mei 4475En opeens is het weer zomers. We besluiten het veen bij Tienhoven eens bij puike lente-omstandigheden te bekijken.

Ik was hier al eens eerder met een paar vriendinnen geweest, toen de ANWB-wandeling in stromende regen met harde wind gedaan en nog vonden we het mooi. Nu ligt het veen er heel anders bij: een vrijwel onbewolkte hemel en een graadje of 23. Maddy en ik waren van plan die ANWB-route nog eens te doen, maar we merken al snel dat hier ook een Klompenpad loopt. Na het internet geconsulteerd te hebben lijkt die route veel interessanter te zijn, want veel minder asfalt, en volgen we de oranje schildjes van het Zoddenpad.

mei 4481

Streefvogel

Als streefvogel staat vandaag de lepelaar op de agenda en dus is er een verrekijker ingepakt. Let wel, we zijn geen van beide vogelaars, zelfs geen amateurvogelaars, maar elders in dit gebied ben ik wel eens op lepelaars gewezen door een professionele vogelaar met een professionele kijker, dus de ambitie mag hoog lijken, er is ligt enig realisme aan ten grondslag.

mei 4466

Veengebied

We kijken dus uit naar grote witte vlekken in de verte boven het lage veen, maar komen niet verder dan zwanen, meeuwen en een enkele ooievaar. Dat veengebied ligt er werkelijk schitterend bij. De zuring legt een bruinroze gloed over hele plakken. Eerder de kleur van gebrande sienna, zegt Maddy, die haar kleuren kent. Elders bloeien de boterbloemen overdadig. Die geven zo’n geruststellende vibe af: dat er nog een kans is dat het goed komt met de wereld zolang er boterbloemen massaal warm geel kunnen staan te wiegen in een lentebriesje.

mei 4462

Moeraskartelblad

In de slootjes gele plomp, gele lis en waterlelies. De koekoeksbloemen, distels en pinksterbloemen (hoe toepasselijk dit pinksterweekend) steken er gezellig roze tegen af. Ook ontdekken we het moeraskartelblad tussen veenpluis, zeker geen dagelijkse flora-kost. Wat het allemaal nog indrukwekkender maakt, is dat het zo’n groot gebied is. Geen oogkleppen nodig om bebouwde horizonten en langsrazend verkeer te negeren.

mei 4465

Warm

Dit geluk delen we met veel wandelaars en op de geasfalteerde paden veel fietsers. Niet verwonderlijk, het is een prachtige warme zondag. We voelen ons zelfs een beetje overvallen door de warmte, we lurken de drinkflessen tot de laatste druppel leeg en blijven steeds even staan in de schaarse plekken diepe schaduw.

Zodde

Het Zoddenpad maakt ondertussen de verwachtingen waar. Zodde staat voor laag en moerassig land en dat tekent de wandeling uit. Met verder kronkelpaadjes door bosschages en dwars door grasakkers waarbij het broedseizoen opmerkelijk genoeg geen roet in het eten gooit, geen omwegen nodig. Kon de ANWB-wandeling, naast bestaande wegen, alleen nog maar gebruik maken van het Bert Bospad dat door het IVN werd aangelegd om de wandelaar toegang tot het moerasveen te geven, het klompenpad bewerkstelligde dat landeigenaren wandelaars over hun akkers dulden waarmee de route aanzienlijk aantrekkelijker is geworden.

mei 4471

Graspieper

De lepelaar krijgen we helaas niet te zien, maar we krijgen wel een graspieper in het vizier en dat is toch ook een mooie en bijzondere vogel.

Praktische informatie

tienhoven kopieZoddenpad
13 km

Startpunt:
Streekmueusm Vredegoed
OV halte:
Maarsseveensevaart, Tienhoven

Horeca
eigenlijk alleen bij het streekmuseum (knooppunt 13) en IJsboerderij 't Nedereind Het Olde Regthuys en Cafe het Kikkertje liggen met een kleine omweg binnen het bereik van de wandelaar.

Routebeschrijving: Het pad is duidelijk gemarkeerd met oranje schildjes van het Klompenpad. Voor eventuele wandelbrochure zie Klompenpaden.nl.
De wandeling is ook eenvoudig te volgen via de wandelknooppunten: 13 – 67 – 66 – 73 – 74 – 14 – 13.