naardermeer4343Het fluitekruid bloeit. We zoeken de bollende bermen op tijdens het klassieke rondje Naardermeer.

Want dat is deze wandeling toch wel. We hebben ‘m toch zeker al een keer of tien gedaan en hij valt nooit tegen. Vroeger was dit een NS-wandeling, maar nu is-ie door het Naardermeer zelf gemarkeerd met blauwe pijltjes. Wij zijn vandaag niet met de trein maar parkeren de auto bij de boerderij/horeca/bezoekerscentrum Stadzigt. Het rondje Naardermeer is best een flinke wandeling voor middagje en zo kunnen we de aanlooproute naar het station overslaan.

Eerste natuurmonument

Zeg je Naardermeer, dan zeg je al snel Jac P. Thijsse. Hij en zijn natuurvriend Heimans zorgden ervoor dat dit gebied geen vuilstort werd, maar beschermde natuur. Het werd in 1904 door hun toedoen zelfs het eerste Natuurmonument van Nederland.

En zeg je Jac P. Thijsse, dan zeg al snel Verkade-album met de natuurplaatjes van ondermeer Wenckenbach en Voerman. En zo lag het het meer en de omgeving er vandaag bij: als een Verkade-album-idylle

naardermeer4335

Prachtig zonnig weer, fluitekruid en herik dat de bermen van kantwerk voorzag en het frisse zachte groen van de verse blaadjes aan de bomen.

Zonnevlekken

De noordkant met de groene laan vol zonnevlekken en bloeiende kastanjes. We drinken een bakkie koffie bij Annie Mostert die het geluk heeft aan die laan te wonen en die sinds jaar en dag wandelaars in haar tuin ontvangt en koffie uit de thermos serveert. 93 is ze nu en ze praat nog net zo graag met de passanten als tien jaar geleden.

naardermeer4334

De doorkijkjes naar het meer waar je de schoolplaat van Koekoek doorheen ziet schemeren en dan de weilanden waar het monumentenvee graast.

koekkoek naardermeer a 2 2

Schoolplaat Koekoek

De zuidkant is weer heel anders van karakter, weids zicht over het veengebied. Het rechte pad moet je even delen met de elektrische fietsen, maar dan buig je af naar de bosrand. Bosranden zijn meestal fijn, hier voelt-ie ultiem. Er staat een bankje op de juiste plek, het uitzicht is open, het bos is als rugdekking en er ligt een veelbelovende onverharde eikenlaan in het verschiet.

naardermeer4353

Pastorale bubbel

Tot slot het vlonderpad door het bos waarbij je verend over de drassigheid loopt. En dan loopt je het Verkade-album uit ben je weer in de invloedssfeer van het dagelijkse leven in Naarden. Als er iets te verbeteren was aan deze wandeling dan zou dat een spoorovergang of –tunneltje in het verlengde van de vaart zijn. Dat laatste stukje door Naarden doet toch een beetje afbreuk aan de pastorale bubbel waar je zo heerlijk in verkeerde. Maar dat is wel spijkers op laag water zoeken, geef ik toe.

Naschrift januari 2020:  Hoera! Er is inmiddels een tunneltje gerealiseerd onder het spoor. Daarmee hoef je niet meer door de woonwijk te lopen en verkort je de wandeling ook met ca. 1 km.

naardermeer4349

Praktische informatie

naardermeerkaartRondje Naardermeer
19 km compleet, 18 km in deze variant

Startpunt Parkeerterrein Stadzigt

Horeca: Stadzigt, Fort Uitermeer

Routebeschrijving: volg de blauwe pijltjes of kijk op Natuurmonumenten.