papenveer.5128Met de goede herinneringen van de route rond Klein Giethoorn nog in het achterhoofd, rijden we opnieuw richting Alphen. Dit maal voor een wandeling aan de noordkant. Wederom uit ‘De mooiste netwerkwandelingen Groene Hart’.

Het rondje begint in het park rond een golfbaan. Een aardig park, waar wandelaars, fietsers en golfers elkaar groeten op deze heerlijke zondagochtend. Zonnetje maar niet warm, het groen verfrist na de broodnodige regen van gisteren.

Weilanden

Verderop na het kruisen van de N-weg volgt een lang traject dwars door de weilanden, een relatief lang stuk langs doodgemoedereerde koeien en akkers met spruitjes en aardappelen. Nu het weer geregend heeft is het lopen door de weilanden weer zoals vanouds: zwikken en struikelen tussen de kluiten gras.

papenveer.5130

Ongastvrij

We komen aan bij een zeer ruime horecagelegenheid onder aan de dijk, aan de achterkant. Het lijkt stil, maar de deur gaat open en er zitten wat mensen te lunchen.
Een gastvrouw snelt op ons toe
‘Kunnen we een kopje koffie drinken?’
'Nee, het is een besloten feestje, dat staat aan de weg, op twee grote borden, zegt de ze, met een ijskoude professionele grimlach.
'O, wij kwamen van de andere kant, dat hebben we niet gezien.’
Wij zien wel een leeg terras waar wij makkelijk een kopje koffie kunnen drinken, zonder het besloten feestje (stuk of 15 mensen, niet heel veel of heel druk) ook maar enigszins te storen, maar de toon was reeds gezet.
‘Van de andere kant? Er is geen andere kant! We hebben een besloten feestje!’
‘We komen van het wandelpad door de weilanden’, maar we zien dat u er geen twee kopjes koffie bij kunt hebben, dus we gaan weer verder.’
‘Alstublieft’, zegt ze op beleefde toon alsof ze ons op professionele wijze aan de juiste informatie heeft geholpen.

Kijk, op deze wijze ben je ons als potentiele lokatiezoeker dus kwijt. papenveerjpg

Mooi stukje

We kachelen de dijk af naar Papenveer. Daar ging in vroeger tijden een veer voor de papen (neerbuigende naam voor katholieken) die ter kerke gingen in Langeraar. Het stukje langs de Langeraarsche plassen is mooi, met ouderwets zicht over het water naar de kerk.

In het dorp staat de lucht stil tussen de huizen. Papenveer oogt gereserveerd, doelmatig en vreugdeloos, eigenlijk helemaal niet katholiek. Achter de huizen staan oude groentekassen. Veel in verval, anderen herbestemd. Er is ook geen terrasje of café voor een koffieherkansing.

Onaardig

We lopen door en komen op een mooie grasdijk langs een vaart. Ter hoogte van Korteraar kondigen vele borden aan dat het vervolg van de route is afgesloten. We twijfelen, meestal kun je je als wandelaar nog wel langs de werkzaamheden wurmen. We maken aanstalten om onze weg te vervolgen als een man die zijn twee honden uitlaat ons nog eens op de afsluiting wijst, op net zo’n neerbuigende toon als de gastvrouw van het restaurant.

papenveer. 5136

‘Er staan wel vijf borden hoor, die staan er niet voor niets!’
Wij verduidelijken nog dat we best kunnen lezen, maar dat wandelaars vaak nog wel kunnen passeren’, maar daar heeft hij geen begrip voor.
‘Als er staat dat het afgesloten is voor alle verkeer, dan is het afgesloten voor alle verkeer, jullie kunnen er echt niet langs!’
Verheven boven zoveel domheid van ons, beent hij verder. De honden kunnen hem nauwelijks bijhouden.

Bah! We nemen de omleiding door het buurtschap en pikken het laatste stuk van de route weer op. Ook weer langs een vaart. Op het laatste stukje laten de pijlen het ook nog eens afweten, maar het kaartje in de gids biedt voldoende houvast en we komen behouden weer bij de golfbaan aan. Los van de tegenvallende intermenselijke contacten had deze wandeling ook niet de verrassende aantrekkelijkheid die we eerder in het Groene Hart ervoeren. Wat ons betreft dus niet voor herhaling vatbaar.

Praktische informatie

papenveerVierambachtroute
18 km
Startpunt Parkeerterrein Zegersloot (Alphen a/d Rijn)

Horeca:
Restaurant De Zeeger (Golfclub)
Restaurant De Dijk

Routebeschrijving
Wandelknooppunten 14-13-99-15-16-17-39-41-46-43-87-86-81-74-77-14

Bron:
De mooiste netwerkwandelingen : Groene hart
Vladimir Mars ; Rutger Burgers ; Menno Zeeman
Elmar: ISBN 9789038926568