giethoorn5093Het heeft geregend! Nooit gedacht dat ik zo’n uitspraak zou doen waarbij een virtuele zucht van verlichting is te horen. Maar het is zeker een verlichting na de gortdroge lange zomer. Het gras heeft ondertussen weer kleur op de wangen.

Riethoornse polder

We kunnen weer wandelen in de polder, nu we niet langer van plekje schaduw naar plekje schaduw hoeven te hoppen. Uit het recent verschenen boekje ‘De mooiste netwerkwandelingen Groene Hart’, kiezen we voor de route met de naam Klein Giethoorn. Een wandelingen door de Riethoornse polder onder Alphen a/d Rijn.

Weer een plek waar geen van ons beiden ooit geweest is en die ons prettig verrast.

giethoorn5094

Houtkades

De kleinschalige polder biedt houtkades vol wilgen en kattenstaarten. Houtkades die ik hier helemaal niet verwacht had. Verder een mooi kerkepad, hier met de scheldnaam Papenpad. Een pad waarover katholieken naar hun kerk liepen. Een molen uit 1648 staat prachtig vrij in de groene ruimte en biedt de Oud-Hollandse schilderachtigheid die je zo waardeert op een zondagse wandeling.

giethoorn5108

giethoorn5107

Klein Giethoorn

Een andere verrassing is de kleinschalige horeca Klein Giethoorn. Het ligt verborgen tussen de sloten en smalle paden, maar floreert al decennia. Een fijn terras aan het water en een gezellig ouderwets interieur. Zo fifties, dat het nu weer hypermodern is.

giethoorn5111

Kikkerbeet

Een klein stukje saai asfalt (meestal niet te vermijden bij een rondwandeling) brengt ons naar de moerassige graslanden van het Zaans Rietveld, een nog jong natuurgebied. De sloten liggen vol met kikkerbeet, een waterplant die we niet eerder in deze weelderige aantallen hebben aanschouwd.

giethoorn 5105

img 5112

 

Praktische informatie

scan 1Klein Giethoornroute
12,5 km
Startpunt Parkeerterrein Zaanse Rietveld (Rietveldsepad)

Horeca:
Klein Giethoorn

Routebeschrijving:
Wandelknooppunten 63-65-64-67-66-86-85-53-51-18-63

Bron:
De mooiste netwerkwandelingen : Groene hart
Vladimir Mars ; Rutger Burgers ; Menno Zeeman
Elmar: ISBN 9789038926568