nigtevecht55717Bij het schrijven van het vorige blogje ‘Langs het Gein’ kwam ik erachter dat er sinds enkele maanden een nieuwe fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal is gelegd, ter hoogte van Nigtevecht. Wat een aanwinst voor de wandelaar en fietser!

Deze nieuwe brug legt een heel scala aan nieuwe wandelmogelijkheden open en biedt verbindingen waarbij het saai en lang omlopen naar Driemond niet meer nodig is. Op een plek waarvan je al tientallen jaren zegt: 'Hier zouden ze eens een brug moeten bouwen.' En nu is-ie er! Soms kun je echt opgetogen worden van nieuwe infrastructuur.

Fort Nigtevecht

Maddy en ik gaan ‘m onmiddellijk uitchecken en zo trein ik voor de tweede keer week naar Abcoude. Het weer is wel significant minder fraai. Grijs met weinig kans op opklaringen. Het eerste stukje langs het Gein is hetzelfde, maar na een paar kilometer gaan we nu rechtsaf over een smal weggetje afgezet met knotwilgen. Via een graspad komen we bij Fort Nigtevecht, een van de forten van de Stelling van Amsterdam. Nu omgebouwd tot een gedenkplek, waar je de as van overleden dierbaren mag uitstrooien. Ook kun je er terecht voor een kopje koffie of thee, die je dan wel even zelf moet zetten. Een fijn initiatief waar we toch geen gebruik van maken omdat het klamkoud is in het fort en we geen gepast geld hebben. Het digitaal overmaken vinden we weer teveel moeite, dus gaan we door.

nigtevecht55709

In de kruinen

We ronden het fort via een mooi gekromd graspad met hoge bomen en komen uit langs het Amsterdam-Rijnkanaal. We zien de nieuwe brug al liggen in de verte. Sierlijk strekt hij zich hoog uit boven het kanaal. Om op dezelfde hoogte te komen als fietser is er aan de ene kant een lange stijgende oprit en aan de andere kant een slingerend lint. De wandelaars kunnen ook met een trap naar boven. Ben je boven dan ben je op gelijke hoogte met de kruinen van de bomen, wat een leuke bonusbeleving is.

nigtevecht55710

De nieuwe brug

nigtevecht5pont nigtevechtOp deze grijze zondagmiddag wordt de brug goed gebruikt, wat een bewijs is voor het bestaansrecht van deze nieuwe oeververbinding. Ik lees op internet dat er vroeger een doorgaande weg was tussen de oevers maar dat die in 1892 na de aanleg van het Merwedekanaal werd onderbroken. Er kwam een draaibrug. Toen het Merwedekanaal werd opgenomen in het veel bredere Amsterdam-Rijnkanaal werd de brug vervangen door een veerwagen (voor auto’s), een soort pont op rails die onder het water lagen. Voor fietsers en voetgangers kwam er een overzetbootje, tot 1967. Vanaf die tijd was de oeververbinding definitief verdwenen. Tot augustus 2018 dus, toen deze nieuwe fietsbrug werd geopend.

Nigtevecht

Aan de andere kant ligt Nigtevecht, een dorp waar ik nog nooit geweest ben. Maddy ooit wel, in het literaire spoor van de gezusters Van Vloten, drie zussen die respectievelijk trouwden met illustere Tachtigers Frederik van Eeden, Willem Witsen en Albert Verwey. Aan huizen en auto’s te zien is het dorp een enclave voor de rijken. We lopen door de mooi gekromde dorpsstraat langs een lief kerkje. Voor we er erg in hebben zijn we Nigtevecht weer uit. We komen langs het landgoed Zwaanwijck met kasteelachtig buiten dat ik uit ‘de bladen’ herken als het appartementencomplex van de BN-ers. Een bevestiging van het grote geld dat hier langs de Vecht resideert.

nigtevecht55722

Waterbank

We vervolgen langs de Vecht en pauzeren even bij de ‘waterbank’, een grachtengroen geschilderde reconstructie van een 17e eeuwse bank uit de tijd dat de Vecht zelf de waterweg was waarover men reisde. De bank, behorend bij een buiten, was een plek voor 17e eeuws bermtoerisme of voor het opwachten van bezoek.

nigtevecht55723

Daarna verlaten we de Vecht en koersen we aan op Weesp via het graspad tussen de weilanden. Het pad leidt als vanzelf naar de rand van Weesp. Via het mooi bewaarde centrum en een uitstekende koffiestop bij ‘De eendracht’, steken we door naar het station en treinen we tevreden weer terug naar Amsterdam.

Praktische informatie

nigtevecht5abcoude nigtevecht weesp 2 copy copyOver de nieuwe brug
15 km
Startpunt: station Abcoude
Eindpunt: station Weesp

Horeca
Fort Nigtevecht: selfservice koffiepunt
Nigtevecht no100etenendrinken
Weesp centrum: vele mogelijkheden waaronder De eendracht

Routebeschrijving
Wandelknooppunten: 12 – 13 – 73 – 74 – 14 – 15 – 16 – 17 - 18. Verder RD langs Amsterdam-Rijnkanaal naar fietsburg. Brug over en langs het water verder lopen naar knooppunt 41. Nog wat rechtdoor, brug naar Nigtevecht over en RA Dorpsstraat. Dorpsstraat uitlopen, wordt Klompweg. Klompweg vervolgen tot Fort Hinderdam. Bij huisnr 80/82 (boerderij Overdamhoeve, LA tussen de gebouwen RD een smal graspaadje, wordt een grassige landweg de polder in. Loop deze van 3km helemaal uit.
Door Weesp
(Dit laatste stuk is ook gemarkeerd met de wit/rode stickers van de lange-afstandspaden). Aan het einde op het grote kruispunt RD (C.J. van Houtenlaan) en na 50m, dus bij de volgende stoplichten, RA (Aetsveldslaan). Na huisnummer 72 wat scherp LA (De Visserlaan). Aan het einde bij de A. Kuyperlaan RA en dan gelijk LA, volg het klinkerpad. Volg dit met de rechterbocht mee langs de singel(kop). Aan het einde van dit klinkerpad, dus bij die grote wilg, LA en dan RA de pittoreske Wilhelminastraat in. Aan het einde LA (Achtergracht). Op kruispunt RA (Breedstraat). Brug over, RD Grote plein. LA Nieuwstraat, RA Kerkstraat, achter de kerk opnieuw RA Kerkstraat, komt uit op Hoogstraat. LA, brug over, RA Stationsweg, bij grote weg LA Herensingel en spoedig RA naar stationsplein