treek4Een prachtige zonnige herfstdag, die vraagt om een boswandeling met herfstkleuren. We rijden ervoor helemaal naar het landgoed Den Treek Henschoten onder Amersfoort in de hoop op een ultieme ‘ herfstbeleving’.

Den Treek Henschoten

Het landgoed van bijna 2000 hectare is al 200 jaar in particuliere handen en ligt op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar de Gelderse Vallei. Het bestaat uit een combinatie van bos, heide en akkers.

treek1

Geen bladschopdag

We hoopten dat het vandaag bladschopdag zou zijn, maar helaas is het daarvoor net iets te nat in het bos. Op sommige plekken kunnen we wel lekker de droge blaadjes voor ons uit schoppen op de prachtige beukenlanen, maar meestal blijft het bij het omwoelen van de vochtig plakkerige bladerenlaag.

treek3

Hertjes

Het landgoed is erg mooi en afwisselend. Oude bomen, mooie lanen, een heideveldje, een meertje, een weiland en een paar huizen in de landgoedkleuren. Wanneer we onze boterhammen willen opeten op een bankje waar net een paar mensen opstappen, wijzen zij ons op een paar hertjes aan een bosrand. Nu kijken wij als regelmatige bezoekers van de waterleidingduinen niet op van een paar hertjes, maar we waarderen de informatieoverdracht en het gezellige praatje met collega- wandelaars.

treek6

Beek

Na kilometers door het bos gelopen te hebben, opent het landschap zich en lopen we naar de Heiligenbergerbeek. Dat vind ik het mooiste gedeelte. Ik houd van bos, zeker, maar na verloop van tijd, wil ik toch weer een horizon zien en de open ruimte voelen. Hier is dat op z’n mooist in de het gouden avondlicht met majestueuze bomenrijen en doorkijkjes over de weilanden.

treek 7

Weer terug in het bos, merken we hoe snel het daglicht wegloopt en de temperatuur zakt, nu de wintertijd goed op stoom is gekomen. Tijd om de wandeling af te ronden en dat lukt voor de schemering definitief het zicht op dit mooie landgoed ons ontneemt.

Praktische informatie

trage tocht landgoed den treek kaartjeDen Treek-Henschoten
14 km

Startpunt
Parkeerplaats Paradijsweg 1 Leusden

Horeca
Geen horeca onderweg

Routebeschrijving
Deze trage tocht met routebeschrijving vind je op de wandelzoekpagina