a2 5688Driemond – Nederhorst Den Berg 12 km

In dit deel van de etappe is grote rol weggelegd voor het Gein. De Oudste ANWB-wandeling liep hier in oorspronkelijk ook, maar in de eigentijdse versie was dat lang niet meer mogelijk omdat er geen oversteek over het Amsterdam-Rijnkanaal meer was (van Fort Nigtevecht naar Nigtevecht).

Daarin is een paar jaar geleden verandering gekomen door de aanleg van een fiets- en voetgangersbrug. In de eigentijdse routebeschrijving van de ANWB-wandeling die tot dit jaar een alternatieve route pal langs het Amsterdam-Rijnkanaal had aangehouden, is de route onlangs bijgewerkt.

a2 8265

Gein

Het Gein is een klein kronkelig riviertje tussen Driemond en Abcoude tjokvol historie. Hoewel de vooruitgang een constante bedreiging vormt, weet het oud Hollandse landschap zich hier vooralsnog te handhaven. Dat kan deels aan de geografische ligging toegeschreven worden, op de grens van Utrecht en Noord-Holland. De provinciale grens heeft een remmende werking op de uitbreidingsdrift van Amsterdam. Daarnaast ligt het riviertje eigenlijk ingeklemd tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en het spoor van Amsterdam naar Utrecht.
Even leek het einde nabij met de verbreding van het spoor, maar er werd godzijdank gekozen voor een tunnel onder het Gein door, waardoor de idyllische entree wel wat werd aangetast, maar de zichtlijnen en het riviertje zelf behouden bleven. Daarnaast moet het verdedigingswerk van bewoners en liefhebbers ook niet uitgevlakt worden. Men is al meerdere keren in het geweer tegen bedreigende projecten gekomen.

a2 5688

Oud-Hollands landschap

Vanaf de ophaalbrug in Driemond loop je langs de Gaasp naar de N236 en steekt de weg over. Daar begint het Gein (wandelknooppunt 19). Je kunt aan beide zijdes verderlopen omdat er ter hoogte van de afslag naar Fort Nigtevecht een bruggetje over het Gein ligt. Beide zijdes hebben veel te bieden qua oude boerderijen en landelijke doorkijkjes. De officiele route neemt de noordzijde: Gein noord.

Het landschap van het Gein wordt al lange tijd als bijzonder mooi ervaren. Jac P. Thijsse maakte hier natuurwandelingen en vele schilders hebben hier hun ezel opgezet. Er zijn tekeningen uit de 17e eeuw bekend. De pionierende fotograaf Jacob Olie maakte hier foto’s rond 1900. Even voor de afslag naar Fort Nigtevecht kom je langs Bijlmerlust, een stokoude boerderij die van de Bijlmermeer naar het Gein is verplaatst toen de Bijlmer werd bebouwd in de jaren ‘ 70. In de verte heb je waarschijnlijk al een mooi gelegen molen zien staan. Piet Mondriaan die hier als aanstormend kunstenaar op de fiets naar toe kwam heeft die molen meerdere malen geschilderd.

a2 5707

Fort Nigtevecht

Na een paar kilometer neem je het voetgangersbruggetje naar de overkant en sla je bij knooppunt 15 linksaf de Velterslaan in. De ANWB-route loopt helemaal over het asfalt naar Fort Nigtevecht, maar je kunt ook bij wandelknooppunt 16 over een mooi graspad verder (paarse lijntje op de kaart). Net even leuker wandelen. Fort Nigtevecht is een van de forten van de Stelling van Amsterdam. Nu omgebouwd tot een gedenkplek, waar je de as van overleden dierbaren mag uitstrooien. Ook kun je er terecht voor een kopje koffie of thee, die je dan wel even zelf moet zetten.

a2 8682

Amsterdam-Rijnkanaal

Na het fort kom je bij het Amsterdam-Rijnkanaal. Je ziet de nieuwe brug al liggen in de verte. Sierlijk strekt hij zich hoog uit boven het kanaal. Om op dezelfde hoogte te komen als fietser is er aan de ene kant een lange stijgende oprit en aan de andere kant een slingerend lint. De wandelaars kunnen ook met een trap naar boven. Ben je boven dan ben je op gelijke hoogte met de kruinen van de bomen, wat een leuke bonusbeleving is.

a2 8684

Vroeger was er een doorgaande weg tussen de oevers maar die is in 1892, na de aanleg van het Merwedekanaal, onderbroken. Er kwam een draaibrug. Toen het Merwedekanaal werd opgenomen in het veel bredere Amsterdam-Rijnkanaal werd de brug vervangen door een veerwagen (voor auto’s), een soort pont op rails die onder het water lagen. Voor fietsers en voetgangers kwam er een overzetbootje, tot 1967. Vanaf die tijd was de oeververbinding definitief verdwenen. Tot augustus 2018 dus, toen deze nieuwe fietsbrug werd geopend.

Nigtevecht

Aan de andere kant ligt Nigtevecht. Aan huizen en auto’s te zien is het dorp een enclave voor de rijken. Het dorp ligt er leuk bij met een mooi gekromde dorpsstraat langs een lief kerkje. Met het gratis pontje (check vaartijen hier https://veerponten.nl/veren/nigtevecht-nederhorst-den-berg/) steek je de Vecht over. Het zicht op het dorp vanaf deze kant is het mooiste.

a3 8692

Nederhorst den Berg

Dan kronkel je met de Vecht mee langs een mooi en uitgestrekt polderlandschap. Compleet met molen en oude boerderijen. Bij de torenlaan sla je links af en loop je in een rechte lijn naar Nederhorst den Berg

a3 8692

Ook weer zo’n plaatsje met een stokoude kern waar de geschiedenis nog voelbaar is in een paar oude straatjes. Het dorp dankt haar naam aan de heuvel (een stuk stuwwal uit de laatste ijstijd) waarop een kerk uit de 12e eeuw staat. Tegen de heuvel staat een knus witgepleisterd schooltje, waarvan je zo zou willen dat je daar op de basisschool had gezeten.

a3 willibrordkerk

Volgende etappe Oudste ANWB-wandeling

Praktische informatie

a2 driemond nigtevechtOudste ANWB-wandeling etappe 1b
Driemond – Nederhorst den Berg
12 km

Startpunt: Driemond ophaalbrug
Eindpunt: Nederhorst den Berg centrum
Op de hoofdweg van het dorp, de Nieuwe Dammerweg, de rijdt bus 106 tussen station Weesp en station Hilversum.

ANWB routebeschrijving van de hele route
pdfte-voet-van-amsterdam-naar-arnhem-1914.pdf

NB: Ik heb de eerste etappe qua blog in 3 stukken opgedeeld, omdat ik in de buurt woon en het voor mij toevallig zo uit kwam. Het is zeker niet de meest logische indeling omdat Driemond moeilijk te bereiken is qua OV. Maar met behulp van een paar extra kilometers van Driemond naar station Weesp en vise versa, blijven het deeletappes van ca. 15 km. Het is echter efficienter om de volgende indeling aan te houden:
Amsterdam Muiderpoort– Nederhorst den Berg : 21 km
Nederhorst den Berg – Hilversum NS : 14 km