baarn13Twee kastelen en een paleis heet deze wandeling. Maar wij komen niet voor de grote huizen, wij komen voor het herfstbos.

Het weer is goed, het is droog en de zon prikt met grote regelmaat door de lichte bewolking. We parkeren de auto bij kasteel Groeneveld. Het is ongelooflijk druk, alsof iedereen heeft bedacht de aftrap van de herfstvakantie in de bossen bij Baarn te nemen. Kinderen verzamelen bladeren, en kastanjes voor hun eigentijdse versies de herfsttafels, oude schoonmoeders worden gelucht en honden worden uitgelaten.

baarn12

Landgoederen

Het wordt iets rustiger wanneer we het omringende park van het kasteel verlaten maar het blijft vrij bevolkt tussen de bomen. De bossen bij Baarn zijn in de grond van de zaak geen bossen, maar aaneengeschakelde landgoederen. Daardoor is er een mer à boire aan beuken- en eikenlanen wat ons zeer bevalt.

baarn17

Verouderd

De route die we volgen komt uit een wat oudere editie van Wandelen over de Utrechtse heuvelrug van GO. Zoals dat gaat in de wereld en zeker in Nederland, dingen veranderen. Daardoor klopt de beschrijving soms niet meer en raken we enkele keren het spoor bijster. Daarom houd ik ook zo van gemarkeerde routes of routes met wandelknooppunten. Geen beschrijving hoeven bijhouden is een stuk relaxter. Maar goed, verdwalen doen we niet en met eigen richting en smartphone komen we er wel uit.

baarn1

Gevallen blad

Het is bladschopdag! De herfstdag waarop er al veel dood blad op de paden ligt en de regen er nog geen natte plakzooi van heeft gemaakt. We banjeren heerlijk door het bos en schoppen met kinderlijk plezier de dorre blaadjes voor ons uit.

baarn115

Gefilterd licht

Wanneer de zon schijnt, filteren de blaadjes die nog aan de bomen zitten het licht op schilderachtige manier. Niet alleen heeft het nog niet echt geregend, ook is er nog geen herfststorm geweest die in een keer alle blaadjes van de takken rukt en het bos in een klap in de winterstand zet. Een observatie die Maddy ieder jaar weer met veel plezier maakt.

baarn14

Koffie met cake

In Baarn aangekomen monsteren we de drukte bij het leuke cafe in het voormalige stationsgebouw De Generaal. Er is geen tafeltje vrij op het zonnige terras, dus besluiten we verder te gaan. Bij het huidige stationsgebouw op een steenworp afstand is echter een sfeervolle ‘huiskamer’ ingericht en kunnen we op het tweepersoonsterrasje terecht. Met een plak cake en een koffie van de Kiosk zijn we ook dik tevreden.

baarn19

De schemer zet al in als we de laatste kilometers door de villawijk van Baarn lopen, ons vergapend aan wat met recht, kasten van huizen genoemd mag worden. Weer terug bij kasteel Groeneveld is de drukte weg. Iedereen is al aan de borrel of de piepers aan het jassen, als wij in het laatste licht de auto opzoeken.

Praktische informatie

baarnkaartTwee kastelen en een paleis
14.5 km
Startplaats: Station Baarn of parkeerplaats kasteel Groeneveld
Parkeren: bij kasteel Groeneveld of Station Baarn

Horeca
Kasteel Groeneveld www.grandcafegroeneveld.com
Eethuys-café De Generaal www.degeneraal.nl
Kiosk en huiskamer Station Baarn

Routebeschrijving
Deze wandeling komt uit: Wandelen over de Utrechtse heuvelrug van Rob Wolfs en Ad Snelderwaard van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. De routebeschrijving is ook de downloaden van de wandelzoekpagina