Vanwege broed- en pontjesseizoen is deze wandeling bijna niet spontaan te maken. Maar ditmaal was de planning op orde.
We, Maddy, Anja en ik, rijden naar Holysloot, een van die charmante dorpjes in Waterland. Het ligt naar verhouding nogal geïsoleerd. Er is maar één toegangsweggetje en qua OV ben je op de belbus van Mokumflex aangewezen. Je komt er dan ook eigenlijk nooit toevallig langs, maar alleen als er een ferm besluit toe is genomen.
Paarse pijlen?
Het rondje dat we gaan lopen is voorzien van wandelknooppunten en paarse pijlen. Het begint goed door de pittoreske groene dorpsstraat met charmante houten huizen, een klinkerweg en stijlvolle lantaarnpalen. Maar koud in het buitengebied slaat de twijfel toe. Het wandelpad door de weilanden dat in het broedseizoen niet toegankelijk is, is nog afgesloten achter het hekje staan de brandnetels okselhoog. Het broedseizoen is net een dag voorbij, dat is waar, we zijn er vroeg bij. We kunnen wel goed om het hekje heen lopen door een belendend weiland, maar van paarse pijlen of andere markeringen is niets te bekennen. Wel zien we eenvoudige bruggetjes tussen de vele slootjes, maar of die route legaal of illegaal is niet vast te stellen.
Dijk
We lopen op de gok een eind in de waarschijnlijke richting, maar zien geen duidelijke aanwijzingen, alleen mogelijke. Voor de zekerheid lopen we een stukje terug om te zien of we iets gemist hebben en treffen dan de boer op zijn fiets. Hij gaat even kijken bij een net gekalfde koe en wijst ons vriendelijk in de juiste richting. We moeten de restanten van geheel afgebladderde witte paaltjeskoppen volgen en de beheerders hadden allang het officiële pad moeten openen en maaien. Dankbaar voor deze ontmoeting en blij dat we nu geautoriseerd door de weilanden kunnen struinen zonder dood te lopen op een te brede sloot, zigzaggen we een eind heen en komen uiteindelijk op de IJsselmeerdijk. Niet helemaal volgens de bedoelde weilanden, maar evenzogoed wel uitgekomen op de juiste weg.
Droog
Op dijk is de stevige bries die de hoge temperatuur in toom houdt goed te voelen en lekker afkoelend. Er staan koppen op de golven die tegen de dijk beuken. Er is al weken geen regen gevallen en het gras is al behoorlijk geel. Het hele land begint er nogal dorstig uit te zien overigens, de weilanden zijn stoffig, de bloemen maken een slappe indruk.
Uitdam
Uitdam piept met zijn daken net boven de dijk uit. We verlaten de dijk, kuieren door alweer zo’n charmant lintdorpje en slaan links af, het binnenland weer in. Het is direct een paar graden warmer nu we niet meer zo heerlijk in de volle wind lopen. Gelukkig is er verlichting in de vorm van boerderij-ijs, Maddy’s favoriet, bij een schapenboerderij/Rustpunt langs de route. De melk voor het ijs komt van een buurboer, horen wij. Ze hadden eerst koeien, maar nu hebben ze schapen. Zou dat te maken hebben met die fosfaatrechten en quota voor melkvee waar zoveel boeren door in de problemen komen? Ik begin er maar niet over op deze zonnige zondag. Met twee bolletjes per persoon rusten we tussen andere ijseters.
Theetuin
Het volgende stuk door de weilanden kent geen routetwijfel, al laten de beloofde paarse pijlen zich in geen velden of wegen zien. We varen op de geruststellende rood/witte markering van de langeafstandspaden, waar vele andere routes doorgaans overlap mee vertonen op dit soort weilandtrajecten. We vervolgen over het asfalt naar Zuiderwoude, waar we Anja de theetuin laten zien waar een paar weken geleden ook al waren. Zo gezellig met de tafeltjes op het gras, aan het water met gebloemd servies en geruite tafelkleedjes. Het is er afgeladen vol, met veel buitenlandse toeristen. Als ze genoemd zijn in de Lonley Planet. Evenzogoed is de vriendelijke bediening weer zeer efficiënt en zitten we in no-time achter een heerlijk kopje.
Pontje
Dat moet ook eigenlijk wel, want al met al moeten we een beetje op de tijd gaan letten voor het pontje bij Holysloot. We lopen het laatste stuk over het asfalt, nemen het mooie graspad met bruggetjes door naar Holysloter Die en wachten met paar fietsers op het pontje. We delen onze kersen met het stel en maken een praatje over onze respectievelijke tochtjes. Dat zijn altijd van die fijne vertrouwenwekkende ontmoetingen waarbij het gewoel van de wereld even ver weg lijkt.
Het kleine pontje komt pruttelend aangeklotst en brengt ons naar de overkant en terug in Holysloot. De fietsers rijden ons voorbij in de dorpsstraat en wensen ons wel thuis. En dat gebeurt dan ook.
Praktische informatie
Holysloot Uitdamroute
12 km
Start: Holysloot dorp
Horeca: Het Schoolhuis Holysloot
De Blauwe tuin Uitdam
Rustpunt bij schapenboerderij Rijperweg
Theetuin ’t einde Zuiderwoude
Routebeschrijving: Knooppunten: 22 -83 – 82 – 81 – 86 – 87 – 22
Op weg naar knooppunt 83: volg de witte (afgebladderde) paaltjeskoppen door de weilanden over afgebladderde witgeverfde vlonders en bruggetjes over de slootjes.
Tijdens het broedseizoen (15 maart – 1 juli) is deze wandeling niet te maken
Pontje Holysloot: 15 april – 1 oktober zat en zon tot 17.00 uur
In juli en augustus iedere dag tot 17.00 uur