annap3 47ce b079 e0ec13cb011aWe gingen eens kijken wat er van die claims over ‘het grootste aaneengesloten bollenveldengebied van Nederland’ nu eens waar was en reden naar de kop van Noord-Holland.

Sören, Maddy en ik stappen uit in Oudesluis, een piepklein dorpje tussen de polders. Beetje oude lintbebouwing aan de dijk, een moderne uitbreiding lager in de polder. Boy, het is toch weer een stuk winderiger dan we verwacht hadden. Sören ritst zijn nieuwe outdoorjack hoog dicht en maakt van nood een deugd, eens kijken of het jack hem warm kan houden.

annape c748754fe712

Zuiderzee

Ik had nog best moeite om een wandelbaar rondje bijelkaar te knooppunten. Waar liggen die bollenvelden precies en hoe vermijd je te lange omwegen over te rechte wegen tussen de graslanden van de polders. 200 jaar geleden lag de Zuiderzee hier immers nog te klotsen en lag Oudesluis aan de kust. Toen het grote inpolderen hier begon was men bepaald fan van lang en recht.

annape16110ee64f

Anna Paulowna

Gelukkig is daar een oude vaart naar Anna Paulowna waar nog bochten in zitten en bovendien kunnen we over de grasdijk lopen. Op de bollenvelden is nog even wachten. Sören vraagt wie Anna Paulowna ook alweer was en ik kon hem vertellen dat ze uit de Russische familie van de Romanovs kwam en getrouwd was met Koning Willem, al zat ik er wel een streepje naast. Ik zei Willem III, maar het was Willem II. Ze leefde van 1795 tot 1865. De polder stamt uit 1846. Anna Paulowna was toen koningin van Nederland, wat de vernoeming verklaart.

annap2f9f8c84

Keukenhofje

Het dorp heeft echter niets van de tsaristische grandeur die de naam Romanov oproept. Best saai is eigenlijk best een goede omschrijving. Maar, en daar hadden wij heel niet op gerekend, er blijkt een soort mini-keukenhofje ingericht te zijn rond een landhuis. Gratis toegankelijk en goed bezocht vandaag. Hiermee is de door mij afgegeven bollengarantie in ieder geval gered. Het is een heel leuk parkje, als je er zomaar op stuit, en we lopen er met veel genoegen doorheen. Maddy spotte een stukje nieuwe natuur achter dit park en daar nemen we ook een kijkje.

annap3077c57148e

Kluten

Maddy is dit jaar haar vogelhobby flink aan het uitleven en tuurt door haar kijker de plassen af. Veel te zien, waaronder kluten! We kijken beurtelings door de kijker. Een passerende wandelaar spreekt ons aan. ‘Kijken jullie naar de kluten?’, vraagt ze. Er ontspint een gesprek waarin zij ons op hoogte brengt van alle vogels die ze op haar vrijwel dagelijkse rondje volgt. Heel gezellig. Dit stukje nieuwe natuur ligt er nog maar een paar jaar, maar de vogels zijn er al helemaal thuis.

annap3

Kievitsbloemen

We steken het dorp door en gaan even bij de kerk op het trappetje zitten. Eindelijk een plekje uit de wind voor een boterham en kopje koffie. Passerende dorpsbewoner groeten vriendelijk. Dan het spoor over en eindelijk liggen daar wat bollenvelden in bloei. Er is er een met kievitsbloemen. Dat hebben we nooit eerder gezien.  Het is verder wel een beetje turen naar de tulpen, wat de bedden lijken allemaal tegen de horizon aan te liggen.

annap 0391

Blauwborst

Dan kunnen we weer van het asfalt af en mogen over een graspad langs een brede rietkraag. Het ritselt er van de vogels: gele kwikstaartjes, rietzangers en wat dies meer zij. Maddy krijgt tot grote vreugde een blauwborst vol in het vizier. Het is maar een postzegel rietlandschap maar dat is blijkbaar al genoeg voor onze gevederde vrienden.

annap3077c57148e

Het pad komt uit op de Zijperdijk, die we ons in een rechte lijn langs meer bollenvelden weer in Oudesluis brengt. Een topwandeling is het niet, maar we hebben ons wel weer uitstekend vermaakt.

annap7 c7418f3655ea

anna pkaartPraktische informatie

Bollen bij Anna Paulowna
14,5 km

Startpunt Oude Sluis

Routebeschrijving: wandelknooppunten : 76 – 79 – 53 – 52 – 51 – 57 – 62 – 55 – 54 – 41 – LA Middenweg – bij hekje op grasdijk LA – einde grasdijk RA naar 46 – 77 - 76.