We zijn er alle drie nog nooit omheen gelopen, om het Braassemermeer, sterker nog deze hele omgeving is terra incognita, maar daar komt vandaag verandering in.
De ANWB heeft een rondje van 11 km rond het meer uitgezet en het recente wandelknooppuntennetwerk heeft hier ook heel wat paaltjes in de grond geslagen. We, Maddy, Sören en ik, gaan een en ander combineren.
Rijnsaterwoude
We starten bij de ‘Woudse dom’ in Rijnsaterwoude, een verstild lintdorp aan de Braassem. De dom is een charmant oud hervormd kerkje dat door zijn kantige toren wel wat weg heeft van de Utrechtse dom, vandaar die bijnaam.
We worden direct naar de oever van het meer geleid, een indrukwekkende plas water waar de frisse wind vrij spel heeft en witte kopjes op de golven maakt. Als het in deze mooi-weeromstandigheden al kouder voelt en windiger is, doet het vermoeden dat het bij slecht weer hier flink kan spoken.
Na het stukje oever, volgen wat minder interessante rechte polderwegen. Je kunt niet langs de oever vervolgen. Zoals wel vaker bieden de aanwonenden geen recht van overpad helaas en vanwege het broedseizoen kunnen we het aanlokkelijke pad door de weilanden nu niet nemen.
Het enige interessante hier is de molen, waar André van Duin jaren heeft gewoond. Het is vreemd hoe het geheugen werkt, maar Maddy en ik kunnen de foto’s uit de Story, waar onze moeders abonnementen op hadden, nog helder voor de geest halen. André poserend voor zijn molen. Ik vermoed dat het erg tot onze kinderlijke verbeelding sprak eind jaren ’70, dat je een molen kon kopen om in te wonen.
Roelofarendsveen
In Roelofarendsveen nemen we het pontje naar de overkant, wat een mooi zicht geeft op de bedrijvige oevers van Oude Wetering. We vervolgen langs de oever en kunnen tussen de jachthavens door naar het meer kijken. Hier en daar zien we witte zeiltjes spelen met de voor zeilen ideale windkracht.
Verderop krijgen we een mooi smal pad langs de oever, vol fluitekruid. Wat ondertussen erg begint op te vallen deze wandeling zijn de vele bordjes ‘verboden toegang’, ‘eigen weg’ en ‘niet betreden’. De bewoners rond het meer zijn nogal territoriaal van inborst.
Paddegat
We komen bij het volgende pontje over het Paddegat. Het is er druk op deze Hemelvaartsdag. Het pontje gaat afgeladen naar de overkant en lang niet alle wachtenden kunnen mee. Het is dan ook een cruciale verbinding op dit kruispunt van waterwegen.
Aan de zuidkant van het meer verlaten we de ANWB-route en volgen we wat wandelknooppunten door de velden. Eerst langs een aspergekwekerij die een open dag heeft en dan dwars door de polders. Sören merkt op dat we nu erg laag lopen. We kijken nu van onderen tegen de dijk rond het meer aan. We lopen dan ook door stokoude polders. Weer terug aan de over zien we ook enkele stokoude boerderijen met monumentale kastanjes op de erven.
En dan koersen we weer terug naar Rijnsaterwoude. We concluderen dat het meer een interessante wandeling was dan een natuurbeleving, maar dat we evenzogoed hebben genoten.
Praktische informatie
Rondje Braassemermeer
13 km
Horeca: diverse gelegenheden in Roelofarendsveen
Routebeschrijving: wandelknooppunten vanaf kerk Rijnsaterwoude: met de kerk in de rug rechtsaf richting 76 - 78 – 74 – 11 – 18 – 79 – 36 – 35 – 38 – 42 – 45 – 48 – richting 76.
Pont Oude Wetering
15 maart - 15 oktober: ma t/m vrij tot 19:00 uur
Zat, zon- en feestdagen tot 17:00 uur
15 oktober - 15 maart: ma t/m vrij tot 18:00 uur
zat: tot 17:00 uur
zon: geen dienst
Pont Paddengat
15 april – 1 oktober iedere dag tot 18.00 uur.
Tussen 1 oktober en 15 april wel op werkdagen, niet op zat en zon.