z11Gedekt weer. Regen in de voorspelling. Waar te wandelen zonder in anderhalve-meterproblemen als drukte of afzettingen terecht te komen? Het sombere weer, zo hopen we zal ons daar toch wel bij helpen.

Fluitekruid

Het is fluitkruidtijd, dus ga ik op zoek naar een gebied, niet te ver van huis, waar je veel fluitekruid kunt verwachten. Dus iets met smalle weggetjes, oud land en gewillige bermen. Het wordt de omgeving van Slot Zuilen, waar we bij een vorige wandeling zo verrast door waren. Een groot parkeerterrein bij de Maarsseveense plassen ligt er, op een handvol auto’s na, als een leeg voetbalveld bij. Dat is een goed signaal. En al snel blijkt dat we hier prima een mooi rondje kunnen lopen. We komen wel wat mensen tegen, maar ook hier is het rustiger dan in het Vondelpark.

zbegin

Leven om te sterven

We lopen al vrij snel op smalle weggetjes tussen het fluitekruid, compleet met een paar decoratieve molens. Even verderop wordt de blik naar een paar mooie bloesembomen getrokken. Die blijken op een charmant oud begraafplaatsje te staan. Aangelegd door de familie Van Tuyll tot Serooskerken. Op de poort staat de uitspraak: “We leven om te sterven”. Nog weer een stuk chagrijniger dan die ander kerkhofklassieker ‘memento mori’ (gedenk te sterven). Voor het begraafplaatsje staat een infobordje waarop Belle van Zuylen, (de beroemde telg uit deze familie die in 1740 op het nabijgelegen slot is geboren), je in eigentijds Nederlands als het ware toespreekt. Ze ‘zegt’, “dat ze niet vrolijk werd van die sombere tekst. Alle portretten van haar voorouders in het kasteel benauwden en verveelden haar ook. Liever had ze landschapjes aan de muur. Natuur straalt immers veel meer geluk en schoonheid uit.”

z1

z12

Oud- Zuilen

We vervolgen over heerlijke paden en lanen langs het slot. Bloesem, mooie oude boerderijen, parkachtig landschap. Het wandelt fijn. We ronden wat grasland en keren terug naar het slot langs de oever van de Vecht. Oud-Zuilen, wat ligt dat daar toch prachtig te mijmeren over vervlogen tijden. Een paar prettig organisch verzakte huizen, een kerkje en wat oude bomen aan het water. Meer heb je niet nodig voor een ansichtkaart-achtig aanzicht. Daarachter het slot met haar bloesem en slangenmuur. Wegens corona gesloten voor publiek.

z6

z5

Maarssen

Verder langs de Vecht. Mooie stukjes worden afgewisseld met lelijke jaren-90 bouw en patserige nieuwe huizen. Daarna het mooie oude stukje Maarssen, een gaaf oud straatje, meebuigend met het riviertje. Het begint nu wel zachtjes te regenen. De horeca is dicht, maar een restaurant doet koffie to go. We halen twee heerlijke cappuccino’s en vinden een bankje onder een afdakje dat ons net droog kan houden.

z8

Na de koffiepauze volgt bij het terugbuigen naar de auto een minder leuk stukje langs een autoweg. We verlaten die zo snel mogelijk en steken via een van de plassen terug. Dat is een hondenlosloopgebied, wat duidelijk wordt door de vele loslopende honden. Tegelijkertijd is het mooi paadje met nog een ruime toegift van fluitekruid als klinkend besluit.

z0

Raapzaad

We rijden naar huis langs snelwegbermen vol raapzaad. Ja, raapzaap inderdaad, geen koolzaad, zo weet Maddy te vertellen. Een uitzending van Vroege Vogels had er een item over. Koolzaad en raapzaad lijken enorm op elkaar, maar wat langs de wegen staat is een ontsnapte landbouwplant (raapolie, raapsteeltjes, bodemverrijker). Raapzaad is alleen van dichtbij te onderscheiden van koolzaad. De bloemknoppen zitten onder de bloeiende bloemen bij raapzaad en de zaaddozen hebben een langer uitlopertje (snavel) dan koolzaad. Ook zijn de bladeren wat groener dan bij koolzaad dat wat blauwere bladeren heeft. Men denkt dat door warmere klimaat de verspreiding de laatste jaren zo enorm heeft kunnen toenemen, maar het kan ook zijn dat raapzaad geprofiteerd heeft van het maaibeleid van Rijkswaterstaat. Weer wat geleerd.

Praktische informatie

zkaartje copyRondje Oud-Zuilen
14 km

Startpunt
parkeerplaats Maarsseveense plassen

Horeca
i
n Oud-Zuilen en Maarssen

Routebeschrijving
Wandelknooppunten: 84 – 85 – 86 – 45 – 46 – 56 – 55 – 57 – 54 – 53 -52 – 48 – 49 – 41 – 42 – 43 – 87 – 86 – 85 – 84.