werkhoven5819Wederom een zonnige winterdag. Omdat het voorjaar in de lucht zit, kiezen we voor een landgoedwandeling, hopend op bosanemoontjes en andere vroege bloeiers. Het wordt de omgeving van Langbroek vanuit Werkhoven.

Maar meer dan sneeuwklokjes en crocussen krijgen we niet te zien. Ook mooi, maar geen bosanemonen. Het geeft allemaal niks want het is prachtig weer en de omgeving is mooi.

Werkhoven

Werkhoven blijkt over een charmant centrum te beschikken met twee mooi gelegen kerken en kleine straatjes. Wanneer we het dorp uitlopen en de provinciale weg zijn overgestoken lopen we heerlijk onverhard over smalle paadjes langs weilanden en stukjes bos.

werkhoven5816

Knotwilgen

De knotwilgen springen op dit stuk het meest in het oog. Er staan er veel en sommige lijken stokoud te zijn. Grillige vormen en soms zo uitgehold dat ze alleen nog maar uit een dikke bast lijken te bestaan. Toch groeien de nieuwe tenen er enthousiast uit.

werkhoven5813

Carnaval

Ergens in de verte wordt er een vroegtijdig carnavalsfeest gevierd. Over de weiland waaien hardnekkige golven hoempapa-muziek. Je kunt de teksten niet onderscheiden maar de dat het carnavalsmuziek is zeker. De polonaisedeining is onontkoombaar, de hele middag helaas, wat wel wat afbreuk doet aan het pastorale van de omgeving.

werkhoven5814

Kromme Rijn

Via mooie landgoedlanen koersen we terug naar de provinciale weg. Als die we die oversteken zijn we aan de oever van de Kromme Rijn. Er zijn werkzaamheden, er staat een hek op het pad en we zien een aantal grondverzetmachines de zondagsrust eerbiedigen. Het is al lang tijd voor een pauze. We vinden een bankje en terwijl we onze boterhammen eten vragen we aan passerende wandelaars hoe de situatie achter het hek is. We blijken daar gewoon door te kunnen lopen.

werkhoven5811

Omgewoelde oevers

Dus wringen we ons even later om het hek heen en lopen we de ruime meander van het riviertje af. De werkzaamheden hebben echter veel van de schoonheid die ik me herinner van andere wandelingen teniet gedaan. De oevers zijn van het riet ontdaan en aan beide kanten liggen nu brede stroken kale zwarte aarde. Het is nogal modderig bovendien. Evenzogoed kunnen we wel genieten van de ruimte omgeving en als we de grens van de werkzaamheden passeren is het weer mooi. Het laatste rechte eind gaat over een geasfalteerde landweg. Niet heel mooi, maar wel lekker rustig. Bijna alle modder is al weer van de schoenen gevallen wanneer we terug bij de auto zijn.

werkhoven 5824

Praktische informatie

werkhovenLandgoederen langs de Kromme Rijn
15, 5 km

Startpunt: centrum Werkhoven

Horeca
er is een snackbar in Werkhoven (meestal open vanaf 16.00 uur) en een theetuin bij het landgoed Sterkenburg

Routebeschrijving
Stroomwaarts.net