ma6330Wanneer Jakob en Dirk in Monnickendam zijn, huren ze voor Fl 4, - een zeilbootje en varen naar Marken. Omdat je nu alleen uit Volendam naar Marken kunt varen, noopt dat mij tot een kunstgreep in het volgen van de route uit 1823

Derde deel van de nagelopen wandeltocht die Jakob van Lennep en Dirk van Hogendorp maakte in de zomer van 1823. Bekijk alle delen op de Overzichtspagina Van Lennep.

Monnickendam

Jos, Maddy en ik maken er een uitje van op Hemelvaartsdag. We ontmoeten elkaar op Amsterdam CS en nemen de bus naar Monnickendam onder een bewolkte hemel.

ma6317

Jakob en Dirk zien in Monnickendam, “meer nog dan in Purmerend tekenen van verval”. In die tijd immers ligt Nederland er niet al te best bij. De economie ligt op z’n gat nadat Napoleon is verslagen. De Franse overheersing is teneinde en het land is aan zijn armzalig lot overgelaten. Koning Willem I is net bezig een impuls aan de infrastructuur te geven, maar de grote sprong voorwaarts, waarin treinen rijden en stoomfabrieken uit de grond werden gestampt ligt nog in het verschiet. De grote kerk van Monnickendam ligt nog aan de rand van het stadje omdat “de uitbreiding nog niet heeft plaatsgevonden”, noteert Van Lennep. Ondertussen past het oude stadje minstens drie keer in de uitbreiding.

ma 6318

Katwoude polder

Wij beginnen met koffie in de Waegh en lopen dan via de oude monumentale straten het stadje uit. We steken de drukke weg over en lopen over een dijkje langs de rand van de polder Katwoude, aanvankelijk op asfalt maar later over een heerlijke grasdijk, waar verder niemand te vinden is.

ma6339

Heitje van Katwoude

Ter hoogte van Van de Valk steken we de weg weer over en lopen we langs toeristische kaas- en klompenschuren naar Volendam. De weg is saai, maar tussen het fietspad en de autoweg ligt het heitje van Katwoude, een strookje met veen van anderhalve km lang en 100 breed. Waarschijnlijk de verveende resten van een getijdegeul. Je kijkt er zo overheen, maar het is beschermde natuurgebied. Er groeien vier soorten heide, we zien veenpluis, ratelaars, Engels gras. Straks zullen hier orchideeën bloeien. De Kathammer molen waakt over dit kwetsbare strookje.

Volendam

In de haven van Volendam aangekomen storten we ons in de toeristische drukte. Langs de overvolle terrassen en zaken waar je in Volendammer klederdracht op de foto kunt, slalommen we naar de boot. Het is af- en aanvaren op een dag als deze dus we hoeven niet lang te wachten voor we de Gouwzee op varen.

ma6325

Marken

Met een heerlijk briesje door de haren maken we de oversteek en komen in het haventje van Marken. Het eigenlijke plan was om een rondje over het eiland te maken naar de vuurtoren Het paard, maar daar hebben we geen tijd meer voor. We houden het op een rondje door de havenbuurt en een oversteek naar Rozewerf.

ma 6329

Jakob en Dirk doen dat ook en beschrijven de dijkjes "waarover men in ganzenpas gaat en die als brij wegzakken onder de voeten". Marken overstroomde vroeger met regelmaat en daarom woonde men in dicht op elkaar gebouwde huizen op terpen.

Klederdracht

Verder laat Jakob zich nogal neerbuigend uit over de bewoners die volgens hem niet al te proper zijn en schampert hij over een paar Markers die hem per abuis voor de koning aanzien. Hij beschrijft ook de kleurrijke klederdracht van Marken, maar die is ondertussen geheel en al verdwenen en alleen nog in museale omgeving te zien. Ik ken die klederdracht trouwens heel goed, want in een ver verleden heb ik een paar weken in een Keukenhofachtige setting in China iedere dag een klompendansje in Marker meisjeskostuum gedaan. En dat was authentieke dracht die je met spelden, veters en bandjes vastzette, er kwam geen knoop of rits aan te pas.

urn gvn zzm01 f054418 medium

Wij bewonderen de mooie buurtjes en zitten even op een bankje op de dijk, genietend van het doorgebroken zonnetje en het uitzicht. We zien de vuurtoren in de verte liggen en allerhande zeiltjes over het IJsselmeer schuiven.

ma6333

Dan is het tijd om de bus te pakken en weer naar Amsterdam te zoeven. De volgende dag is er nieuws over Marken: twee monumentale panden aan de Kets, bij de haven zijn in de brand gevlogen bij onderhoudswerkzaamheden.

Volgende deel

Praktische informatie

markenVan Lennep, op de voet gevolgd 4
Monnickendam - Marken
13 km

Startpunt: Monnickendam Grote kerk
Eindpunt: Marken parkeerplaats

Horeca
Volop keuze in Monnickendam, Volendam en de haven van Marken