bommel5202De sociale agenda bracht ons nabij Zaltbommel. Goede aanleiding om later op de dag nog een wandeling te kunnen maken. Laat er nou een klompenpad vlak in de buurt liggen. Het Nywelepad.

Klein rondje

Officieel 14 km lang, helaas hebben wij alleen nog tijd voor de 10 km die door middel van een routeverkorter gemaakt kan worden. We parkeren ergens langs het pad waar het ons goed uitkomt en lopen via een voetgangersbruggetje over een vaart om op de route te komen. We steken nog een klein stukje terug om op het rondje van 10 km te geraken.

Het is direct mooi, een graspad langs de vaart. Het weer werkt enorm mee, zonnig maar niet te warm, windveren in de blauwe lucht, het zachte licht dat al herfstig aandoet. De hele Bommelerwaard oogde al rustig deze zondag, maar op het pad is het nog stiller, een enkele hondenuitlater, maar verder niemand.

We mogen verder over een mooie graslaan en zelfs de afsteekroute heeft fijne grassige ondergrond. De afsteker leidt ons verder langs de rand van de bebouwde kom van Nieuwaal, daar is het minder interessant en zondags stil.

Maar de weg brengt ons naar de dijk en daar kunnen we koninklijk over de Waal uitkijken. Het licht is van goud, binnenvaartschepen glijden in rustgevend tempo over de rivier.

bommel5200

Naar Bommel

Kijken we naar rechts, dan zien we de nieuwe brug bij Zaltbommel en denken we aan Nijhoff. Dat gedicht, of veel dichter bij de waarheid, alleen de eerste regel schiet door je hoofd, wanneer je de brug, dus nu weer de nieuwe brug, bij Zaltbommel ziet:

k ging naar Bommel om de brug te zien.
Ik zag de nieuwe brug. Twee overzijden
die elkaar vroeger schenen te vermijden,
worden weer buren. Een minuut of tien
dat ik daar lag, in 't gras, mijn thee gedronken,
mijn hoofd vol van het landschap, wijd en zijd -
laat mij daar midden uit oneindigheid
een stem vernemen dat mijn oren klonken.

Het was een vrouw. Het schip dat zij bevoer
kwam langzaam stroomaf door de brug gevaren.
Zij was alleen aan dek, zij stond bij 't roer,
en wat zij zong hoorde ik dat psalmen waren.
O, dacht ik, o, dat daar mijn moeder voer.
Prijs God, zong zij, Zijn hand zal u bewaren.

bommel5199

Breemwaard

Na de dijk, mogen we de uiterwaard Breemwaard in. Een pad is er niet echt, we sjokken tevreden door het gras en pauzeren aan de oever in het zand, uitkijkend over de Waal.

Na een boterham klunen we verder door het zand tot het tijd is om links af te slaan tussen een aantal plassen door. Mooi stuk stille natuur. We komen weer uit op de dijk en mogen direct oversteken en over het talud naar beneden. We komen in een boomgaardje uit. We zijn zo brutaal een peertje te proeven, maar dat is nog lang niet rijp. Wanneer we aan de andere kant de boomgaard niet kunnen verlaten, beseffen we dat we fout zitten en dat we wel heel brutaal in iemands tuin van de verboden vruchten proefden.

bommel5173

Na een traject langs de rand van een aantal weilanden komen we weer op een verharde weg. Daarlangs valt niet zo veel te genieten. Behalve dan misschien de ruimte van het boerenland en de mooie luchten. Weer terug op het graspad langs de vaart leggen we tevreden de laatste km langs een geknotte molen terug naar de auto af.

We zijn gepast onder de indruk van dit pad met zoveel onverharde stukken en fraai rivierenlandschap. Wat ons betreft een aanrader. Omdat we niet zoveel gefotografeerd hebben verwijs ik graag naar Klompenpaden in beeld,  waar je een betere indruk krijgt van de schoonheid van dit pad.

Praktische informatie

2015 09 29 nywelepad 600dpi 2 kopieNywelepad
12 km
Start: Parkeerplaats Lieskampen

Horeca onderweg
Eetcafé ’t Ouwe Mestershuis, Waalbandijk 3, Gameren
Eetcafé/Cafetaria 't Stoepke, Waalbandijk 30, Gameren
Eetcafé/Cafetaria Ons Trefpunt, Kerkstraat 7, Nieuwaal
Mts. Brouwer, Middelkampseweg 36, Nieuwaal
Hippisch Centrum Bommelerwaard, Jan Stuversdreef 1-3, Kerkwijk

Routebeschrijving
alleen te koop in brochure zie: klompenpaden.nl, maar pad is in twee richtingen gemarkeerd en met kaart in de hand goed te vinden.