijnse geschiedenis en andere culturele wetenswaardigheden waar hij onderweg tegenaan liep.

Het doorlopende brievenverslag is te lezen als een dagelijkse routebeschrijving, met aandacht voor maaltijden, overnachtingen, dorpjes en de mensen die hij ontmoet. Hoewel Lentink soepel schrijft en vaardig de dag samenvat, blijven die stukken als leeservaring uiteindelijk toch wat vlak. Voor mensen die zelf met reisplannen voor deze contreien rondlopen, valt er veel waardevols te halen. Met duidelijke overzichtskaartjes en een aantal foto’s in zwart-wit.

Byzantijnse voetreis
Een verslag in 13 brieven
Gerhard Lentink
Lentink : 495 p. - 201
ISBN:9789082108910