wogmeer40131f175edeKoningsdag valt dit jaar midden in de tulpentijd. 1 dag voor de coronaversoepelingen gaan we met een grotere groep op pad. Nog meer eens naar de Noord-Hollandse tulpen omdat we vermoeden dat het te druk zal zijn in de Bollenstreek.

65 tot 72 hekken

Heerlijk weertje. Lekker zonnetje, fris maar niet koud en prachtig helder licht. We spreken af bij de kerk in Spierdijk waar je makkelijk kunt parkeren. We zijn met z’n zevenen vandaag. Heel gezellig. We maken ons op voor de 65 - tot - 72 hekjesroute rond de polder van Wogmeer.  De opgave van het aantal hekken wisselt nogal, maar het iets in die richting. De polder met een omtrek van 12 km werd drooggemalen in 1612. Die omtrek kun je helemaal over het gras rondlopen. Daarbij heb je nauwelijks invloed van het verkeer, al wordt de eivormige polder wel doorsneden door een N-weg. Maar daar zijn twee hoge wandelbruggen gerealiseerd waardoor je veilig over kunt steken.

wogmeer0479

Weidevogels

We lopen met de klok mee en steken eerst de N-weg maar eens over. Zodra die achter ons ligt begeven we ons in heerlijk Hollands landschap. Het pad volgt de ringsloot die tussen uitgestrekte weilanden en tulpenvelden ligt. Een walhalla ook voor de weidevogels. Al snel zien we kieviten, scholeksters en een paar grutto’s. We mogen ook al snel de eerste van de vele hekken passeren. Gelukkig staan er ook een heel aantal open, blijkt later.

wogmeer2

Ziekzoeken

In de bollenvelden zien we hier en daar mensen langzaam tussen de bedden lopen en aandachtig naar de tulpen turen. Ongetwijfeld ziekzoekers die nauwgezet zieke bollen opsporen om de omliggende oogst niet te besmetten. Een vrij beeldende illustratie van de coronasituatie, al worden de geinfecteerde bollen hier niet in quarantaine geplaats maar rucktsichlos uit de tulpensamenleving verwijderd.

wogmeer2a 21094d8938cc

Wij hijsen onze oude botten meerdere keren over de hekken. Veel van de overstapjes zijn krakkemikkig, maar het gaat nog. Net als onze lijven eigenlijk.

wogmeer0474

Picknick

Wanneer we het weggetje oversteken dat de polder over de lengte doorsnijdt komen we op een mooi dijkje aan een ruime plas waar ook nog een molen staat die gebruikt werd bij het droogmalen van het meer. We zijgen neer in het talud van de dijk met uitzicht op de plas. Uit de diverse rugzakken komen bakjes en zakjes met allemaal verschillende versnaperingen wat tot een spontane picknick leidt.

wogmeer0475

Kraanvogel

Wanneer we een stukje verderop merken dat we tijd genoeg hebben, verlaten we de ringsloot even om een klein rechthoekje aan de wandeling te knopen. Er ligt namelijk een mooi oud polderpaadje te lonken. In een weiland zien we opeens een reigerachtige vogel die ik meen te herkennen uit Noorwegen. Het zal toch niet? Gauw een verrekijker erbij halen. Het is inderdaad een kraanvogel! In z’n eentje statig schrijdend door het gras. Het is toch al een vogelfestival vandaag, we zien gezamenlijk verder ook nog buizerds, visdiefjes gele kwikstaarten, bergeenden, smienten, een tureluur en een leeuwerik.

img wogmeer0476 2

Obdam

Langs de randen van Obdam keren we terug naar de polder. Hier en daar zitten kinderen met een kleedje vol afgedankt speelgoed op kopers te wachten, maar veel mensen zijn er niet op de been. Terug bij de ringsloot vervolgen we de ronde en zien nog een paar fraaie bollenvelden. Af en toe snort er tussen de velden een halflege sprinter van Hoorn naar Heerhugowaard en v.v. voorbij. Terug in Spierdijk is alles nog steeds rustig. Een terras is oranje gekleurd, maar pas morgen mogen er mensen gaan zitten. Nu is het alleen nog afhalen.

wogmeer

’s Avonds zie ik op het journaal dat je in de binnenstad van Amsterdam weer over de hoofden kon lopen. Nee, dan de Wogmeer, dat was echt de beste bestemming vandaag.

Praktische informatie

wogmeer kaartPolder Wogmeer
15 km

Startpunt: Kerk Spierdijk

Routebeschrijving: wandelknooppunten 16 – 49 – 19 – 25 – 24 – richting 26 – onder viaduct door – 1e straat RA – Bij vinexwijk RA schelpenpad – 29 – 17 – 18 -16.