nederhorstb09b64Nog wat voortbordurend op de Nescio-sferen in de Vechtstreek parkeren we een week later in Nederhorst den Berg. We hebben een rondje van 17 km langs de Vecht en de Spiegelplas bedacht.

Een prachtige frisse zonnige dag met schapenwolkjes. Wederom harde wind waardoor handschoenen en hoog dichtgeritste jassen goede diensten bewijzen. We lopen eerst even naar de kerk op de berg. ‘Vandaar Nederhorst den Berg’, merkt Maddy scherp op.

nederhorst7befc9f14e3

Kerk op de berg

Ik was hier vorig jaar op ‘De oudste wandelroute van Nederland’ voor het eerst en was verrast door het zo mooie en zo onbekende plekje, niet zo ver van huis. De kerk ligt, hoog boven het dorp, op een uitlopertje van de Utrechtse heuvelrug. Aan de voet een schattig witgepleisterd voormalig schooltje. We lopen er een rondje omheen, bewonderen de vette knoppen van de magnolia en groeten de man die met zijn bladblazer de omgeving van kerk netjes houdt.

nederhorst7bf8151

Feules Warin

Hij vraagt of we misschien even binnen willen kijken; hij blijkt de koster/het manusje van alles te zijn. Dat willen we wel. De koster stelt zich voor als Jan en vertelt over de vroege 12e eeuwse geschiedenis van dit kerkje en de belangrijke families die op het naburige kasteel woonden en in Nederhorst de dienst uitmaakten. Rouwkasten aan de kerkmuren tonen hun wapens en titels. En hij wijst op het reliëf van de freules Warin, twee ongetrouwde zussen die aan het eind van 19eeuw op het kasteel woonden. Zij verrichtten allerhande goede werken waaronder het stichten van een school.

nederhorst62efea3f

Kasteel Nederhorst

We bedanken Jan en starten onze wandeling met het Ankeveense pad over een smalle landtong die de Spiegelplas insteekt. Een pastoraal paadje langs rietkragen, een molen en een paar oude huizen. Op de terugweg zicht op de torens van Nederhorst.

nederhorst626f6b3

Dan langs het kasteel waar Jan al over vertelde. Een kasteel zoals een kasteel eruit hoort te zien, met rood-gele luiken all over the place, torens op alle hoeken en een slotgracht. Vroeger zat hier de studio van Marten Toonder, bekend van de Bommelstrips. En ik lees dat de reclamebumpertjes van die irritante Loeki de Leeuw hier indertijd ook werden gemaakt. Loeki de Leeuw, die nota bene onlangs weer uit de dood is herrezen! Had voor mij niet gehoeven.

Vecht

We komen bij de Vecht, waar een onverhard pad ons weer in landelijke sferen brengt. Weidse uitzichten over de omringende weilanden doorsneden met watertjes. Het pad loopt over het terrein van een huisjespark en gaat dan over in een verharde weg. We bochten mee met de rivier en krijgen de torens van Nederhorst weer in het vizier op de horizon.

nederhorst93e943dc

We komen bij een plek waar in de tijd voor de grootschalige wegen- en bruggenbouw, een onmisbaar pontje over de Vecht voer. Een infobordje toont een sprekende foto van de freules Warin bij de pont.  Aan de overkant kant torent tegenwoordig de nieuwe fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal sierlijk boven het maaiveld uit.

nederhorst 1920

pont met freules Warin

Bij het voetveer naar Nigtevecht kunnen we in het wachthuisje even uit de wind zitten voor een boterham, onderwijl uitkijkend op het mooie kerkje en de oranje daken. Daarna verder mee met de Vecht. Wanneer we naarstig op zoek zijn naar een plekje om te plassen, dient zich een camperplaats aan, alwaar een heerlijk verwarmd sanitair blok ons verlichting brengt. Beter timing bestaat niet.

nederhorst476776c21e1

Nigtevecht

Hinderdam

We komen bij Hinderdam, een plek waar geen van ons tweeën ooit eerder was. Een paar schilderachtig scheefgezakte huizen en boerderijen in een bochtje aan een smal weggetje. Aan de overkant fort Hinderdam omgeven door een paar blauw geschilderde houten gebouwen. Meer is het niet, maar het geeft even een blik op hoe het in Nescio’s dagen was. Hij kon trouwens van bijna overal de torens van Weesp, Naarden of Hilversum zien. Dat genoegen bestaat nu niet meer maar desalniettemin genieten we vandaag bovenmodaal van wat er nog wel te zien is.

Spiegelplas

nederhorst924

We zijn weer bij Spiegelplas, aan het begin van de Dammerkade, een graspad. Werkelijk zo kletsnat en zo modderig dat je alleen langzaam vooruit kunt komen langs de uiterste randjes. Zomers is het hier prachtig, maar nu zijn we blij dat we rechtsaf kunnen en de betonplaten van het fietspad kunnen betreden. En zo ronden we de rest van plas. Prima wandelen tussen de boompjes, de hondenuitlaters en langs de weilanden.

nederhorstcf1934f

Weer in Nederhorst zien we een oude uitspanning met zo’n gezellig overdekt terras. Nu uitgebaat door een Aziatisch restaurant. Het lijkt ons sterk dat Nescio hier indertijd geen koffie heeft gedronken.

Praktische informatie

nederhorst kaartRondje Nederhorst den Berg
17 km

Startpunt: centrum Nederhorst den Berg