1anwbHilversum – Den Dolder

Het regent nog als we vanaf station Hilversum de oudste ANWB-wandeling vervolgen, maar het zou beter moeten worden.

Hilversum

Het is zaterdag en in het centrum van Hilversum is iedereen druk doende met boodschappen, koffie drinken en shoppen. We verlaten het centrum langs de St Vituskerk, een enorme joekel van een katholieke kerk met een toren van maar liefst 98 meter. Hij stamt uit 1892 en is gebouwd door Pierre Cuypers. Indertijd gebouwd omdat de vorige kerk te klein was geworden. Wie kon toen bevroeden dat een halve eeuw later zelfs de kleinste katholieke kerken nog te groot zouden blijken. Het interieur is nog in tact, gespaard van de moderniseringsgolf uit de jaren ’60 die veel van oorspronkelijke kerkinterieurs heeft weggevaagd.

hilversum kro

Verder over  een uitvalsweg vol villa’s, waaronder het oude KRO-gebouw, een echo uit de bloeitijd van de Nederlandse omroepverenigingen en een getuige van de verzuiling die zo strak langs de lijnen van de levensbeschouwelijke bloedgroepen in Nederland was getrokken. Hilversum staat vol prachtige huizen, kantoren en gebouwen langs lommerrijke lanen, maar er is in mijn beleving altijd te veel verkeer voor de schaal van het ‘dorp’. Daardoor wordt het genieten altijd een beetje in de weg gezeten door de herrie en de onrust.

Cronerbos

We steken de A27 onderdoor en komen in het Cronerbos. Op dit punt begint het bosrijke traject van de oudste ANWB-wandeling. Tot aan Rhenen loop je hoofdzakelijk door de bossen van de Utrechtse heuvelrug, slechts onderbroken door wat dorpen en snelwegen. Het Cronerbos, voor ons tot nu toe onbekend, blijkt over prachtige lanen te beschikken. De regen is ondertussen vertrokken en een klein zonnetje strooit lichtspetters over de plassen.

hilversum net na snelweg

Lage Vuursche

We boswandelen voort tot Lage Vuursche, het beroemde pannenkoekenkruispunt. Een schattige straat (beschermd dorpsgezicht) onder de rook van Drakensteyn vol horeca. We zijn nu in een uiterst puntje van de Gemeente Baarn, de koninklijke gemeente met Drakensteyn en Soestdijk binnen de grenzen. Het is voor coronabegrippen bijzonder druk op de terrassen van Lage Vuursche. Dure bolides rijden af en aan langs de lage huizen.

hilversum lage vuursche

We hebben niet zo veel zin om ons in het pannenkoekengeweld te storten en nemen genoegen met onze eigen boterhammen en thermosflessen. We nemen plaats op een bankje langs de dorpsstraat en kijken als oude mensen kalm naar alles wat er zich voor onze ogen afspeelt: kinderen die niet in het gareel willen, iemand die zijn cabrio niet geparkeerd krijgt, een familie die hun oude moeder met rollator stapvoets begeleid naar een pannenkoek, groepjes wielrenners die langs komen spuiten, en andere mensen die rustig op een bankje naar de taferelen kijken.

hilversum cronerbos

Den Dolder

Daarna worden we het bos weer ingestuurd. Een aardig stukje langs weilanden, een postzegeltje heide hier en daar en af en toe een lief boerderijtje. We komen aan in Den Dolder. Het station ligt letterlijk op de route, dus een idealer eindpunt van een etappe is niet denkbaar.

Volgende etappe Oudste ANWB-wandeling

 Praktische informatie

hilversum kaartOudste ANWB- route etappe
16 km

Startppunt: Station Hilversum
Eindpunt: Station Den Dolder

ANWB routebeschrijving van de hele route
pdfte-voet-van-amsterdam-naar-arnhem-1914.pdf