d3Ons idee van de invulling van de coronarichtlijnen is dat we langs Het Gein gaan wandelen. Zo denken we de natuurmonumenten, stranden, parken en wat dies meer zij te vermijden. We nemen de auto naar Driemond en parkeren bij de snackkar, die gewoon open kan zijn onder het afhaalregime.

Licht

Werkelijk wonderschoon weer. Helder licht, een klein fris briesje, stralende zon. We zijn voor het eerst dit jaar in zomertenue. Langs het Gein is het direct erg mooi. Er bloeit van alles: magnolia, krentenboompjes, dotterbloemen, koolzaad, hondsdraf en wat al niet. Het fluitekruid maakt ook al aanstalten.

d2

Rokjesdag voor motorrijders

We beseffen wel snel dat we niet al enigen op Het Gein zijn gekomen als passende omgeving voor een frisse neus. Het is best druk met fietsers en wandelaars, maar niet alarmerend. Wel is het rokjesdag voor motorrijders. Alle zondagsrijders hebben hun motor uit de winterstalling gehaald en met hun motormaten afgesproken. Dat is jammer, maar Maddy voorspelde het al op weg hier naar toe. We leggen ons maar bij die idylle verscheurende herrie neer.

Gein

Het meanderende riviertje laat zich ondertussen van haar allermooiste kant zien. De schaduwen op de bomen die vette knoppen hebben, of al een zweem groen vertonen, het kabbelende blauwe water waar futen en meerkoetjes op dobberen, de reflectie van het zonlicht op de rieten daken van de mooie boerderijtjes, de bloesem in de tuinen.

d4

We drinken koffie uit de thermos aan een mooi knotwilgenpaadje dat naar een leeg weiland leidt. Maddy schetst met balpen op een stukje gevonden papier een mooie oude knotwilg, ze heeft geen tekenspullen mee.

d1

Fort Nigtevecht

Verder langs het water, laverend tussen stellen fietsers, auto’s en een enkele wandelaar. Langs de molen die Mondriaan ooit in rood/oranje schilderde. Tot aan Abcoude. Daar steken we over aan de andere oever en lopen 2 km terug, voor we rechtsaf slaan en nar Fort Nigtevegt lopen. Het gelijk een stuk rustiger. Bij het fort pauzeren we nog even onder de enorm hoge populieren. Het fort is afgesloten voor bezoek.

d6

AR-kanaal

Dan terug lang het Amsterdam-Rijnkanaal. Nog weer rustiger. Op zich is het een saai recht stuk, maar vandaag met dit licht en koolzaad in de bermen is het heerlijk. We worden gepasseerd door fietsers. Een jong gezin fiets voorbij. De moeder heeft een zoontje in het zitje voor. De vader een zoontje achterop. Zijn hoofdje hangt scheef omdat hij slaapt. Vaders heeft een hand naar achteren gestoken en beschermend tegen zijn kind aangevleid, zodat hij niet uit zijn zitje kukelt. Lief gezicht.

d9

De nog kale bomen langs het kanaal vormen gotische bogen in het verschiet. We lopen door de bomenkathedraal naar Driemond en de auto. We moeten de airco aandoen om niet weg te smelten achter glas en blik. We hopen van harte dat de intelligente lockdown achter ons ligt als we in een zomerse hittegolf geraken. We moeten er niet aan denken.

Praktische informtie

driemond kaartHet Gein vanaf Driemond
13,5 km

Startpunt: Parkeerplaats Zandpad Driemond

Routebeschrijving:
Wandelknooppunten 35 - 19 - 11 - 13 - 73 - 14 - 15 - 16 - 17 - 34 - 35