jarig287De bollentijd is weer aangebroken. De Keukenhof mag een beperkt aantal gasten ontvangen. Wij blijven buiten de hekken, maar gaan wel kijken hoe de velden erbij liggen.

Gisteren leek het nog te blijven regenen tot het einde der tijden, maar vandaag is het tegen alle verwachtingen in toch droog, met een zonnetje dat dapper tussen de vloot van schapenwolken schijnt.

Hayacintenlaan

We parken toepasselijk op de Hyacintenlaan naast het tankstation aan het eind van de N207 en zien dat we een beetje aan de vroege kant zijn. Het koude weer heeft het voorjaar vertraagd. Vooral hyacinten en narcissen trotseren de kille temperaturen, de meeste tulpen houden zich nog koest.

jarig9026

Hoewel er best wat dagjesmensen op de been zijn, is het toch relatief rustig in de streek. Zal na corona het overtoerisme weer op gang komen, of zal er toch iets wezenlijks veranderen? Het zal wel staan of vallen met de prijzen van de vliegtickets en daar is nog niks zinnigs over te zeggen.

jarig285

Agathakerk

We lopen langs de steenfabriek en verder langs de rand van Lisse, begrensd door de Ringvaart. Over een aardig graspad tussen nieuwbouw aan deze kant en Lisserbroek aan de overkant. Dan steken we het dorp door en komen langs de enorme St. Agathakerk, ook wel ‘kathedraal van de Bollenstreek’ genoemd. De deur staat open en we nemen een kijkje. De kerk uit 1903 is ontworpen door Jean H. van Groenendael, een leerling van Cuypers en een gaaf voorbeeld van de neogotische stijl. Van binnen lijkt er niets van het oorspronkelijke interieur verloren te zijn gegaan. Sfeervol, zeker ook door alle narcissen waarmee de kerk is opgesierd.

jarig4a057f0

Keukenhof

We lopen in de richting van de Keukenhof. Hier wordt het wat drukker, niet verwonderlijk. Men zorgt er ook meestal voor de velden rond het bollenpark er aantrekkelijk bij liggen en dat is nu ook het geval. De aanpalende begraafplaats ligt wat hoger dan de velden en we zoeken daar een bankje voor een pauze, waarbij we mooi kunnen uitkijken over de omgeving.

jarigc1cc64f

Weer verder, door het Keukenhofbos en dwars door het weiland naar de wipmolen aan het spoor tussen Leiden en Haarlem. Het pad langs het spoor was eerder een hordeloop vanwege de vele hekken, maar die zijn nu allemaal verdwenen. De zon schijnt lekker over het bleke riet langs de Leidse Vaart. Af en toe raast er een trein voorbij, we kunnen de rails horen fluiten.

jarig75c417

jarig286

Narcissen

Bij het voormalige station van Lisse steken we de weg over en verkennen we een rommelig bosje met natte paadjes. Tussen het kreupelhout allerhande tuiltjes narcissen die zich in de loop van de decennia hebben uitgezaaid. Prachtige soorten in allerhande kleurschakeringen tussen wit, geel en oranje. Sommige met dubbele trossen, andere met meerdere bloemen aan een steeltje. Als een levend verborgen archief van geteelde soorten door de eeuwen heen.

Middelburg

We buigen terug naar de rand van de Keukenhof en slaan de Loosterweg in. Daar valt ons oog op een bijzonder oude en opmerkelijke boerderij. Hoewel ik veel in deze omgeving heb gewandeld en gefietst, was deze boerderij me nog niet eerder opgevallen. Het blijkt boerderij Middelburg te zijn, uit 1852, maar met fundamenten tot in de 17e eeuw. Van oudsher behorend bij het landgoed Keukenhof, en dat is goed te zien aan de rood/gele luiken.

jarig9300d

Het laatste stukje gaat langs velden die vooral de belofte aan mooie tulpen in zich dragen, maar nu ligt het er nog groen bij. Evenzogoed was het een heerlijk rondje.

jarig6a726

Praktische informatie

jarig kaart 152220Rondje Lisse
17 km

Startpunt: Parkeerplaats Hyacintenlaan Hillegom naast Shell tankstation

Routebeschrijving: Vanaf parkeerplaats naar doorgaande weg Leidsestraat, RA wordt Heereweg, bij twee rotonde LA, na 50 LA knooppuntenpijltjes oppikken – 37 – 38 – 35 – 34 – 33 – 32 – 31 – 44 – 45 – 43 – 42 – 48 – dan RA Zwartelaan - bij restaurant de Lowietje Lisse LA Heereweg, wordt Leidsestraat.