eilandpoldergrasdijkHoewel het ruim oktober is, weet de zomer van geen wijken. We kunnen het rondje Eilandspolder zonder jas aanvangen.

De Eilandspolder is een stokoud stukje waterig land dat eeuwen tussen de grote meren Schermer en Beemster lag. Het dorpje De Rijp had een rechtstreekse verbinding met de Zuiderzee en werd rond de 17e eeuw enorm rijk van haring- en walvisvangst. Toen de meren werden drooggemalen en de toegang tot zee werd afgesloten, de klad in de walvisvaart kwam en oorlogen de economie parten begonnen te spelen, zakte de welvaart in en was de rol van de Rijp als vooraanstaand dorp uitgespeeld. Het historische dorpsgezicht is behouden gebleven en ondertussen glanzend gerestaureerd.

eilandspolderkaart 1575

De Rijp

Wanneer we de wandeling aanvangen is er net een hardloopevenement aan het aflopen. Bezwete hardlopers stappen in hun auto’s, de feestmuziek kaatst nog wat tussen de gevels en de live-commentator roept nog het een en ander om. We lopen door de historische Rechtstraat tussen de monumentale panden naar de ringvaart van de Beemster. Het geluid verwaait snel en wanneer we linksaf de dijk op gaan ligt de Eilandspolder in alle stilte voor ons.

eilandpolderrechtstraat2

Vogels

De laatste keer dat we hier liepen was het december, bitterkoud en nat. Nu is het zonnig met een briesje. In de blauwe lucht maken windveren en vliegtuigstrepen een lijnenspel. Links ligt de polder, doorsneden met slootjes, bekleed met koeien en stampvol met vogels. Eenden, ganzen en kieviten in grote getale. We zien roofvogels bidden boven de weilanden en vluchten kleinere en grotere vogels aanstalten maken voor de trek. Alsof we in een vertrekhal van Schiphol staan, zo krioelt het hier van de vogels met aanstaande vertrektijden.

eilandpolderwei371

 

 

 

 

eilandpolderdijk

Schermerhorn

Het riet dat richting geel kleurt ruist langs de vaart. ‘Misschien horen we wel een roerdomp’, zegt Maddy hoopvol. Maar die horen we niet. We lopen de dijk af, beurtelings aan de voet en over de kruin en stevenen op Grootschermer af. In het stille lintdorp zorgt het drukbezochte terras tegenover de kerk voor de meeste reuring. Het zachte zonnetje stemt de mensen vrolijk en tevreden.

eilandpoldermolens

 

Molen

We lopen het dorp door en keren de neuzen zuidwaarts. We zien de wieken van een van de Schermermolens vrolijk draaien en omdat er wapperende vlaggen voor staan, denken we de molen te kunnen bezoeken. Wat ook zo is, sterker nog, het is een heus museum, compleet met koffieautomaat en museumshop.

eilandpoldermolen1 eilandpoldermolen4 eilandpoldermolen2

De watermolen is een bezoek waard. Op de begane grond zijn woonvertrekken van het molenaarsgezin als stijlkamers uit vervlogen tijden ingericht. Door plexiglazen vloerdelen kun je de vijzel (een soort reuzenkurketrekker) zien draaien waarmee het water wordt uitgemalen op de vaart. En je mag via de steile trappen tot in de nok klimmen, waar het kruiwerk is te zien. De koningsspil, die de vijzel aandrijft loopt over de hele hoogte van de molen. De grote houten raderwielen en al het houtwerk, kraakt huiselijk terwijl de wieken langs de kleine raampjes zeilen met een ritmische woesj.

eilandpoldermolen3eilandpolderschermerhorneilandpolderraadhuis
   

Schermerhorn

Na dit uitstapje vervolgen we de dijk, soms over het asfalt soms over het gras. De lucht betrekt een beetje, de ruimte voelt onmetelijk. We doorkruisen Schermerhorn, ook al zo’n mooi lintdorp vol mooie huizen en huisjes. We lopen rechtdoor zo de weilanden in en kunnen alle vogels van wat dichterbij bekijken. We maken een haakse bocht en komen uiteindelijk weer op het asfalt bij Noordeinde een wederom aantrekkelijk lintdorp. Vooral de oude bomen in herfstige staat en oude boerderijen trekken hier de aandacht.

eilandpolderinterieur

Raadhuis.

Dan het laatste stuk over de weg naar Graft. We passeren het 17e eeuwse raadhuis waar de deur van openstaat. We zijn zo brutaal om onze neus om de hoek te steken. Een groepje vrouwen dat verantwoordelijk is voor de exploitatie van deze trouw-en vergaderlocatie is bezig aan een postvergaderborrel, maar het stoort ze niet als we even rondkijken. Dat is heel aardig. En zo kunnen we tot slot nog even kijken in de historische vergaderzaal van dit charmante raadhuis.

Er staan overigens net zulke leuke raadhuizen in De Rijp en Schermerhorn.

Praktische informatie

schermafdruk 2018 10 14 23.44.48Eilandspolder
15,5 km
Sartplaats: parkeerplaats en busstation De Rijp

Horeca:
Diverse gelegenheden in De Rijp
s Lands welvaren Schermerhorn
Het genot van Grootschermer Grootschermer
De Kleine haag Noordeinde

Routebeschrijving:
Wandelknooppunten 40 -12 - 66 - 42 - 45 - 46 - 44 - 43 -54 - 41 -40