jarig8314Nu er met paasweekeinde steeds meer parkeerplaatsen, parken, strandopgangen en natuurmonumenten worden afgesloten, wordt het vinden van een passende wandeling ook steeds moeilijker.

Jarig

Mijn verjaardag, die ik met het prachtigste weer van de wereld toch graag buiten doorbreng, ga ik daarom vieren met een wandeling op de openbare wegen langs de bollenvelden. Met Sören en Maddy rijd ik naar de doorgaande weg tussen Sassenheim en Noordwijkerhout. We parkeren vlakbij wandelknooppunt 57, omdat het geplande parkeerplaatsje bij Museum Teylingen ook afgesloten is. In andere omstandigheden is dat een beter beginpunt.

jarig8311

Bollen

We zien dat we goed zitten. De eerste bollenvelden dienen zich direct aan. Het is immers de laatste jaren zo dat grote stukken bollenstreek niet meer met bollen beplant worden. De teelt verspreidt zich over andere delen van Nederland en op meerdere plekken rukt de vinex op. Maar voorlopig zitten we goed. We lopen eerst een rechthoekje in zuidelijke richting .

jarig8340

Teylingen

Daarbij komen we op een oud doorgaand weggetje met bijbehorende oude bomen, oude heggen en zicht op de ruïne van Teylingen, de overblijfselen van een versterkte toren waar vanaf je rond het jaar 1000 al over de omgeving uit kon kijken. Dit alles onder het zware parfum van de hyacinten en naast bedden met vol bloeiende narcissen.

jarig8337

Drukte

We steken de N-weg over en vervolgen de oude Herenweg. In een afstaand laantje drinken we koffie uit de thermos en eten een boterham. Het is ondertussen best druk met wandelaars en fietsers. Toch vinden we het goed te doen qua afstand houden. Mensen geven elkaar ruimte en het is een verademing in vergelijking met de afgelopen jaren toen het hier zo druk werd dat de ANWB opriep niet meer te komen omdat de hele streek een grote verkeersopstopping was geworden. We hebben ook gezellige korte gesprekjes met passanten.

jarig8338

Bos

We vervolgen langs mooie velden en komen aan de rand van het Keukenhofbos. Daar is het gedaan met de relatieve drukte. We kunnen heerlijk door het bos en over de weilanden naar de rand van de Leidse vaart waar een mooie wipmolen staat. Het enige nadeel hier, is dat je om de 100 meter over een hek moet klimmen, maar dat hebben we er graag voor over.

jarig8323

Vogels

We zien kieviten, diverse roofvogels en horen vele niet nader te benoemen zangvogels in het bos. Wanneer we aan het einde van de middag over de Loosterweg naar de auto lopen is de drukte wel aanzienlijk toegenomen. Er rijden hier ook veel meer auto’s die de rest van de smalle weggebruikers wel in de weg gaan zitten.

jarig8329

Corona

’s Avonds wordt op het achtuurjournaal melding gemaakt van de grote drukte in de bollenstreek. De volgende dag zullen alle smalle weggetjes afgezet worden voor gemotoriseerd verkeer. In de loop van de middag, wanneer de toestroom niet blijkt af te nemen worden de maatregelen drastischer en zijn dagjesmensen het verdere bloeiseizoen niet meer welkom in de bollenstreek. Volgend jaar dan maar weer, waarschijnlijk dan weer tussen de horden. Enige goede daaraan is, dat het coronagevaar dan geweken is.

jarig8343

Praktische informatie

jarigkaart2020 04 12 14.31.38Bollen bij Sassenheim
13,5 km

Startpunt:
wandelknooppunt 57 ’s Gravendamse weg, kruispunt met Torenlaan en Prinsenweg

Routebeschrijving:
wandelknooppunten: 57 – 55 – 56 – 21 – 23 – 32 – 31 – 25 – richting 23, op Loosterweg RA, aan het eind op de rotonde LA – 57