linge6036De eerste dag sinds het opmerkelijk weekend in februari, dat de temperaturen weer als aangenaam te kwalificeren zijn, we gaan eens kijken of de bloesem al een beetje wil bloeien en waar doe je dat beter dan langs de Linge.

Bloesem?

Het landgoed Marienwaerdt met de beroemde Appeldijk is de aangewezen plek, maar daar kan het in de bloesemtijd zo ongelooflijk druk zijn dat ik nog even verder keek en stuitte op een Klompenpad rond Acquoy. Dat moesten we maar eens gaan proberen. We rijden naar het startpunt in Renoy over de met massaal koolzaad afgezette A2 en parkeren bij een charmant klein wit hervormd kerkje.

linge6034

Te vroeg

De route zelf is direct ook charmant. We mogen over een grasdijk langs de laagstammige fruitbomen. De bloesem zit er al aan, maar is nog niet ultiem. We zijn een beetje te vroeg. Neemt niet weg dat de prunissen al uitbundig bloeien en de kleinschalige omgeving veel ogentroost biedt: kerktorentjes aan de horizon, kronkelige dijkjes, zicht op de Linge en mooie Hollandse dijkhuizen.

linge6049

Acquoy

We komen in Acquoy, een dorpje waarvan het aanzicht wordt bepaald door de scheve toren uit de tweede helft van de 15 eeuw. Van meet af aan staat de toren uit het lood lezen we, wat te zien is aan de correcties in de bouw. Dat scheefzakken wordt toegeschreven aan de overstromingen die met regelmaat de grond onder de toren wegspoelden. Op de toren staan een aantal vlaggenmasten geplaatst in een opstelling die de indruk van een droogmolen oproepen, wat wel een grappig statement is in combinatie met een nat verhaal over wegspoelende bodem, maar dat zal wel niet de opzet geweest zijn.

linge6037

Meanderen

We meanderen verder met de Linge, genietend van de uitzichten en doorkijkjes. Het is helemaal niet druk maar we komen wel met regelmaat andere wandelaars tegen. Opeens hoor ik mijn naam en blijken er bekenden van een wederzijdse vriendin hetzelfde klompenpad te lopen in tegenovergestelde richting. We bevinden ons allmaal buiten ons eigen territorium wat zo’n ontmoeting een bijzondere glans geeft. We nemen de bloesemstand even door (valt nog wat tegen), waarderen het klompenpad (boven verwachting mooi) en vervolgen onze wegen.We schampen Leerdam en daar is het zo’n beetje gedaan met de fruitbomen. Maar daar kunnen we genieten van lenteverschijnselen als pinksterbloemen, koolzaad en lammetjes.

linge6055

Terras

Pas tegen het eind laten we ons verleiden door de horeca. Het terras van Rust Wat ligt prachtig aan het water, de koffie en het gebak zijn uitstekend en de bediening is uiterst prettig in de omgang.

linge6039

We ronden af in de conclusie dat dit een aanbevelenswaardig klompenpad is. Verkeersluw, kronkelige dijkweggetje, veel graspaden en Oud-Hollands dorpsschoon. En dan hebben we nog niets eens de route op het bloesemhoogtepunt gezien.

linge6057

Praktische informatie

2016 11 04 rhenoijschepad 600dpi kopieRhenoysche pad
14 km

Sartpunt
Rhenoy

Horeca
KunstFort Asperen, Langendijk 60, Acquoy
Tapperij Lingezicht, Lingedijk 78, Acquoy
De Kooise Camping, Acquoysemeer 24a, Acquoy
Linge Terras Rust Wat, Lingedijk 16, Rhenoy
Cafetaria / Lunchroom Route 88 (v.h. De Smulmuis), Rhenoyseweg 11, Rhenoy
Kaatje's theetuin, Diefdijk 1, Leerdam

Routebeschrijving
Gemarkeerde route van het Renoijse pad. Zie voor kaartje en meer info: klompenpaden.nl