rading9825Het zijn de donkere dagen voor kerstmis. De weermannen hadden een zonnetje beloofd tijdens de weinige uren daglicht, maar dat kwam niet uit. Het bleef grijs en waterkoud.

We lopen een etappe van het Marskramerspad, een vrijwel rechte streep tussen station Breukelen en station Hollandsche Rading, langs de Tienhovense plassen.

Mondkapjesplicht

Sinds enkele dagen is de mondkapjesplicht verscherpt. Opgelucht doen we ze af wanneer we het station van Breukelen verlaten. Nog wel even op de tanden bijten door het lelijke stukje van het station naar de overkant van het Amsterdam-Rijnkanaal, maar dan kunnen we echt ontspannen.

Breukelen

Op het charmante pleintje van Breukelen kun je een speld horen vallen. Alles is dicht en er nauwelijks een levende ziel op straat op deze zondagochtend. Via een wit bruggetje steken we de Vecht over. Een plekje dat uitzicht biedt op een paar theekoepels. Stille getuigen van de tijd dat Rijke Amsterdammers met de trekschuit in de zomer naar hun buitens trokken en de theekoepels de plekken waren om te zien en gezien te worden.

rading9821

Fort Tienhoven

We lopen een stukje langs de Vecht en slaan dan linksaf een eenmanspaadje tussen bosschages in. De regen heeft er een modderpad van gemaakt. In de kleine plasjes ligt een vliesje ijs. We glibberen voorzichtig naar de Scheendijk. Daar mogen we verder over een grasdijk, maar omdat we nu wel even door willen lopen, vervoglen we over het parallele asfalt. Hadden we dat nou maar niet gedaan want even na het Fort Tienhoven is er een paar kilometers niks anders dan saai asfalt.

Asfalt

Op de kaart lijkt het alsof je weids utizicht hebt over de plassen, maar je loopt op een verlaagd fietspad en kijk tegen het rommelgroen van de autoweg aan. Jammer. Dan maar naar rechts kijken over de weilanden, waarvan er een paar aan de verruiging zijn overgelaten. Er scharrelen ganzen, aalscholvers, reigers (blauw en zilver) en een enkele ooievaar in. Af en toe scheert er een roofvogel over.

rading9826

Het is koud en nu begint ook een beetje te regenen. Ik trek mijn regenbroek aan. Eerder tegen de kou dan tegen de regenbui, die er na een paar minuten spetteren de brui weer aan geeft.

rading 9822

Molen

Verderop mogen we afslaan en komen we op een mooi grindpad recht op lintbebouwng van het sluimerende Tienhoven af. We steken het dorp door en komen bij de pittoreske wipmolen De Trouwe Waghter. Die naam heeft de molen pas sinds de Tweede Wereldoorlog. De molenaar gaf aan onderduikers met de stand van de wieken aan of de kust veilig was, of niet.

rading9820

Kanaal

We komen op het lange rechte eind langs het trilveengebied , geflankeerd door het Tienhovense kanaal. In de verte de solitair ogende kerktoren van Nieuw Loosdrecht. Het Tienhovense kanaal was bedoeld als verbinding tussen de Vecht en de Eem. Er lag al een turfvaart en die werd geüpgraded naar kanaal. Maar eenmaal bij de hogere zandgronden aangekomen bleek het project onuitvoerbaar vanwege de hoge kosten. De aanleg werd gestaakt en het kanaal loop nu dood.

rading9824

Hollandsche Rading

Ondanks het sombermansweer wordt er hier flink gefietst en gewandeld. De fietsers lijken met elkaar te hebben afgesproken om een soort zwarte bivakmuts tegen de kou over het hoofd te trekken, waardoor het lijkt alsof ze allemaal bij elkaar horen. We stappen lekker verder over het rechte pad. Voor ons doemt de Utrechtse heuvelrug op. Wanneer we de veengrond achter ons laten en er weer ruimte is voor bos, komen we op een mooi onverhard pad, parallel aan een asfaltweg. Het pad lijkt onaangetast sinds de 19e eeuw. Mooie bomen die in het atmosferisch perspectief in elkaar overvloeien.

rading9814

Eerst komen langs een paar boerderijen en dan komt de bebouwde kom van Hollandsche Rading. Bij het station is dat fijne tentje open waar ze zulk heerlijk gebak verkopen. Wij nemen vandaag een warme chocolademelk to go. Niks geen opgewarmde Chocomel, maar een grote beker echte chocolademelk. Een aanrader! We drinken ‘m leeg op het koude perron. Bij de laatste zoetwarme slok, komt de trein voorrijden.

Praktische informatie

 radingMarskramerspad etappe 15
17 km

Startpunt: Station Breukelen
Eindpunt: Station Hollandsche Rading

Horeca:
Volop keuze Breukelen centrum
Tienhoven Het Olde Regthuys
Hollandse Rading diverse opties waaronder Perron Peet

Routebeschrijving: Wandelnet Marskramerspad etappe 15