1anwbAmsterdam Muiderpoort – Driemond 11 km

In 1914 zette de ANWB haar eerste meerdaagse wandelroute uit. Van Amsterdam Oost naar Arnhem. Een aantal jaren geleden werd de route geactualiseerd. Nog steeds is een groot deel te wandelen over de paden anno 1914. Tegelijkertijd is er natuurlijk ontzettend veel veranderd.

Muiderpoort

Ik ga vandaag een beginnetje maken en hobbel met tram 1 naar station Amsterdam Muiderpoort, het officiële beginpunt. Het is saai grijs weer. Wel droog, maar het licht is somber en de temperatuur is vlees noch vis. Een graad of 10.

1anwb 7944

Vanaf het station Domselaerstraat in. Een aardige straat met mooie gevels langs de kop van ‘Domweg gelukkig in’ de Dapperstraat waar de bekende markt ook vandaag drukbezocht wordt. Op de Linneusstraat aangekomen rechtsaf en al maar rechtdoor voorlopig.

Linneusstraat

Vroeger fietste ik hier vrijwel dagelijks, op de route van de studentenflat in Diemen naar de stad. Toen was deze tikje statige doorgangsweg relatief rustig, maar nu is dat wel anders. Het winkelaanbod is duidelijk verhipt met een Marqt, eigentijdse koffietentjes en leuke-dingen-zaakjes. Het is ook gezellig druk; van de teloorgang van de winkelstraten is hier geen sprake, integendeel.

Betondorp

Ik passeer het statige Frankendael met park en de Nieuwe Oosterbegraafplaats en besluit even in Betondorp te kijken. Het architectonisch experimentele tuindorp uit de jaren ‘20 met de piepkleine woningen waar indertijd veel socialisten woonden. Ik kwam er in de jaren ’80 wel eens bij iemand op de bezoek, die daar anti-kraak woonde ten tijde van de grootscheepse renovatie. De ontwerpfouten werden hersteld en de woningen werden groter door er twee samen te voegen tot één. Nu lijkt, met uitzondering van de Brink, de morsigheid toch al weer toegeslagen te zijn, al kan dat ook aan het weer en de tijd van het jaar liggen.

1anwb 7947

Ik zet een brievenbus pontificaal op de foto. Bij de confrontatie met alle veranderingen denk ik dat over een paar jaar alle brievenbussen uit het straatbeeld zijn verdwenen en dat we nog een paar jaar later niet meer weten hoe die er precies uitzagen. Zoals de rode brievenbussen en de telefooncellen. Die dingen die je nooit op een foto zet.

Diemen

Ik loop verder onder de ring door, Diemen in. Ook hier is veel veranderd sinds ik hier woonde, maar de sfeer is hetzelfde gebleven: een treurige mix van onaanzienlijke jaren ’70 flats, jaren ’80-wijken met hier en daar een oud pandje dat zich maar ternauwernood staande kan houden tussen alle stadsverdichting. Ik loop langs de trekvaart waar men gepoogd heeft een leuk wandelpad naast te leggen. Aan het eind van het dorp grote blokken nieuwbouw. Er is een complete nieuwe Vinex opgetrokken aan gene zijde van de Weesper trekvaart.

1anwb 7948

1anwb 7949

Rustoord

Aan deze zijde stuit ik op het begraafplaatsje Rustoord (anno 1791). Het is een van de eerste particuliere begraafplaatsen in Amsterdam. Tot die tijd werd er vooral in en om de kerk begraven. Nu is het een annex van de Nieuwe Ooster. Hoewel de omgeving behoorlijk veel herrie produceert , is de begraafplaats zelf nog wel een oase van rust.

1anwbrustoordjpg

Gaasp

Het landelijke begin van het riviertje de Gaasp is door de Vinex weer een stuk naar achteren geschoven. Wat wel fijn is, is dat er een voor mij nieuw fietsbrug over de Gaasp ligt waardoor de rustige oever gewoon bereikbaar is gebleven. 

1anwb 7950

Op de brug kan ik terugkijken naar Diemen. Ik zie aan de horizon nog net een van de vijf studentenflats waar ik 30 jaar geleden woonde. Ik kom langs een afgestompte molen en later nog een hele molen. Aan de overkant raast de provinciale weg. Ik loop door tot Driemond.

1anwb 7952

Ik probeer me voor te stellen hoe het hier in 1914 was, zonder de A9 die boven mijn hoofd de Gaasp passeert zonder haar op te merken. Er verschijnt een onverhard pad voor mijn geestesoog, met veel weilanden tussen de enkele boerderijen en die paar molens. Ik verlang er naar, ook omdat ik er een zachtwarm lentezonnetje en kilometers fluitekruid bij projecteer. Maar dat is vals spelen natuurlijk, nu de bomen kaal, het gras nat en de lucht grijs is.

1anwb 7954

Weesp

In Driemond, een wat slaperig dorpje met een vage echo van het Oud-Hollandse verleden komt de Gaasp uit in het Amsterdam-Rijnkanaal. Hier verlaat ik de oude bondsroute. Genoeg voor vandaag. Door naar Nigtevecht (langs de Gein, nu dat weer kan door een andere nieuwe brug) is te ver voor het resterende daglicht. Ik neem de brug naar de overkant van het Amsterdam-Rijnkanaal en vervolg langs de oude vaart in Weesp. Een mooie oude boerderij op de kop, een paar binnenvaartschepen in de vaart en verder naar het mooie oude haventje.

1anwb 7956

Nog een koffie in Weesp en dan neem de trein terug naar Amsterdam. Echt mooi is deze route niet, maar toch wel interessant. Tussen de steeds maar oprukkende stad en het steeds maar uitdijende wegennet zijn nog steeds mooie oude plekjes om langs te lopen.

Volgende etappe Oudste ANWB-wandeling

Praktische informatie

1anwb 7959Oude Bondwandeling etappe 1
Amsterdam – Driemond – Weesp
14km
(Naar Driemond 11 km, + 3 km naar Weesp)

Startpunt: Station Amsterdam Muiderpoort
Eindpunt: Station Weesp

ANWB routebeschrijving van de hele route
pdfte-voet-van-amsterdam-naar-arnhem-1914.pdf

NB: Ik heb de eerste etappe qua blog in 3 stukken opgedeeld, omdat ik in de buurt woon en het voor mij toevallig zo uit kwam. Het is zeker niet de meest logische indeling omdat Driemond moeilijk te bereiken is qua OV. Maar met behulp van een paar extra kilometers van Driemond naar station Weesp en vise versa, blijven het deeletappes van ca. 15 km. Het is echter efficienter om de volgende indeling aan te houden:
Amsterdam Muiderpoort– Nederhorst den Berg : 21 km
Nederhorst den Berg – Hilversum NS : 14 km