wilnis1Een wandeling over een deel van het voormalige spoorlijntje van Uithoorn naar Nieuwersluis maakten we al vaker, maar dit keer gaan we voor een variant.

Met mooi zonnig herfstweer onder een blauwe lucht rijden we naar Wilnis. We zien dat de bus naar Amsterdam hier niet meer komt, waarmee het OV in deze regio weer een stukje minder dienstbaar is geworden.

Mijdrecht

We lopen voor deze variant eerst een stukje langs de vaart in de richting van Mijdrecht, een mooi smal pad uitkijkend over de lage polder ernaast met grote eiken in herfsttooi. Verderop, wanneer we het centrum van Wilnis uit zijn een oer-Hollands uitzicht op de kerk van Mijdrecht over weilanden en rietkragen.

wilnis7

 Wilnis

De mensen laten hun honden uit en iedereen groet opgewekt. Wanneer het pad ophoudt buigen we naar rechts en lopen we langs een kleine Vinex naar het voormalige spoorlijntje en volgen dat voorlopig. Het is uitsluitend toegankelijk voor wandelaars, wat fijn lopen is. Het lijkt wel alsof het verplicht is ook een hond bij je te hebben, want we zien nauwelijks mensen zonder.  Vuilnisbakkies lijken uit de gratie, het zijn allemaal merkhonden die we zien: van schoothondjes met mopsneusjes tot speelse labradoodles. Weer terug in Wilnis worden we met een infobord gewezen op het voormalige stationsgebouw van Wilnis, dat nu als woonhuis gebruikt wordt. Als je het weet, herken je het als stationsgebouw maar als je het niet weet ga je er zo aan voorbij.

wilnis3

Vinkeveen

We vervolgen de spoorlijn langs aan de natuur teruggeven weilanden waar een lisdoddeteeltpilot (?) aan de gang is. Waar zou je lisdodde voor telen vragen we ons af, maar we kunnen niets verzinnen tot het stationsgebouw van Vinkeveen, waar nu horeca in is gevestigd. Daar slaan we naar rechts af en vergeten we de lisdodde. We lopen we over een druk bebouwde oude weg waar tussenliggende sloten op het veenverleden wijzen.

wilnis5

Rustieke oude boerderijen wisselen zich af met patserige nieuwbouw. Er is veel te kijken waarbij je afwisselend goedkeurend geniet en dan kokhalzend je hoofd afwendt.

wilnis6

Vaart

Om de maag tot rust te brengen volgt dan een saai stuk asfalt langs saaie weilanden. En dan ben je klaar voor het laatste graspad langs een vaart. Een mooi stukje door de stilte waarbij we het zonlicht snel zien weglopen. Met modderige schoenen komen we terug op het beginpunt. We concluderen dat het interessant was, maar de eerdere route toch beter en mooier is. Weer thuis leer ik dat lisdodde wordt geteeld voor veevoer, stalstrooisel en biomassa, dat geef ik hier graag even door.

wilnis4

Praktische informatie

wilnis copyVeenweides en voormalig spoorlijntje
14 km

Startpunt
Parkeerplaats begraafplaats de Ronde Venen
Ringdijk 4

Horeca
Eetcafe de Buurvrouw
Dorpsstraat 5456 3648 AJ Wilnis
Eetcafé De Schans
Uitweg 1 3645 TA Vinkeveen

Routebeschrijving
Wandelknooppunten: vanaf de parkeerplaats oversteken en aan rechterkant van de doorgaande weg naar 66 - richting 77 - net voor 77 RA over smalle asfaltweg tot voormalige spoorlijntje zich duidelijk aftekent - 16- 56 - 42 - 45 - 46 - 65 - 68 - 66 - via tunneltje onder de weg door en dan RA naar parkeerplaats (16).