everdingen6bb49b662eNog geen genoeg van de polderwandelingen, zakken we een stukje verder af langs de A2 voor een klompenpad bij Culemborg.

Werk aan het spoel

Er staat een stevig en fris windje dat de nog donkere wolken flink opjaagt wanneer we op de Lekdijk parkeren bij Werk aan het spoel. Deze geheimzinnige naam slaat op oude sluis die de wateroverlast aan het begin van de 18e eeuw in dit gebied moest helpen bedwingen. Later werd het Werk opgenomen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dat stelsel van verdedigingswerken moest de vijand op afstand houden door inundatie, het onder water zetten van grote stukken land.

Nederland waterland

Nederland waterland blijkt een passend thema voor deze route. Niet alleen lopen we in het rivierenlandschap van de Lek, maar ook over stokoude dijken en sporen van de Waterlinie. Maar eerst duiken we de polder in en lopen we langs sloten en door weilanden in de richting van de A2. Daarbij komen we lang een wonderlijk bouwsel. Het lijkt op een deel van een kerkmuur, maar dat verklaart die rare bogen niet. Is het een stuk waterliniefort? Nee, het is de zogenaamde kogelvanger, een deel van een schietbaan die door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog is gebouwd. Het wemelt, zo zien we gaandeweg, hier sowieso van de bunkers uit de oorlog.

everdingenb68667bf0

Kogelvanger

Koud

We toornen verder tegenwind door de weilanden. Het is toch wel zo koud dat ik blij ben dat ik de extra muts van Maddy kan opzetten en een vergeten paar handschoenen uit mijn rugzak kan opdiepen. De weermannen beloofden na een paar buien een zonnetje tussen de wolken, maar vooralsnog is daar geen sprake van. Het blijft wel droog, dus we tellen onze zegeningen.

everdingen

We komen over een fraai paadje met veel sleedoorn in de bloesem en verderop langs een nogal saaie plas tussen het rommelgroen. Daar vinden we echter wel een fijn plek uit de wind bij een uit de kluiten gewassen picknicktafel waar we een boterham kunnen eten.

Diefdijk

We lopen weer noordwaarts. Via een mooi schouwpad langs een vaart met rietkragen komen we op de diefdijk, de weg waar we net met auto over reden. De diefdijk ligt er al vanaf de 13 eeuw. Een binnendijk die ook was opgeworpen om de wateroverlast te keren. In de loop der eeuwen is hij steeds opgehoogd. De dijk ligt erg smal en erg hoog boven de omliggende polders. Je kijkt op de rieten daken van de oude boerderijen die tegen het talud liggen. Net voor we bij de Lek komen, worden van de dijk af, over een alleraardigst paadje richting de Lekdijk geleid. Een beetje rommelig bebouwd met schuurtjes, huisjes en tuintjes. Een trio van dikke knotwilgen duidt op een oud weggetje. Een langharige cappuccinokleurige poes met staalblauwe ogen komt op Maddy afrennen alsof ze weet dat er uitgebreid geaaid zal worden, wat vervolgens ook gebeurt. Dit alles onder het instemmend toezien van de eigenaar onder wiens raam dit tafereeltje zich afspeelt.

everdingenc703f46044

Hoge diefdijk in de achtergrond

Everdingen

Ondertussen heeft de zon al aan kracht gewonnen. We klimmen de dijk op en krijgen zicht op Everdingen. Het dorp ligt er met haar spitse kerktoren in het silhouet als een ansichtkaart bij. Everdingen kende ik tot nu alleen van ‘het knooppunt’ uit de fileberichten. Daar ligt de associatie met een charmant dijkdorpje niet bij voor de hand.

everdingen 78c6a1be01e1

Everdingen

Uiterwaarden

Net voor de bebouwde kom duiken we de uiterwaarden in. We volgen een prachtig graspad met zicht op de rivier en de torens van Culemborg. Het pad komt uit bij Fort Everdingen, deel van de waterlinie. In het fort is er koffie to go te verkrijgen. Die drinken we met zicht op het indrukwekkende complex.

everdingen3e97d5130c36

Via een kronkelpaadje over dijkjes keren lopen we terug naar de uiterwaarden. Langs het pad staan monumentale kastanjes met knoppen die op barsten staan. De lente zit in de lucht, de zon schijnt nu overtuigend. In een plasje in de uiterwaarden dobberen allerhande eenden en ganzen. Ook spotten we een grutto. Het laatste stukje biedt nog een mooie boomgaard met knoestige fruitbomen. Wat zal dat straks een bloesempracht geven.

everdingene 3da7844674b4

Al met al een fijn klompenpad, waarvan de tweede helft wel een stuk mooier is dan het eerste kilometers.

Praktische infomatie

everdingenscreenshot 2021 03 28 2020 06 04 goilberdingerpad 200dpi pdfGoilberdingerpad
15 km

Startpunt Werk aan het spoel, Goilberdingerdijk 40 Culemborg

Routebeschrijving: Klompenpaden