ijsselsteinHouden we het droog vandaag of niet. Het weer kan verschillende kanten op. Onder een grijze lucht rijden we naar IJsselstein voor een rondwandeling van 17 km in de polder.

Grijs

We starten aan de rand van het dorp bij de tramhalte en lopen via een parkje en langs wat rieten daken de groene ruimte in. De lucht is grijs en zwaar. Soms vallen er wat druppels uit. Het is best fris, de wind waait stevig. We trekken de regenbroeken maar aan. Dan hoeven we geen energie meer te verspillen aan het  overwegen of het nu harder gaat regenen, en het is ook lekker tegen de koude wind, die we aanvankelijk pal tegen hebben.

ijsselstein.192266

We lopen in de Lopikerwaard, een uitgebreid weidegebied. In de middeleeuwen lag hier nog een moeras. Spade voor spade ontgonnen door eenvoudige lieden die het na jaren zwoegen en afwateren tot landbouwgrond transformeerden.

Tiendwegen

We komen al snel op een prachtig onverhard pad tussen twee sloten, afgezoomd met knotwilgen. Een zogenaamde kade of tiendweg. Het woord tiendweg dat uit de middeleeuwen stamt, komt wellicht van het tiende deel van de opbrengst dat de pachters van de grond  moesten afdragen aan hun landheren, maar de etymologen zijn er blijkbaar nog niet helemaal uit.

 ijsselstein.3c9c3d71ef8

We zien ook dat we gelijk oplopen met de schildjes van het klompenpad Eendenkooipad, terwijl wij een Trage Tocht aan het volgen zijn. Het blijken eendere routes te zijn, dus we kunnen de markeringen van het klompenpad ook als leidraad gebruiken.

Knotwilgen

De kade is wat modderig, de wilgenkatjes komen uit hun schulp, het speenkruid toont haar eerste gele bloemetjes en af en toe breekt de zon door de grijze wolken: Hollands landschap ten top.

ijsselstein.eadbeca6e3de

We mogen naar rechts over de zomerroute (1 maart – 1 november) langs de verruigde weilanden en een eendenkooi. Verder kieviten, scholeksters en ganzen. Het foerageergebied van de ganzen is de reden waarom er een zomer- en een winterroute (1 november – 1 maart) is. De winterroute lijkt door saai raaigrasweiland te gaan, dus we zijn blij met onze zomervariant.

ijsselstein.d5978f9f

Blokland

We komen een Blokland, een oud lintdorp met mooie oude boerderijen waar regelmatig een boomgaardje bij ligt. Met hoogstam fruitbomen waar ook nog schaapjes  onder grazen. Er zijn zelfs al lammetjes te bewonderen. We zijn hier eigenlijk te vroeg in het jaar. Hoe mooi zal het hier wel niet zijn in de tijd van bloesem, raapzaad en fluitekruid?

Montfoort

Nu even langs de suburbs van Montfoort, dat is wat minder, maar daar mogen we overstappen op een prachtige tiendweg met twee erehagen van knowilgen. De zon giet er juist nu ook een ruime bak licht op, waardoor de mooiste kleuren opvlammen.

ijsselstein.2567a83fc

Hollandsche IJssel

Dit pad brengt ons naar het jaagpad langs de Hollandsche IJssel. Het jaagpad is helemaal te bewandelen, alle 37 km tussen Gouda en IJsselstein. In deze route zijn er ruim 5 opgenomen. Ook dit is een heerlijk pad langs het water, alleen extra glibberig vandaag. Rustig lopen maar en zorgen dat je niet de plomp in glijdt. Na vijf kilometer is dan ook wel weer fijn om vaste grond onder de voeten te hebben. Tevreden met het asfalt van IJsselstein lopen het rondje dicht. We spreken af hier in het volle voorjaar terug te keren.

ijsselstein.2b8cfdc2e816

Praktische informatie

ijsselstein kaartom 00.10.30Klompenpad Eendenkooipad
Of trage tocht IJsselstein
17 km

Startpunt IJsselstein of Montfoort

Routebeschrijving: wandelzoekpagina  of Klompenpaden