abbekerk1.4be99Na de plotselinge winterweek van 2021, waarin heel Holland schaatste, is het net zo plotseling lentezacht geworden.

Friese omringdijk

We wagen ons weer eens wat verder weg van Amsterdam en rijden de A7 af naar Abbekerk, dat pal naast de afrit ligt te sluimeren achter de Friese omringdijk. Terra incognita, nooit geweest. Een Groene Wissel is onze gids. Deze OV-rondwandeling begint op een bushalte naast de A7, maar wij parkeren achter de kerk van Abbekerk. Die toegangsweg heeft wandeltechnisch niets te bieden, zegt ook de routebeschrijving.

abbekerk1.6d8

Abbekerk

We zijn onmiddellijk gecharmeerd van Abbekerk. Een mooi lintdorp in het oude land. De eerste blik vangt al een paar stolpboerderijen en stokoude huizen. De Friese omringdijk beschermde het land immers al sinds de middeleeuwen tegen de woeste Zuiderzee. Noord-Holland was nog een gatenkaas vol grote meren en van de Wieringermeerpolder was nog eeuwenlang geen sprake.

Een zacht zonnetje giet wat licht over het lint. We passeren de ene na de andere stolpboerderij in de lokale kleuren. Een combinatie van mintgroen en donkergroen, soms met een lichtblauwe stucplint. Sommige hebben monumentale rode beuken voor de boerderij staan. We kunnen haast niet wachten tot daar het eerste blad aan ontluikt.

Sneeuwresten

Op de smalle weg passeren fietsende bewoners die ons allemaal vriendelijk gedag zeggen, wat bijdraagt aan het tevreden gevoel. In de sloten ligt hier en daar nog een pak langzaam wegsmeltende sneeuw, ongetwijfeld daar opgestuwd door de jachtige wind aan het begin van de winterweek.

abbekerk62bb

Groene kerkje

Bij Lambertschaag stuiten we op het groene kerkje. Groen vanwege de geverfde houten toren. Een prachtig organisch weggezakt kerkje uit de tweede helft van de 15e eeuw.

abbekerk1

Vogels

Niet lang daarna mogen we linksaf over een oud halfverhard pad tussen de weilanden, net onder de omringdijk. Aan de loop van het pad te zien, volgen we hier de oude kavels. Een deel is aan de natuur teruggeven en is nu een plas-drasgebied. Drukbezocht door de vogels. We zien eenden, ganzen, en scholeksters. Een informatiebord bij een uitkijktoren belooft kluten, maar die laten zich (nog) niet zien. Op dit plekje waar we even wat drinken uit de thermos scholen de vogels samen. ‘Wel aardig van ze’, zegt Maddy, ‘dat ze zich bij het infobord ophouden zodat wij ze makkelijk kunnen determineren.’

abbekerk1.e5

Driestedenweg

We vervolgen het pad langs de uitgestrekte weilanden onder een hoge lucht. Heerlijk stappen. Dan linksaf, weer op asfalt langs het lint van De Weere. Aanvankelijk wat minder aantrekkelijk maar wat verderop, op de Driestedenweg kronkelen we weer op Oud-Hollandse wijze over een klinkerweg. Van stolpboerderij naar stolpboerderij. We zien een pad door de weilanden richting Abbekerk lopen, maar de Groene Wissel wil dat we doorlopen naar de kerk. Dat doen we omdat we niet weten wat daar nog te zien valt, maar nu, achteraf zou ik toch willen aanbevelen dat pad door de weilanden te nemen  Het fietspad langs de autoweg (zie paarse lijntje op de kaart) heeft verder niets te bieden.

abbekerk1.b413e

Santiago

We worden daar wel aangesproken door een langsfietsende bewoonster. Waar wij helemaal vandaan komen met die grote rugzakken op. Nu hebben we gewoon een klein dagrugzakje op, de vraag verbaast ons enigszins, en we antwoorden dat we gewoon een rondje Abbekerk lopen. Maar of we toch ook geen Santiagogangers zijn, vraagt ze. Nu ben ik dat wel, maar dat is dacht ik niet zo aan me af te zien op een achternamiddag in de polder. Zien we er misschien wat verwilderd uit met de corona-kapsels? Nee, zo erg is het niet. Uit het vervolg van het gesprekje blijkt dat we een vrij ervaren wandelindruk maken en dat zij graag ooit eens naar Santiago zou lopen. Ze dagdroomt over een 200 km variant vanuit Portugal met bagagevervoer. Nou, vooral doen, moedigen we aan. “Ja, leef nu”, besluit ze en ze vervolgt van zichzelf overtuigd haar weg.

abbekerk1.4be99

Wij hobbelen de weg verder af, met uitzicht op dat fijnere pad door de weilanden en komen terug bij de kerk. We rijden over Zuideinde terug naar de A7. Een vervolg van het lint met ook weer leuke boerderijen. Deze weg (paarse lijntje op de kaart) lijkt een betere optie als aanlooproute voor de wandelaar vanaf de bushalte. Meer te zien, minder verkeer en korter bovendien.

abbekerk om 13.40.57Praktische informatie

Groene Wissel Abbekerk
14 km

Startpunt: kerk Abbekerk

Routebeschrijving : Wandelzoekpagina