botshol4699De zomer weet van geen wijken. We gaan eens kijken bij Botshol.

Botshol is eens klein natuurmonumentje tussen Abcoude en Vinkeveen met grote plassen, smalle slootjes, rietland en moerasbos. Typisch landschap van een afgeveend gebied. Je kunt er een mooi rondje lopen, maar alleen buiten het broedseizoen (15 maart – 15 juli).

Lepelaars

Ik rijd met Soren en Heleen naar de Waverhoek, een kleine postzegel rietlandlandschap dat in de laatste jaren is ontwikkeld. Ik heb het tot op heden alleen maar gezien, ik was er nog niet doorheen gelopen. Het is warm en heeft al lange tijd niet geregend. Je ziet het in de plassen, veel water zit er niet meer in. Er zijn veel vogels die een beetje verkoeling zoeken, ook een aantal lepelaars! Helaas op grote afstand, maar het zijn weldegelijk lepelaars.

botshol4702

Stokelaarsburg

We lopen de Waverdijk op en kronkelen met het riviertje mee. In de verte liggen de Arena en het AMC te blikkeren onder de zon. Bij de Kiosk bij de Stokkelaarsbrug koelen we af met een drankje. Ik heb dit altijd een fijn plekje gevonden, een prententieloos maar gezellig kiezelterrasje. Bij het ophaalbruggetje is er op zomerse dagen ook altijd entertainment in de vorm van bootjesmensen die wachten op het opengaan van de brug. Op deze warme dag is ook een beetje een vleesmarkt met al die blote lijven in de botenparade.

We kronkelen verder langs de winkel tot het volgende brugje, waar we de doorsteek naar Botshol kunnen maken. Een kaarsrecht pad door de kurkdroge weilanden. Meestal is een modderige, bonkige aangelegenheid zo’n weilandpassage, maar nu lijkt het gras te kraken onder de zolen.

botshol4693

Botshol

We pauzeren in het gras onder de bomen waar we een weldadig briesje kunnen genieten. Dan het mooiste stuk van dit rondje, het onverharde pad tussen de plassen. Langs een muur van riet, springbalsemien en kreupelhout. Met doorkijkjes naar de plassen aan de ene kant en de groene ruimte aan de andere kant.

botshol4696

botshol4694

 

Grasdijk

Weer terug op de dijk slaan we af richting de Waverhoek over een grasdijk. Dit stukje is op mooie dagen populair bij zonnebaders die af en toe een dipje in de plas nemen. Blijkbaar speciaal in trek bij nudisten, want we moet regelmatig over de blote lijven stappen. Het is een samengaan van twee habitatten. Het zou raar zijn om over blote mensen te stappen op voetpad door de duinen bijvoorbeeld, of in de Kalverstraat, maar hier is het zoals het is. Op een zomerse trektocht langs de kust van Engeland, liep ik wel eens met grote rugzak, op bergschoenen, zwetend langs een strand waar verder alleen badgasten lagen te zonnen. Omdat het langeafstandspad daar nu eenmaal liep. Dat voel je je ook even een hele vreemde vogel met al je kleren aan.

botshol4700

Verder op de grasdijk, is het weer onbevolkt. We kuieren terug naar de Waverhoek, en kijken nog een keer naar de lepelaars terwijl we de auto even laten doorwaaien en wachten tot de grootste hitte uit het blikken vehikel is verdwenen.

Praktische informatie

botsholBotshol
11 km
Startpunt: parkeerplaats Waverhoek
Horeca: Kiosk Stokkelaarsburg

Routebeschrijving: Wandelknooppunten 39 - 34 - 33 - 84 - 31 - 32 - 88 - 29 - 36 - -35 - 39