juni 4512Toen we enkele weken geleden het Braassemermeer verkenden en de aanpalende Wijde Aa zagen liggen, besloten we die oevers snel eens te verkennen en vandaag was het al zover.

We kunnen direct een grasdijk op die pal langs het langgerekte meer gaat. Het gras staat hoog, in de ‘rijke weides’ links van ons zien we een grutto tussen het bloeiende gras. Via een paadje langs woonboten lopen we Hoogmade in. Voorheen alleen gezien als een snel gepasseerd silhouet vanaf de A4. Een aardig ldorpje met een aardige kerk. Aan de rand zien we de eerste zwanenbloemen in een sloot staan bloeien.

juni 4515

Snelweg

Dan een minder fraai stukje, pal langs de A4. Het is het lot op veel wandelingen in Nederland. De kans dat je even door een zure appel heen moet bijten om weer op een fraai stukje te komen is altijd aanwezig. Wanneer je er langs loopt valt eens temeer op hoe grof zo’n weg het landschap en wegenpatroon doormidden klieft. Er staan bepaald aardige boerderijen hier, maar het geweld van het verkeer en het aanzicht van de geluidschermen verpesten toch aanzienlijk de locatie. Vandaag rijden de tractors met net gemaaid gras af en aan. Daartussen een man op een scootmobiel die even halt houdt voor een praatje. Welke route wij aan het lopen zijn en dat hij vroeger ook altijd hele enden liep. Nu maakt hij zijn wandelingen met de elektrische ondersteuning van zijn wagentje. Het doet me denken aan de film The straight story waarin een oude man per grasmaai-tractortje een paar staten doorkruist om zijn broer nog een keer te kunnen zien. Hij gaat niet harder dan 5 km per uur en daarmee is het eigenlijk een wandelfilm geworden.

juni 4538

Molen

Wij werken het asfalt af van de Aderweg tot we naar rechts mogen en langs een vakantieparkje en wat bosschages terug naar de Wijde Aa kunnen. Nu is het weer erg mooi, met zicht op het water, de passage van een met koeien bewoond weiland en een gezellige molen.

juni 4526

Asperges

We nemen de pont bij de Paddengat naar de overkant en gaan rechtsaf. We komen langs een aspergeboer met een aspergeautomaat langs de weg. We kunnen de sappige witte groente niet weerstaan en trekken een maaltje uit de muur (ze blijken later echt heerlijk te zijn).

Bakker

We glijden Woubrugge in, ongetwijfeld vernoemd naar de brug over de Woudwetering die indertijd een belangrijke regionale verbinding verzorgde. Een charmant stil lintdorp met een gezellig rond oud hervormd kerkje. Daarnaast een nog gezelliger warme bakker die een klein terras heeft ingericht. We nemen er een pauze met koffie en ijs onder de mooie rode beuken, uitkijkend over de wetering.

juni 4527

Polders

We koersen weer richting de Wijde Aa en lopen het fietspad af dat een laag langs de oever loopt. Regelmatig krijgen we mooie doorkijkjes over het meer. Links ligt de lage polder uitgestrekt te puffen onder de broeierig warme zon.

juni 4533

En zo ronden we het meer en komen we enigszins verhit weer terug bij de auto aan de praktische pakeerplaats aan de N-weg. Met airco aan blazen we over de A4 weer richting de hoofdstad. We zien het weggetje waar we liepen. Vanaf nu een bekend weggetje, waar je de rest van de omgeving bij kan bedenken.

wijde aa kaartWijde Aa
13 km
Startpunt: parkeerplaats aan de N446 ter hoogte van knooppunt 63
Horeca: brasserie de Kromme Does Hoogmade
Restaurant Disgenoten Woubrugge
Bakkerij Tijsterman Comriekade 11 Woudbrugge.

Wandelknooppunten: 63 – 64 – 66 -67 – rechtdoor naar A4 – rechtsaf Hoogmaadse weg tot t-splitsing – rechtsaf Veendijkkade en knooppuntpijlen vervolgen – 79 – 36 – 35 – 34 – 63.

Pont Paddengat
15 april – 1 oktober iedere dag tot 18.00 uur.
Tussen 1 oktober en 15 april wel op werkdagen, niet op zat en zon.