botshol8Een zonnige herfstdag met aangename temperaturen. We gaan weer eens naar Botshol.

Toen ik hier een paar maanden geleden met Heleen en Sören op een van die snoeihete zomerdagen liep, zag ik dat je tegenwoordig ook via de onverharde kant van de Waver kunt lopen. Ter hoogte van de Stokkelaarsbrug richting de A2. Daar kwam ik toen te laat achter, maar nu de herkansing.

Goudknopje

We beginnen bij het parkeerplaatsje bij de Waverhoek, een klein maar fraai stukje nieuwe natuur. Het is een ‘begeleid natuurlijk moeras’. Er zijn plassen gegraven die omzoomd zijn met rietkragen, biezen en lisdodde. Het licht valt prachtig vandaag en het riet kleurt goud. De lepelaars, waar Maddy nog op hoopte, zijn al op weg naar Afrika, helaas. Maar er scharrelt nog wel van alles op de plassen en we zien het goudknopje!

botshol1

Dat is een nogal zeldzame plant die we nog niet kenden en ook niet hadden herkend, als het infobord bij de parkeerplaats ons er niet op gewezen had. Meestal zie je juist niets van de unieke vogels en planten die je in het vooruitzicht worden gesteld op die borden, maar vandaag dus wel, wat heel bevredigend is.

botshol7

Wielrenner

We stijgen lichtjes naar de dijk langs de Waver en lopen die af met wijds uitzicht over de weilanden naar de skyline van Amsterdam Zuid-Oost. De Fletcher-beschuitrol, het AMC en het de Arena tekenen zich duidelijk herkenbaar af aan de horizon, maar storen het landelijke gevoel geenszins. Dat doet de wielrenner die geruisloos van achteren aankomt racen wel. Ik schrik, spring opzij, hij scheldt, ik scheld terug. Wat is dat toch, met die wielrenners? Hoe kun je als wielrenner verwachten dat de wandelaars voor je niet schrikken als je onaangekondigd langs komt racen op een stil smal dijkje? Is een fietsbel echt teveel gevraagd?

botshol2

Winkel

De woede zakt snel en het genieten kan vervolgd worden. De kiosk bij de Stokkelaarsbrug is dicht, dus we kunnen gelijk door naar het nieuwe stukje van de route dat na een paar honderd meter onverhard is. Een mooi pad langs de weilanden waar geen wielrenner kan komen.Vooral het gebiedje waar een armpje van het riviertje de Winkel het weiland in steekt is erg pittoresk. Prachtige bomen bij een ideaal lunchplekje.

botshol4

Blauwe spiegel

Dan recht door de weilanden naar het eigenlijke Botshol. De zon staat laag en werpt mooi licht op het paadje tussen de plassen. Op een enkele wandelaar na is het stil. In de zomer is het druk met bootjes op de plassen, maar nu is het water een stille blauwe spiegel.

botshol5

Waverhoek

We komen ronden de Groote Wije over de grasdijk. Diverse eenden ontspannen zich in het zonnetje op de houten paaltjes in de kant. Nog een paar hekjes over en we staan zijn weer in de Waverhoek. De laatste honderden meters lopen we tussen muren van riet met hier en daar zicht op de plassen. Onwillekeurig kijken we toch of er nog een Lepelaar te spotten valt, maar nee. Volgend voorjaar maar weer terugkomen.

botshol6

Praktische informatie

botshol binnenkantBotshol
11 km
Startpunt: parkeerplaats Waverhoek
Horeca: Kiosk Stokkelaarsburg

Routebeschrijving: Wandelknooppunten 39 - 34 - 33 - 84 - 31 - 32 - 88 - 29 - 36 - -35 - 39