cas4Laatste dag van november, maar het weer valt niet tegen, hoewel wat sluierbewolking het zonnetje wat dempt.

We rijden naar de duinen bij Bakkum en parkeren bij de Johanna Hof. Hoewel het zaterdag is, is het druk. We zien allerhande hardlopers die honden aan zich bevestigd hebben. Er blijkt een “natte neuzen trail” gaande te zijn, waarbij baasjes met hun honden door de duinen rennen. Ik wist niet dat het bestond.

Natte neuzen

Onze wandeling baseren we heel losjes op de trage tocht Castricum. Die is twintig km, maar zoveel tijd hebben we niet in deze donkere dagen. We willen alleen het stuk ten noorden van de weg naar Castricum aan Zee doen. Het traject zo blijkt al gauw loopt gedeeltelijk samen met de natte neuzen, maar hondenbezitters zijn blijkbaar vroege vogels, want onderweg komen we geen hardlopers tegen.

cas1

Polder

We ronden een verstild meertje en lopen op slag van duingebied en polder langs de bosrand. We kijken uit over de groene weilanden. We steken de asfaltweg over en mogen over lage grasdijken langs rietkragen door die polder lopen. Een mooi stukje, dat uitkomt in een verweesd stukje duin. We steken de weg weer over en pauzeren bij een spiegelglad meertje. De kleuren van de natuur zijn uitgewassen; matgeel, vaalgroen, grijsblauw, roestbruin, als een schilderij van een Hollandse meester met een donker palet.

cas2

Rechtdoor

We laten de route nu helemaal los en lopen in een rechte lijn naar het strand. Ik weet dat veel wandelaars de recht lijn geen wam hart toedragen, maar ik vind het heerlijk om niet op de navigatie te hoeven letten en gewoon maar door te lopen. Natuurlijk is het duinlandschap daar ideaal voor. Langs een asfaltweg tussen de weilanden vind ik er ook niks aan.

cas5

Strand

We komen uit bij de hoogste strandovergang in de wijde omgeving zo lijkt het. We klauwen door het mulle zand omhoog, maar dan heb je ook wat: een fantastisch uitzicht over de zee in strijklicht. Links stijgt in stilte de rook van de hoogovens recht omhoog, rechts de skyline van Egmond aan zee. Recht voor ons: windmolens op zee, dat is dan weer minder mooi.

cas6

Het zonlicht is van goud, op slag van zand en water racen de drieteenstrandlopertjes op zoek naar voedsel. Hun snelle pasjes zijn een fascinerend en ontroerend schouwspel. Aldus lopen we naar Castricum aan Zee en dan is het licht alweer zodanig aan het verdwijnen dat we het voetpad langs het asfalt eenvoudig aflopen tot de Johanna Hof.

cas3

Praktische informatie

schermafdruk 2019 12 02 15.05.03Noord-Hollandse duinen
15 km

Startpunt
Parkeerplaats Bezoekerscentrum De Hoep
Johannisweg 2
Castricum

Horeca
Johanna's Hof
Het Ruyterhuis
Diverse gelegenheden Castricum aan zee

Routebeschrijving
Zeer losjes gebaseerd op Trage tocht Castricum