oh66539Oosthuizen, een klein en op het eerste gezicht alledaags dorp aan de rand van Beemster, ligt onder een warm zonnetje te blikkeren wanneer Maddy en ik uit bus 314 stappen.

Zesde deel van de nagelopen wandeltocht die Jakob van Lennep en Dirk van Hogendorp maakte in de zomer van 1823. Kijk hier voorBekijk alle delen op de Overzichtspagina Van Lennep.

Jakob schrijft: “Oosthuizen heeft een fraaie ligging en is heel bloeiend. Wij bewonderen er het landgoed van de ambachtsheer, de graftombe van de heer De Vicq en het overheerlijke uitzicht over de hele Beemster”.

Oosthuizen

De vorige keer dat we hier stonden aan de N247 bij een suffe rotonde, dirigeerde de wandelroute ons richting het IJsselmeer en was de fraaie ligging ons niet opgevallen. Maar door Van Lennep te volgen en de andere kant op te lopen, komen we in de oude hoofdstraat van het dorp met prachtige huizen aan de ringvaart rond de Beemster. De oude kerk (uit 1500-zoveel) staat open omdat er een tentoonstelling wordt ingericht.

oh

Graftombe

We vragen aan een van de mannen of we een kijkje mogen nemen en vallen met onze neus in de kennisboter. Want deze man weet alles van Oosthuizen. Hij wijst op de enigszins bombastische graftombe van Francois van Bredehoff wat de heer de Vicq blijkt te zijn waar Van Lennep het over heeft. De naam de Vicq ,vertelt de man, werd pas later achter Bredehoff geplakt en bij een van die nazaten waren de jongens op bezoek. Ook wijst hij op de rouwkassen om het graf van andere familieleden.

oh66531

Orgel

Hij maakt ons daarnaast opmerkzaam op het orgel, een stokoud instrument met 1 manuaal en zonder pedalen. Het orgel stamt waarschijnlijk uit het begin van de 16e eeuw en is nog gestemd in de zogenaamde middentoonstemming waardoor je er eigenlijk alleen muziek van voor 1620 op kunt spelen. Op YouTube staat een onderhoudend filmpje over dit orgel waar ik de aardige man op herken: Herman van Leuven heet hij.

Overheerlijk uitzicht

Wanneer ik naar het landgoed van de ambachtsheer vraag, vertelt Herman dat het kasteeltje tegenover de kerk stond, maar is afgebroken. We nemen hartelijk afscheid van Herman en gaan even kijken op die plek waar nu onder meer een nostalgisch bankgebouw uit 1907 staat. Precies aan de ringvaart met inderdaad een overheerlijk uitzicht over de Beemster.

oh2

We lopen over de dijk terug en lopen dan door een oud straatje in de richting van het IJsselmeer. Jakob en Dirk vervolgden hun weg naar Hoorn weer over de voorloper van de N247, waarover we niets meer te weten komen dan dat die “niet fraai” is, dus ook hier kies ik voor het alternatief langs het IJsselmeer.

Visites

Dit is misschien ook een goed moment om te vertellen dat Jakob en Dirk op hun reis om de haverklap visites afleggen bij mensen uit de hogere standen. Er lopen allerhande relaties en bloedbanden door dit bevoorrechte laagje van de bevolking (waar veel onderling werd getrouwd) en ze grijpen deze reis ook aan om de banden in het netwerk aan te halen. Ze worden ook bijna overal vanzelfsprekend en hartelijk ontvangen als ze onverwacht aan de deur komen. Van de twee heeft Dirk, als zoon van de invloedrijke Gijsbert van Hogendorp, die in de kringen van de koning verkeerde, nog weer het meeste aanzien en werd mede daardoor ook niet snel de deur gewezen.

oh6 6542

Dik Trom

We zijn ondertussen in Etersheim en passeren het schooltje waar de schrijver van Dik Trom, C. Joh. Kieviet hoofdonderwijzer was aan het eind van de 19 eeuw. Je kunt het in het weekend bezoeken, maar vandaag is het maandag dus we kunnen er niet in. Bovendien heb ik niet zoveel met Dik Trom, de uiterst vage herinnering die ik heb aan die verhalen (die zich trouwens in Hoofddorp afspelen) is dat ik het geen leuk personage vond. Misschien zou ik het eens moeten herlezen.

oh6548

IJsselmeer

Bij het IJsselmeer aangekomen kunnen we op de kruin van de dijk lopen, wat heerlijk is. Het is best heel warm en hier hoog boven alles, kunnen we niet alleen lekker rondkijken, maar ook een fijn briesje vangen. Op het meer wordt er al aardig pleziergevaren en aan de dijk staan lieve kerkjes, oude sluizen en af en toe een mooie stolpboerderij.

oh66544

Vogels

Er lijken allerhande stukjes ‘nieuwe natuur’ te zijn ontwikkeld voor de vogels, aan beide zijdes van de oude zeedijk. Terwijl we Schardam en Scharwoude passeren is het af en aan vliegen, scheren, paalzitten en dobberen van kieviten, zwanen, aalscholvers, ganzen, eenden, meeuwen, visdiefjes, zwaluwen, scholeksters, futen, een enkele grutto of roofvogel en wat dies meer zij. Een tureluur vliegt alarmerend minuten rond onze hoofden en Maddy ontdekt in een drassig ziltig plasje een paar lepelaars. Er is een punt waar je een bocht in de dijk kunt afsnijden met een veelbelovend wandelpad door een buitendijks moerassig vogelgebiedje. Maar helaas is het nog broedseizoen en zijn we twee weken te vroeg.

oh66528

Hoorn

Hoorn ligt al lange tijd aan de horizon en komt langzaam dichterbij. De skyline heeft moderne uiteinden maar in het midden is het zicht op het oude centrum nog behoorlijk romantisch met fraaie torens en een mooie oude bomenrij aan de waterkant. Door de warmte zijn we al enige tijd door ons drinkwater heen en snakken we naar een ijsje. Gelukkig heeft Hoorn een omvang die de kans op Italiaans ijs best groot maakt. We hoeven niet eens lang te zoeken. Op weg naar het station stuiten we op een heuse ijssalon waar we deze etappe afsluiten met twee bolletjes op een hoorntje.

ki

oh66530

Volgende deel

Praktische informatie

oosthuizen hoornVan Lennep, op de voet gevolgd 6
Oosthuizen - Hoorn
15 km

Startpunt: Bushalte Oosthuizen Dorp
Eindpunt: Station Hoorn

Horeca
Bruin Cafe Ans en Piet Oosthuizen
Pannenkoekenhuis Ootje Konkel
Volop keuze in Hoorn