lisse 5950Het is eigenlijk nog wat aan de vroege kant, maar omdat Anne Marie op bezoek is, die nog maar zelden een bollenveld heeft gezien, gaan we toch naar de bollenstreek. En als het niet te druk is, zijn we zelfs van plan de Keukenhof te bezoeken.

Prachtig weer overigens, helder zonnetje en koud is het ook niet. Wanneer we de snelweg afrijden sluiten we al aan in de file naar de Keukenhof, maar daar hadden we op geanticipeerd, dus terwijl iedereen verder in slow motion linksaf hink-stap-springt, gaan wij rechtdoor en parkeren we op een carpoolplek. Geen gezellige plek, maar we kunnen wel direct de landerijen inlopen en daar is het ons toch om te doen.

lisse 5971

Drukker

Dit jaar halen de bollenvelden het nieuws met het bericht dat de toeristen steeds talrijker, maar vooral steeds brutaler worden. De selfies tussen de bollen worden steeds vaker genomen met totale onachtzaamheid. Voor het juiste plaatje stappen mensen gewoon dwars door de bedden, waar ze eerder nog voorzichtig door de paden schoven. Ze knakken stelen en kneuzen bladeren zonder schuldgevoel. Met als gevolg dat de bollenboeren de velden barricaderen en posters met de tekst “Keep Out” plaatsen. Hmmm, het groeiende toerisme heeft ook de beleving van mijn geboortestreek onherroepelijk verslechterd.

lisse 5963

Als kind nam ik het bollenseizoen voor het was, als adolescent zag ik dat het mooi was, maar pas toen ik er niet meer woonde besefte ik dat het uitzonderlijk prachtig was al die kleurige vlakken in grafische patronen. Er waren vroeger zeker drukke dagen als het op z’n mooist was maar ik voelde het eigenlijk als een eer dat al die vreemdelingen ons scharrige hoekje Zuid-Holland kwamen vereren met een bezoek.

Maar naarmate de jaren verstreken werd het minder gezellig. Hele velden werden opgeofferd aan Vinex-wijken, boeren verplaatsen een deel van hun teelt naar andere locaties, terwijl de toeristenstroom bleef groeien met als gevolg meer mensen bij minder velden en veel meer chaotisch verkeer op de smalle weggetjes. En nu wordt je ook nog op afstand gehouden.

Narcissen en hyacinten

Ook vandaag is het druk ondanks het feit dat de er nog nauwelijks tulpen in bloei staan. Maar de narcissen en hyacinten staan er prachtig bij. Het zware parfum van de hyacinten zweeft op de wind onze neusgaten in. Binnenshuis is die geur nauwelijks te verdragen, maar in de buitenlucht is het heerlijk. Alsof je er zelf een beetje frisser van wordt.


lisse 5982

Keukenhof

We maken een mooie ronde via de rand van Hillegom, naar de Leidse Vaart en verder naar de Keukenhof. Als er geen rijen voor de kassa staan gaan we naar binnen, hebben we besloten. En er staan geen rijen, dus gaan we. We krijgen er ook geen spijt van. Het is echt een prachtig park. Door middel van een uitgekiend plantplan is er het hele seizoen afwisselende bloei. De gazonnetjes tussen de beplanting zijn als biljartlakens zo glad, maar wat het park echt sfeer geeft zijn de oude hoge bomen. Het is misschien wel 25 jaar geleden dat ik hier voor het laatst was en het heeft niets aan pracht ingeboet.

lisse 5957

We lopen het hele park rond en gaan dan weer eens op de auto aan. Dat gaat helaas dan nog een paar kilometer lopend langs het file-verkeer dat ook weer eens op huis en hotel aangaat. Maar dat kan onze bollendag niet meer verpesten. Een paar weken later, met pasen worden wegens grote drukte mensen geadviseerd niet meer naar bollenstreek of de Keukenhof af te reizen. Door het mooie weer dreigt een verkeersinfarct. Massatoerisme maakt meer kapot dan je lief is.

lisse 5962

Praktische informatie

lisse kaartDe eerste bollen en keukenhof
16 km

Startpunt
Carpoolparkeerplaats aan de Heereweg. Navigatieadres: Leidsestraat 176, Hillegom

Horeca
Brasserie de Houttuinen, Houttuin 6, Hillegom
Het tussenstation, Stationsweg 59, Lisse
Keukenhof, Stationsweg 166, lisse

Routebeschrijving
Vanaf de parkeerplaaats de Hyacintenlaan in tot de kruising met de Veenburgerlaan RA. Laan uitlopen en LA tot knooppunt 52. Vervolgens knooppunten 51 - 49 - 50 - 65 - 66 - 67 - 68 - 45 - 44 - 43 - 42 - 40 - 41 - (ingang Keukenhof) - richting 39. Op kruising met Heereweg LA. Heereweg aflopen to parkeeplaats.

NB: De Keukhof is in het voorjaar slechts 8 weken geopend.  Check de precieze data op de website van de Keukenhof. Online tickets zijn iets goedkoper dan aan de kassa.