rijp 8213Om eventuele weekenddrukte voor te zijn rijden we op vrijdag in ons coronavrije koekblik naar De Rijp, voor een rondje rond de Eilandspolder. Geen strand, geen park, geen duinen, geen natuurmonument, maar een rustig stukje Noord-Holland waar je makkelijk anderhalve meter afstand kunt houden.

Lentefris

Het licht is prachtig, misschien een beetje heiiger dan afgelopen dagen maar evenzogoed voelt het zorgeloos en lentefris. We parkeren in De Rijp en lopen door de vrijwel verlaten hoofdstraat in de richting van de Ringvaart. De daklijsten lichten op onder de zon.

rijp 8226

Dotterbloemen

Linksaf en lopen maar, langs de vaart waar het nog gele riet golft in de wind. We hebben een stevig briesje tegen. Links ligt de verveende polder er nog grauw en uitgewassen bij. Maar tuiltjes dotterbloemen strooien knalgele accenten en lammetjes dartelen rond alsof er niets aan de hand is.

rijp 8231

We drinken koffie in het talud. Alle horeca is dicht, dus we al het eten en drinken moeten we bij ons hebben. Dat hebben we eigenlijk altijd wel, maar als een terras of restaurantje ons aanstaat zijn we niet te beroerd om ons te laten verleiden.

rijp 8214

Scheur

Maar dan krijg ik een appje. De broer van een vriendin wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zodra we uit de wind kunnen zitten bel ik. De surrealistische werkelijkheid scheurt weer rauw door het vliesje schijnveiligheid van dit polderparadijs. Hij is jong en sterk, dus de vooruitzichten zijn goed, maar angstig is het.

Al evaluerend lopen we door Schermerhorn, waar maar een enkeling op straat is. We buigen linksaf steken de doorgaande weg over en vervolgen over een grasdijk. De molens staan er prachtig bij. De museummolen is natuurlijk dicht en houdt zijn wieken stil.

rijp 8224

Broedseizoen

Nu hebben we de wind in de rug. Op de dijk kunnen we ver uitkijken over de omgeving. We kronkelen naar Groot-Schermer. Er staat een stalletje met violieren met een bordje: steun de sierteelt. We kopen twee bosjes. Wanneer we naar het pad door de polder lopen is het hek op slot: Broedseizoen! Daar hadden we geen rekening mee gehouden.

We keren op de schreden terug en raken in gesprek met twee vrouwen die een partij haardhout bij elkaar aan het hakken zijn. Ze vinden het goed dat we teruggekomen zijn. Ze probeerden anderen op het broedseizoen te wijzen, maar kregen zoveel weerwoord dat ze er maar mee opgehouden zijn met waarschuwen.

Kastanje

Maar nu wij blijken te deugen, worden we vriendelijk bejegend en op weg geholpen naar de alternatieve route. We vervolgen over de geasfalteerde dijk naar Noordeinde. De monumentale kastanjeboom die we daar weten, staat er mooi bij. De bladeren staan op het punt van ontvouwen.

rijp 8232

We gaan nog een keer naar links, lopen door een stil Graft en glijden over rustige wegen weer terug naar de stad. Later op de avond bezweer ik met de vriendin de coronageesten via de telefoon.

Praktische informatie

rijpkaartRondje Eilandspolder
16 km

Startpunt
Parkeerplaats De Rijp