ed6Ik was nog in Noorwegen toen er op Facebook allerhande foto’s voorbij kwamen van de hei die prachtig in bloei stond. Zouden we nog op tijd zijn om er iets van mee te pikken?

we zaten duidelijk net na de ultieme bloei, bleek toen we parkeerden bij het Natuurcentrum Veluwe in Ede. We hadden een klompenpad over een heidegebied uitgezocht. Voordeel van een klompenpad is de duidelijke markering, die het lezen van routebeschrijvingen overbodig maakt. Wij lopen de wandeling tegen de klok in. Daar hebben we niet echt een reden voor, het komt gewoon zo uit.

ed4

Prachtig nazomerweer met een fris briesje eronder. Heerlijk om in te wandelen. Het eerste stuk gaat voornamelijk door bebost gebied. Wat opviel was de bijna overal omgewoelde aarde. Er moeten hier heel wat zwijnen tekeer zijn gegaan. We lopen fijn tussen de bomen over zanderige paden. Die halen het tempo wat omlaag, maar we hebben de tijd.

ed1

Aubergine

Verderop volgt het ene heideveld na het andere. Niet hoogpaars dus, maar auberginekleurig en meer precies, de kleur van aubergine die al even in de pan heeft gelegen, want het er zijn best al wat struiken uitgebloeid. Evenzogoed is het een schitterend gezicht en is de invloed van wegen ver weg.

ed5

Planken Wambuis

Bij een uitzichtspunt bij de Valenberg worden we verrast door het magnifieke uitzicht over het natuurgebied Planken Wambuis. Je kunt echt enorm ver kijken zonder afgeleid te worden door bebouwing of wegen. Alsof je even niet in Nederland bent, maar in een grootschalig buitenland. Planken wambuis vinden we een leuke naam. Het lijkt ons een uitstekend alternatief voor ‘tussen zes planken’, als in: ‘ Ik zal nooit verhuizen, als ik hier vertrek, dan is het in mijn planken wambuis’.

ed3

Schapen

De meeste heide zien we op het laatste stuk van de wandeling. Er graast een grote kudde heideschapen. Prachtige beesten, een heel ander ras dan je normaal ziet. Ze staan hoog op de poten, hebben een hippere vacht en laten zich zelfs aaien! Een man, waarvan we even denken dat hij de herder is, knoopt een praatje met ons aan, maar het gesprek neemt een wat merkwaardige wending als hij begint over de lage prijs die hun vacht oplevert en het gemak waarmee je deze beesten de keel doorsnijdt. Als het ons begint te dagen dat hij een beetje een creep is, ronden we het gesprek gauw af en zien we even later de ware herder (voorzien van staf en honden) de kudde veilig bij elkaar drijven. Gelukkig maar.

ed2

Praktische informatie

2017 09 29 kreelsepad 600dpiKreelsepad
14 km

Startpunt
Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a in Ede

Horeca
Stichting Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2A, Ede
Camping Zuid Ginkel, Verlengde Arnhemseweg 97, Ede
Restaurant Juffrouw Tok, Verlengde Arnhemseweg 101, Ede
Restaurant Gonzales, Verlengde Arnhemseweg 99, Ede
Boerderij-Theeschenkerij Mossel, Mosselseweg 2, Otterlo

Routebeschrijving
Meer informatie over dit klompenpad vind je op klompenpaden.nl