rhenen6073Een paar dagen na de Linge heb ik afgesproken met een vriendin van de middelbare school. We zien elkaar soms jaren niet, maar eens in de zoveel tijd vinden we elkaar weer en dan pikken we de draad gewoon weer op. Altijd gezellig.

Ik stel een wandeling vanuit Rhenen voor, grofweg halverwege onze woonplaatsen, nieuwsgierig naar de vordering van de bloesem. Ik heb weer een klompenpad uitgekozen en dat begint op station Rhenen.

Brug

Eerst moeten we de brug over de Nederrijn over. Een grote bak herrie vanwege het doordenderde verkeer. Het bijpraten moet even wachten tot we de een eindje van de drukke weg af zijn en als dat is geschied merken we dat we aan de verkeerde zijde van de brug het voetpad hebben gekozen en we nu al van de route af zijn geraakt. We koersen via de kortste weg weer naar de route, die we dan uit praktische overwegingen in omgekeerde richting van het aanvankelijke plan volgen.

rhenen6069

Warm

Het is schitterend weer, het is zelfs warm, de jassen kunnen uit en even later de truien. Voor de ultieme bloesem zijn we helaas nog steeds iets te vroeg, maar ook nu valt er veel te genieten. Mooie dijkwegen met verre uitzichten over de boomgaarden en weilanden met aan de horizon de machtige Utrechtse heuvelrug met de Cunerakerk en de witte watertoren van Rhenen als ijkpunten.

rhenen6068

Praten

We wandelen druk bij kletsend door Kesteren en over de Rijnbandijk, uitkijkend over de omgeving. Petra en ik hebben al weer vier jaar bij te praten rekenen we uit, en dat gaat van werk en relaties, via de dromen voor de toekomt tot de toestand in de wereld en de zin van het leven in het algemeen. Al spoedig stappen we over op het Batouwepad om een mooie ronde te kunnen wandelen. Wanneer ik zo intensief aan het praten ben, let ik veel minder op de route en zo lopen we verderop voor de tweede keer gewoon rechtdoor waar we af hadden moeten slaan. Dat past wel bij onze gesprekken over onze levens waarin we eerder kijken naar wat er op ons pad komt, dan dat we er een strak meerjarenplan op na houden.

rhenen6072

Theetuin

We vinden onze weg weer naar de route en nemen een afstekertje naar een theetuin in het buurschap Bontemorgen. Een verrassend charmant lintdorpje met enkele tientallen huizen aan een smal straatje pal aan de rivier. De theetuin is net zo’n verrassing. Al snel zitten we met koffie, thee en tostie op een bankje in de schaduw aan een watertje. We blijven een beetje plakken omdat het er zo paradijselijk is.

rhenen6074

Nederrijn

De tweede helft van de wandeling gaat langs de uiterwaarden van de Nederrijn. Prachtig stuk met knalgroene weilanden vol madeliefjes, watervogels in de plassen en natuurlijk de Heuvelrug als decoratieve achtergrond.

rhenen6076

Nog steeds druk pratend lopen we de dijken af, verkeerd lopen is nu eigenlijk niet mogelijk dus komen we behouden aan bij de brug. Op het laatste stukje is er weer oorverdovend verkeerslawaai wat ons doet beseffen hoe heerlijk rustig het op de wandelroute was. Ik maak me sterk dat Petra en ik daar de grootste geluidsoverlast hebben veroorzaakt.

Praktische informatie

2015 07 09 batouwepad marspad klein kopieDe Betuwe onder Rhenen
15 km

Startpunt
station Rhenen

Horeca op deze variant
Steakhouse Café Cunera, Grebbeweg 1, Rhenen
Bistro & Tapas 't Ambtshuis, Dorpsplein 6, Kesteren
Theetuin De Bontewaterkant,  Bontemorgen 8, Lienden

Routebeschrijving
Combinatie van gemarkeerde routes van het Marspad en het Betouwepad. Zie voor kaartje en meer info: klompenpaden.nl

NB Het pontje bij Rhenen vaart van 27 april tot 15 juni alleen in de weekenden, van 15 juni tot 15 september dagelijks en van 15 september tot 30 september weer alleen in de weekenden.