n7Het is maandag. Nu de weekenddrukte weer even geluwd is, durven we wel weer wat verderop rustig te gaan wandelen. Het is om het huis eigenlijk moeilijker om uit de buurt van mensen te blijven dan elders in het land. We helpen dus de stadbevolking zich dun uit te smeren.

Duinrand

We gaan eens kijken hoe de bollen erbij staan en rijden naar de duinrand bij Hotel de Witte Raaf in Noordwijk. Het is weer stralend, zelfs zo warm, dat al snel de zomerjassen uit gaan wanneer we op het duinpad richting Noordwijk lopen. De doorkijkjes over de velden bieden helaas geen bloeiende bollen. Er is dit jaar in deze hoek niks geplant. We genieten van het licht en het duin. Het is rustig qua medewandelaars.

n1

Fris

Tegen de tijd dat we in Noordwijk zijn, kunnen de jassen weer aan. Er komt bewolking en een fris windje opzetten. We doorkruisen het niet zo mooie deel van Noordwijk-Binnen, maar verheugen ons al op de oude Voorstraat. Die ligt er ook vandaag prachtig bij. De leilindes nog knoestig en kaal voor mooie oude panden, de Jeroenskerk in een mooi zonnetje. Deze vrij grote kerk was vroeger een bedevaartsbestemming. Men kwam voor de schedel van een prediker die in 856 door Noormannen zou zijn onthoofd.

n10

Leeuwenhorst

We komen op een mooi weggetje door het Parkbos Offem en daarna zijn er eindelijk bollenvelden. Hyacinten en roze/rode tulpen. Ondertussen is het zelfs een beetje koud geworden en moet het extra truitje uit de rugzak ook nog aan. We draaien het voormalige landgoed Leeuwenhorst in. In de zeventiende eeuw besloeg de buitenplaats Leeuwenhorst een groot gebied aan weerszijden van de Gooweg. In 1880 kwam er een landhuis. Daarvan resteert alleen het koetshuis. Het grote huis werd in de Tweede Wereldoorlog gesloopt om plaats te maken voor een tankgracht. Tegelijk verdween een flink deel van het landgoedbos. De tankgracht is later omgevormd tot vijver.

n6

Tulpen

Er is flink verbouwd hier sinds een paar jaar. Ik zie nieuwe bruggetjes, chique witte houten bankjes en verse meanderende paadjes. We doorkruisen het bos en komen uit bij congrescentrum Leeuwenhorst, waarnaast mijn middelbare school stond. Hier zijn de bollenvelden ouderwets talrijk en veelkleurig.

n3

Ouderwets is ook het ontbreken van de drommen buitenlandse toeristen. Geen Chinezen op huurfietsen van de Keukenhof, geen langzaam tuffende auto’s, geen gedrang op de smalle wegen. Tevreden lopen we het Westeinde af. Bij een bollenboer met kraampje aan de weg kopen we grote bossen tulpen.

n4

Praktische informatie

noordwijkRondje Noordwijk
15 km

Startpunt: De Witte Raaf, Duinweg 117, Noordwijk

Horeca: Diverse gelegenheden bij startpunt, diverse gelegenheden in Noordwijk (Voorstraat)

Routebeschrijving
Start bij Hotel- Restaurant De Witte Raaf. Ga achter op de parkeerplaats de trap op, vervolgens op het wandelpad linksaf. Houd op kruisingen links aan en volg dan de rechtdoor. Na ruim 1,5 km haakse bocht linksaf, rechtdoor naar asfaltweg en rechtsaf . Op rotonde linksaf (Northgodreef). Na 900 m rechtsaf (Buurweg). Einde schuin rechtdoor (Gruenepad). Einde pad rechtsaf en eerste linksaf. Drukke weg (Van de Mortelstraat) oversteken en rechtdoor (Boerenburgerweg). Na 400 m linksaf (Wilhelminastraat). Na 400 m rechtsaf (Voorstraat). Volg de Voorstraat 600 m. Na huisnr. 161 en sloot linksaf. Weg rechtdoor oversteken (Hogeweg). Na ruim 500 m linksaf (Nachtegaalslaan). Einde rechtsaf en meteen linksaf langs sportvelden Einde rechtsaf naar rotonde bij provinciale weg. Voor rotonde verkeersweg N444 oversteken en linksaf, dan rechtsaf (Bronsgeesterweg). Na ruim 1 km links bruggetje over en bospad rechtdoor volgen. Drukke weg (Gooweg) oversteken en zo goed als rechtdoor laantje in. Uitlopen tot huis Dyck en Burgh. Rechtsaf (Westeinde) en bijna direct weer rechtsaf door hek Nieuw Leeuwenhorst in. Rechtdoor bospad volgen, aan het eind linksaf, pad vervolgen, langs vogeluitkijkpunt. Aan het eind nogmaals linksaf en doorlopen tot je wee op het Westeinde staat. Rechtsaf. Langs congrescentrum Leeuwenhorst en met de bocht mee naar links westeinde vervolgen. Bij volgende kruising linksaf (Schulpweg). Doorlopen tot je terug gekomen bent bij Hotel de Witte Raaf.