n 8473Floortje Dessing blijft vanwege de coronamaatregelen ook thuis. Ze heeft nu een reeks programma’s waarin ze mensen opzoekt die in Nederland in overdrachtelijke zin ‘aan het einde van de wereld’ wonen.

Kluizenaar

In een van de afleveringen gaat ze op bezoek bij de Kluizenaar Jozef van de Berg, een voormalige theatermaker die na een religieuze roeping als een kluizenaar in Grieks-orthodoxe stijl in een tuin van een welwillend iemand in Neerijnen woont.

n8476

Verslappen

Och ja, Neerijnen, dacht ik, daar hebben we vorig jaar zo’n prachtig wandeling gemaakt. Daar moeten we ook weer eens heen, nu de meidoorn aan het bloeien is geslagen.

n 8465

We kozen voor de bewolkte zaterdag om eventuele drukte te vermijden. Nu de coronamaatregelen al een tijdje aanhouden, merk ik dat we in de stad een beetje aan het verslappen zijn qua anderhalve meter. Het wordt weer drukker op straat. Mensen zoeken elkaar weer op, de parken worden druk bezocht, op de gesloten terrassen zitten mensen met hun eigen drankje en proviandje. Het is makkelijker om buiten de stad een coronaveilige wandeling te maken.

n8468

Gelders landschap

Over een ontspannen A2 zakken we naar het zuiden. Wat is het toch heerlijk rijden deze dagen, je hoeft alleen je stuur maar recht te houden, je voet op het gas, de auto snort met een gelijkmatige 100 km p/u over het asfalt. Je hoeft nauwelijks te remmen of in te halen. Een snelweg zoals een snelweg bedoeld is, merkt Maddy op. Vanaf de afrit is het nog een paar keer de bocht om en dan sta je geparkeerd tussen het heerlijk frisse groen van het Gelders landschap.

 n8470

Idylle

En drie stappen later staan we in de Hollandse idylle. Een paar schapen met lammetjes in een boomgaardje, het knoestige kasteel Waardenburg tussen het fluitekruid. We gaan al snel overstag voor de mooi gelegen picknickbank, waar we koffie uit de thermos drinken. Het is maar een korte wandeling, dus als we de rijtijd van drie kwartier willen rechtvaardigen moeten we het een beetje uitsmeren.  Daarna die prachtige Waaldijk met een nat wilgenbos in de diepte en een molen in het talud. In verschiet een leuk torentje, maar het uitzicht wordt ontsierd door een opzichtig groot reclamebord langs de A2.

n8469

Uiterwaarde

We mogen linksaf de uiterwaarde in. Het raapzaad, het fluitekruid en de meidoorn. Ze bloeien uitbundig. Het graspad door de uiterwaarde is wederom een gedroomde wandelroute. We komen af en toe wat andere wandelaars tegen, maar van drukte is geen sprake.

n8467

Neerijnen

Veel sneller dan we zouden willen staan we weer op de dijk. De verlenging naar Oppijnen laten we deze keer achterwege. Omdat het niets toevoegde de vorige keer, behalve een paar kilometers. We duiken het landschapspark weer in komen bij de kerk van Neerijnen en de mooie tuin. Daar drinken we thee uit de andere thermos op een bankje in de zon. De zon heeft flink aan kracht gewonnen, het is zelfs lekker warm geworden. We vangen flarden van passerende gesprekken op. Die gaan over de kluizenaar. Meer mensen hebben de uitzending van Floortje als aanleiding voor hun uitje genomen.We vervolgen langs het buiten van Neerijnen en lopen een hoefijzer over de prachtige smalle laantjes (eiken in lentegroen!). Nog lang niet moe keren we weer terug bij de auto.

n8478

Feestje niet verplaatsen

Het onderweg opgeworpen idee om dan nog maar even bij het nabijgelegen Mariënwaerdt te gaan kijken, verwerpen we onder het motto dat je een goed feestje niet moet verplaatsen. Bovendien is het uitsmeren zo goed gelukt dat het eigenlijk ook al te laat is om nog een bonuswandeling te maken. We glijden tevreden weer terug over de stille A2.

Praktische informatie

wbkaartLandgoederen Waardenburg en Neerijnen
9 km

Startpunt
TOP Van Pallandtweg 1, Neerijnen

Horeca
Uitspanning Het Stroomhuis Van Pallandtweg 1, Neerrijnen

Routebeschrijving
Deze wandeling is een variant op enkele beschreven wandelingen. Zie voor meer info bij de Trage Tocht Neerijnen , de Groene Wissel Opijnen of stel je eigen variant samen met de knooppunten van het wandelnetwerk rivierenland.