md2Terwijl de kust vandaag geplaagd wordt door regenbuitjes is het in het binnenland prachtig weer. We gaan een van onze lievelingswandelingen maken: de trage tocht Heuvelrug en veenweide

Het is een rondje vanaf station Hollandsche Rading, maar wij rijden er lekker comfortabel met de auto naartoe. Het is nazomer. De zon is niet meer zo ontmoedigend warm, het is nog lekker groen in het bos en hier en daar is ook nog een struikje paarse hei te ontwaren.

Bos

Het eerste stuk kronkelt en hoekt aangenaam door het bos. Hoewel de routebeschrijving uitgebreid en precies is, volstaat het om de rood/witte markeringen van de LAW’s volgen tot de Mauritshoeve. Dat scheelt een hoop afleidend gelees.

md1

Mauritshoeve

Bij de Mauritshoeve is het lekker rustig op het terras. We nemen de gelegenheid te baat en plaatsen ons aan een tafeltje. ‘Waarom gaan jullie niet lekker in de zon zitten?’, vraagt de aardige serveerster, ‘nu is-ie er nog.’ Ze heeft gelijk ook. Uit een soort reflex die we tijdens de hete dagen de zomer hebben opgelopen, kozen we automatisch voor de schaduw, maar dat is niet meer nodig, het zonnetje is aangenaam. Dus we verplaatsen ons, genieten van de koffie en bestuderen de perfect geklede en gekapte kinderen van de gefortuneerden uit het Gooi.

md3

Lanen

Na de Mauritshoeve komen de prachtige rechte lanen en kades. Die laten zich makkelijk zonder routebeschrijving volgen. Af en toe maar moeten we even nalezen waar we precies links of rechts moeten. Op de wandelzoekpagina zag ik mensen klagen over alle rechte saaie stukken. Volgens mij zijn die mensen niet goed wijs. Prachtige onverharde beuken- en eikenlanen. Hoe kun je die nou saai vinden?

md6

Zonnebloemen

Op de belendende maisakkers zien we dat de boeren stroken bloemen voor de bijen hebben gezaaid. Vandaag kanten de zonnebloemen de akkers vrolijk af in geel, wat bijdraagt tot de zonnige vreugde.

md7

Fietspad

Allen het laatste rechte stuk misschien, het verharde fietspad terug naar Hollandsche Rading, dat is een beetje saai en ligt niet ver van de A27. Maar dan hebben we al 14 heerlijk kilometers achter de rug en weten we zeker dat we over een tijdje weer terug zullen komen.

md4

Praktische informatie

maartensdijk kaartjeHeuvelrug en veenweide
16 km

Startpunt
station Hollandsche Rading

Horeca
Peet (station Hollandse Rading), Mauritshoeve, Cafetaria Peet (Maartensdijk).

Routebeschrijving
Deze trage tocht met routebeschrijving vind je op de wandelzoekpagina