lenteullsizeoutput 18c2Na heel koude en heel natte dagen is het plotseling volop lente. Een mooi dag om nog eens een van de wandelpareltjes over te doen: een rondje rond Amerongen.

Deze wandeling is zo mooi omdat het heel afwisselend is en vol uitzichten. Je loopt door de uiterwaarden, door de bossen en over landgoederen.

Kastelen

We beginnen bij het kasteel van Amerongen, dat zo prachtig op de rand van de uiterwaarden ligt. Daar pakken we een pad op dat op slag van heuvelrug en uiterwaarden loopt. Er is flink in het struweel gekapt zodat er nu zicht is op de vogelrijke plassen. Aan de ander kant bloeien de bosanemoontjes dat het een lust is.

lente 2018 04 15 photo 00000176

Bossen

Dan steken we over naar de bossen van de heuvelrug. We worden getrakteerd op klaverzuring, maartse viooltjes en uitbottende beukenlanen. Het is druk bij de grote eik met de bankjes rondom, het mooie weer is weinigen ontgaan. We doorkruisen het bos, steken de weg weer over en komen op het landgoed Zuylenstein en volgt een mooi traject langs het kasteel en weilanden.

2018 04 15 photo 00000180

Uiterwaarden

lente

Tot slot misschien wel het mooiste stuk: de uiterwaarden. Mooi lopen over oude grasdijken tussen monumentale bomen en pinksterbloemen met uitzicht op de Nederrijn. En in de verte het silhouet van Amerongen. Bij een van de plassen staat een stel met een verrekijker de aanwezige vogels te inventariseren. Ze wijzen ons op een paar kluten die lekker aan het foerageren zijn. We mogen even door hun professionele kijker kijken, wat we graag doen. Kluten vind ik prachtige vogels, met hun grafische verenpak en gebogen snavel toch een van de betere design-vogels in ons land.

lenteimg 4269

Weer terug bij het kasteel ploffen we neer op het terras van Bentinck en genieten we van thee met bittergarnituur. Onder het toeziend ook van Keizer Wilhelm II, dat is te zeggen zijn standbeeldje. De keizer in ballingschap logeerde na WO I namelijk eerst hier voordat hij zijn intrek nam in huize Doorn. Zo willen wij ook wel in ballingschap, verzuchtten we, voordat we weer op huis aan gaan. Maar dat gevoel vervliegt weer, eigen haard is toch altijd meer goud waard.

lente amerongenscan 1Amerongse berg
14 km
Diverse horeca onderweg
Startpunt: Kasteel Amerongen
Routebeschrijving: Wandeling 31 uit: Wandelbox: 50 mooiste wandelingen van Nederland (Capitool)