botshol1Na meerdere wandelingen in diverse varianten geloof ik dat ik nu het ultieme wandelrondje Botshol heb gevonden. Het waren allemaal variaties op het thema, maar deze behelst 14 fijne kilometertjes waarvan een groot deel onverhard.

Waverhoek

We zijn met z’n zessen vandaag. Het weer heeft een onvoorspelbaar humeur de laatste dagen, maar lijkt vandaag goedmoedig te blijven. We ontmoeten elkaar op het parkeerplaatsje bij de Waverhoek.

Botshol is eens klein natuurmonumentje tussen Abcoude en Vinkeveen met grote plassen, smalle slootjes, rietland en moerasbos. Typisch landschap van een afgeveend gebied. Je kunt er een mooi rondje lopen, maar alleen buiten het broedseizoen (15 maart – 15 juli). 

botshol2

Waver

Vanaf de parkeerplaats is het gelijk de natuur in, met een eerste overstap. Je staat dan tussen het riet van de plas, zo hoog dat je er niet overheen kan kijken en de doordeweekse wereld even aan het zicht verdwijnt. Over een verend pad lopen we in een corridor van riet. Dat duurt maar even, dan klim je naar het geasfalteerde dijkje langs de Waver.

Je loopt dan aan de ‘stille kant’, het meeste verkeer rijdt aan de andere kant van het kronkelende riviertje. In de verte zie we het AMC, de Arena en de blauwe beschuitbus van het Fletcher hotel op de horizon staan. Het zonlicht valt tussen de wolken door exclusief op het blauw van Fletcher, alsof God daar een bedoeling mee heeft.

Stokkelaarsbrug

Zo kronkelen we naar de Stokkelaarsbrug. Het kruispunt van kleine waterwegen waar het op zomerse dagen een bootjesdrukte van belang is voor de ophaalbruggetjes.

botshol3

De eenvoudige kiosk, een paar passen van de route af, is open. We drinken koffie en nemen er een gevulde koek bij. Het is nog net aangenaam genoeg om op het terras te zitten. Iets anders is er ook niet, want de kiosk is ook niet meer dan een uitgiftepunt voor een paar eenvoudige dranken en snacks. Maar het ligt heel mooi en het grind knerpt gezellig onder de voeten.

Winkel

Daarna gaan we weer verder aan de rustige kant van het riviertje. Het asfalt houdt op en gaat over in een karrespoor langs de weilanden die een stuk lager liggen in te klinken. Het karrespoor stuit na een paar bochten op een hek. Hier moeten we even om het terrein van een particulier lopen. Daarvoor dalen we rechtsaf via een overstapje naar de weilanden. Door de weilanden volgen we een paadje naar een markant groepje bomen bij een dijkje. Het is een prachtig plekje. Via een pad langs een slootje komen we weer op de doorgaande route en het asfalt.

botshol7 17.21.59

Dan het bruggetje over en aan de overkant van de Winkel verder tot het volgende bruggetje. We passeren een paar mooie boerderijen. Bruggetje over en voor de camping (Huiskamer van Zwier) weer terug lopen langs het water. Bij een sluisje aangekomen staat er een perfecte picknickbank voor ons klaar. Daar eten we ons boterhammetje en delen we de warme dranken uit de diverse thermosflessen.

Sluisje

We passeren het sluisje en lopen over een schilderachtig graspaadje terug naar het bruggetje. Daar is linksaf afdalend met een trappetje de weilanden in. Door het weidse landschap rechtdoor naar de rand van de Vinkeveense plassen, nu nog verscholen achter bosschages.

botshol4

Invasieve exoten

De springbalsemien loopt op haar eindje. Heb laatst gelezen dat springbalsemien een invasieve exoot is, een plant die zich te snel verspreid en andere vegetatie wegdrukt. Jammer is dat, want ik vind de springbalsemien een hele aardige verschijning, anders dan de Japanse duizendknoop een andere invasieve exoot, die op mij een stuk agressiever overkomt.

img 9537

We lopen ondertussen tussen de balsemien op het smalle paadje tussen de plassen. Een prachtig paadje met links en rechts doorkijkjes over het water. Op een bepaald punt zien we het kerkje van Vinkeveen op de horizon staan. Op het smalle paadje zien we ook enkele rivierkreeftjes, een andere invasieve exoot, die het water troebel maakt en alle waterplanten schade toebrengt. Ik hoop maar dat er gewerkt wordt aan deze problemen, ook al staan ze het genieten hier nog lang niet in de weg.

botshol9

Grote Wije

In ganzenpas lopen we dit prachtige paadje af en komen uit op het asfalt van de Botsholderdwarsweg. We staan weer in de ruimte. Gelukkig mogen we al weer snel een grasdijkje op waarbij we breed uit kunnen kijken over de Groote Wije. De oever van de Wije volgend komen we bij de afslag die ons door het riet van de Waverhoek weer terug bij de auto brengt.

botshol10

Praktische informatie

botshol kaartBotshol
14 km

Startpunt: Waverhoek, Botsholderdwarsweg.

Horeca:
Kiosk Stokkelaarsbrug
Huiskamer van Zwier
Winkeldijk 20a 3645AP Vinkeveen
Bon Vinkeveen

Routebeschrijving: Wandelknooppunten 39 - 34 - 33 - 31 - 84 - 88 - 32 - 26 - 27 - 29 - 36 - 35 - 39.

NB: Niet toegankelijk in het broedseizoen (15 maart - 15 juli).