spaarnwoudei5886De weermannen kwamen er niet helemaal uit voor dit weekend. Regen en wind, dat was wel zeker maar waar en hoe hard, dat konden ze niet zeggen. Al met al zag de zaterdag er het beste uit .

Naast Ikea

We bleven dit keer in de buurt en reden in luttele minuten naar een parkeerplaats aan de Veerplas, aan de rand van Haarlem, vlakbij de vestiging van Ikea. We gaan het Lieveldenpad lopen, een gemarkeerd rondje rond Spaarnwoude dat in een door drukke wegen ingeklemde polder ligt, maar toch een landelijk karakter heeft behouden. Ooit liepen we het rondje tegen de klok in, nu doen we het met de klok mee. Conclusie: tegen de klok in is waarschijnlijk beter omdat je dan minder vaak tegen de A9 aan kijkt, maar dit terzijde.

spaarnwoudei5884

Stormachtig

Omdat we grutto’s willen zien, gaat de verrekijker mee, maar al spoedig moeten we ons verlies nemen. Of ze zijn nog onderweg vanuit Spanje of ze schuilen voor de harde wind. Want er staat een harde wind, sterker nog, het gaat steeds harder waaien. De enkele wielrenner die we op de smalle asfaltweggetjes tussen de weilanden zien, komen in een hoek van 45 graden op ons afgefietst. De stormachtige zijwind belet ze om rechtop te fietsen.

Op de plassen hebben de golven witte koppen en in de buurt van Spaarndam breekt het water op de kade alsof we over een stormachtige boulevard aan zee lopen. Spaarndam zelf laten we links liggen omdat we geen zin hebben om door de uitdijende vinex heen te lopen voor een kopje koffie in het leuke oude centrum.

Spaarnwoude

We hebben immers zelf koffie mee en die drinken we even later aan de luwe kant van het kerkje van Spaarnwoude. Het lieve kerkje staat op een verhoging in het landschap. De wind raast als een waanzinnige om de dikke muren heen. We zitten goed beschut, veilig met de ruggen tegen de muur, maar zien het gras met enorme kracht platgewaaid worden.

spaarnwoudei5888

spaarnwoudei5887

De luchten zijn onstuimig, buien waaien met snelheid over, witte wolkendekens wisselen zich af met leigrijze. We trekken veder over de smalle weggetjes in de polder. Wanneer ganzen en zwanen proberen op te stijgen zien we ze rare hoeken maken vanwege de wind. We hebben ondertussen de regenbroeken aangetrokken tegen de kou.

spaarnwoudeimg 5892

Kerkepad

Even later op het gezellige kerkepad van klinkers naar Haarlemmerliede heeft de wind vrij spel en moeten we echt moeite doen om ons staande te houden. Even later barst een bui los, hoewel die snel verwaait. En daarna als door een wonder, waait de hemel schoon en komen er grote blauwe stukken tevoorschijn.

spaarnwoudeimg 5894

Bij het spoor aangekomen treffen we een fietser die ons de weg vraagt. Hij vertelt dat hij net met fiets en al is omgewaaid. De kamerplant die hij in zijn fietstas heeft, is er niet al te best aan toe. Hij vervolgt goedgemutst zijn weg en wij lopen even onder het spoor door om in het hotel ‘de zoete inval’ even van het gebeuk van de wind bevrijd te zijn.

Contrast

Het contrast kan niet groter zijn. Binnen staat de lucht stil. Er zitten een paar seniore gasten zwijgend in hun lunch te prikken en interieur doet nog het meest aan een verzorgingshuis denken. Als een theelepeltje zou vallen, zou iedereen opschrikken.

spaarnwoude5898

Maar de koffie is prima en de stilte is weldadig. Wanneer we weer buiten staan staat de zon de schitteren in een vrijwel wolkenloze hemel. ‘Het lijken wel twee verschillende wandelingen’, zegt Maddy. We maken completeren het rondje met een leuk stukje langs de oever van de Binnenliede met mooi zicht op de Haarlemmerliede en de Veerplas. De wind zwakt wat af en zo komen we tevreden en behouden aan.

Praktische informatie

spaanwoude kopieLieveldenroute
12 km

Startpunt: parkeerplaats bij Veerplas of station Haarlem spaarnwoude Spaarnwoude

Horeca
Het veerkwartier vlakbij de Parkeerplaats
Meerdere gelegenheden in centrum Spaarndam
Hotel restaurant De Zoete Inval

Routebeschrijving: De route is gemarkeerd met, enigszins verbleekte, ronde geel-rode stickers met het woord Lieveldenroute in de rand. Let in het begin even op dat je de soortelijke stickers van het rondje Veerplas volgt.