Nederhorst Den Berg - Hilversum 14 km
Op een mooie pinksterdag vervolg ik met Sören de etappe van de oudste ANWB-wandeling. Het licht is zoals deze hele lente, ongelooflijk helder. Een stijf zomers briesje houdt de temperaturen aangenaam.
Spiegelplas
We pikken de draad weer op in Nederhorst den berg en ronden de Spiegelplas over een lommerrijk wandelpad. Vanuit de weldadige schaduw kijken we uit over de felgroene zonnige weides. Het pad is wegens corona afgesloten voor fieters, maar een paar hebben zich toch met rijwiel en al door de dranghekken gewurmd. Een oude man die zijn hond uitlaat uit zijn ongenoegen daarover door tegen ons te zeggen dat sommige mensen blijkbaar niet kunnen lezen. Mij maakt het allemaal niet zo veel meer uit, nu de versoepelingen doorzetten, de besmettingen afnemen, verblijf buitenlucht blijkbaar weinig gevaar oplevert en het overal minder druk is dan thuis in de grote stad.
Schelpenpaadje
We komen bij het prachtige smalle schelpenpaadje door de Ankeveensche plassen. We wandelen door een Verkade-album. Het water links en rechts van het smalle pad is staalblauw. De waterlelies en gele plomp wiegen op het oppervlak. De knotwilgen wapperen, de populieren ruisen. Ik stel me voor dat het hier precies hetzelfde is als in de tijd van de schrijver Nescio (jaren ’40 en ’50), die zo vaak wandelde in Het Gooi.
Ooievaar
Het schelpenpad gaat over in een graspad door bloeiende weides. De zachte aren van het gras wiegen in de wind en spelen met het zonlicht. Er zweeft een ooievaar in het zwerk en er staat een ooievaar hoog op poten in een weiland. Hij lijkt wel anderhalve meter hoog, maar dat kan zinsbegoocheling zijn.
’s Gravenland
We komen aan Kortehoef en steken door naar de ’s Gravenlandse buitenplaatsen. Een verzameling landgoederen van de rijke 17e eeuwse Amsterdamse koopmannen waarop ze vorstelijke huizen bouwden. Het gebied, nu in handen van natuurmomenten, is een op zichzelf een wandelbezoek waard, maar vandaag lopen we er in een rechte lijn over het Ankeveense pad er doorheen. Links en rechts zien we monumentale bomen in weelderig groen.
Hilversum
We komen in het Spanderswoud en lopen door het bos naar de bebouwde kom van Hilversum. Het laatste stukje door de villawijken en langs het raadhuis van Dudok moet ik voor een volgende keer bewaren. Vandaag lopen we door het Corversbos naar een ander deel Hilversum waar een vriendin woont en in wier tuin we even lekker zitten en kletsen voordat zij ons terugrijdt naar Soren’s auto die aan het startpunt van vandaag is geparkeerd. Ja, het gaat soms wat omslachtig in coronatijd, waarin we het OV nog steeds niet voor flauwekulletjes gebruiken.
Al met al ben ik verrast dat deze eerste etappe van de oudste ANWB-wandeling nog steeds heel wandelbaar is. Natuurlijk is er erg veel bebouwing en infrastructuur bijgekomen sinds 1914, maar het is nog steeds een groene corridor, vol kleinschalig pittoresk landschap. En hoewel het op het stukje tussen Nigtevecht en Nederhorst den Berg na, bekend terrein was, werd door trekken van een lijn tussen Amserdam en Hilversum eens te meer bevestigd hoe mooi Nederland nog steeds is.
Volgende etappe Oudste ANWB-wandeling
Praktische informatie
Oudste ANWB-wandeling etappe 1c
Nederhorst den Berg - Hilversum
14 km
Startpunt: Nederhorst den Berg centrum
Eindpunt: Hilversum
ANWB routebeschrijving van de hele routete-voet-van-amsterdam-naar-arnhem-1914.pdf
NB: Ik heb de eerste etappe qua blog in 3 stukken opgedeeld, omdat ik in de buurt woon en het voor mij toevallig zo uit kwam. Het is zeker niet de meest logische indeling omdat Driemond moeilijk te bereiken is qua OV. Maar met behulp van een paar extra kilometers van Driemond naar station Weesp en vise versa, blijven het deeletappes van ca. 15 km. Het is echter efficienter om de volgende indeling aan te houden:
Amsterdam Muiderpoort– Nederhorst den Berg : 21 km
Nederhorst den Berg – Hilversum NS : 14 km