middelpolder8569De eerste echte zomerse dag in coronatijd. Sören, Maddy en ik willen van het mooie weer genieten, maar tegelijkertijd de te verwachten drukte vermijden. Het wordt de Middelpolder bij Amstelveen.

Kalfjeslaan

OV-vermijdend fietsen we naar het beginpunt aan de Kalfjeslaan. Het wordt al snel duidelijk dat drukte vermijden vandaag een hele klus wordt. Heel Amsterdam heeft zich in zomerse outfits in de recreatiestand gezet. Op weg naar Amstelveen worden alle grasveldjes en fietspaden druk gebruikt. In de Schinkel en op de Nieuwe Meer varen de bootjes alsof het voorjaar 2019 is. Maar eenmaal op de Kalfjeslaan keert de rust weer. Wat een mooi laantje is dit toch. Het is een van de oude wegen hier in de omgeving, al ingetekend op 16e eeuwse kaarten onder de naam ’t kleine Loopvelt. Later, toen de herberg Het Kalfje in 1670 aan de Amstel kwam, werd het de Kalfjeslaan. ‘ Er staan geen oude bomen’, merkt Sören bijdehand op. Ik lees later dat die in de hongerwinter allemaal gekapt zijn en dat we met een kale polderweg de bevrijding in zijn gegaan.

middelpolderschermafdruk 2020 05 10 17.54.59

Middelpolder

We parkeren de fietsen bijna aan het einde van de laan bij de sportvelden en betreden de Middelpolder. Een van de oude afgeveende polders. De helft van de oorspronkelijke polder is nu bezet door de woningbouw van Amstelveen, maar de andere helft is ontwikkeld tot een recreatiegebied. Een mix van weilanden, herontwikkelde natuur, oude wegen en nieuwe paadjes. Groot is het niet, maar wel afwisselend. En, in deze prachtige lente bomvol groei en bloei.

middelpolder8572

Kastanje

We wandelen afwisselend door struinpaadjes en over de oude weggetjes. Hier en daar komen we duo’s en trio’s wandelaars en fietsers tegen. Elkaar vriendelijk groetend en ruimte gevend. De lente is in full swing. De kaarsen op de kastanjes staan in volle bloei, het fluitekruid kan niet hoger worden en in de sloten dobberen jonge gezinnetjes eend en gans.

middelpolder8579

Amstel

Zo kronkelen en hoeken we gezellig door de polder tot we aan de Amstel staan. Het lijkt alsof we een de toegangshekken naar een zomerfestival zijn gepasseerd. Opeens is het ontzettend druk met een file aan bootjes op het water en wandelaars, joggers, fietsers en motorrijders op de dijk. We lopen in ganzenpas op het smalle wandelpaadje in de berm en maken boogjes om de groepjes mensen die in het gras aan de oever in de zon zitten.

middelpolder8565

Wester-Amstel

We komen bij het buiten Wester-Amstel van de weinige nog overgebleven buitens aan de Amstel met een vrij toegankelijke tuin. Het huis zelf is niet meer toegankelijk. Groengebied Wester-Amstel, die de plek tegen een symbolisch bedrag pachtte in ruil voor onderhoud en restauratie, heeft het huis verhuurd aan een investeringsmaatschappij.

middelpolderwester amstel hist amstland 680x380

Maar gelukkig worden de tuinen nog steeds onderhouden en openbaar gehouden. Ook vandaag een groene oase van rust. We bekijken uitvoerig de strook met stinzenplanten waarvan er nog veel in bloei staan: knikkend vogelmelk, onzelievevrouwebedstro, hartbladzonnebloem en adderwortel.

middelpolder8566

Banpaal

We vervolgen langs de Amstel en de banpaal uit 1609. De grens van het vroegere rechtsgebied (banne) van Amsterdam. Wanneer je als misdadiger uit de stad verbannen werd, mocht je deze stadgrens niet meer passeren. Wij verbannen onszelf van de drukke Amsteldijk en lopen de Middelpolder weer in. Het is onmiddellijk weer een stuk rustiger. En een stuk warmer zo van het water af en uit de wind. We pauzeren nog even in de weldadige schaduw van een bosschage en keren dan weer terug naar de fietsen. Het was een klein rondje, maar een genoeglijk rondje. Volgens de opgave 11 km, maar volgens de GPS op mijn telefoon ruim 9 km. Wil je wat langer in de polder verblijven, bekijk dan de variant van 12 km waarbij je ook wat meer onverhard loopt.

middelpolder8569

Praktische informatie

schermafdruk 2020 05 09 12.47.20Middelpolder Amstelveen
9 km

Startpunt
Sportparken Kalfjeslaan, Aanloop 2, 1183 SZ Amstelveen

Horeca (iets uit de route)
Visrestaurant Klein Kalfje

Routebeschrijving
ca. 10  km ANWB-route (veel verharde paden)
12 km Trage Tocht (meer onverharde paden)