wijkmeer3Er wordt in de media druk bericht over de nieuw te bouwen aansluiting tussen de A8 en A9 ter hoogte van Heemskerk. Een project waar al 60 jaar over wordt gediscussieerd. Nu er drie varianten van de provincie Noord-Holland op tafel liggen, komt UNESCO met zwaarwegende bezwaren.

wijlmeer1

wijkermeer11Alle plannen zullen namelijk een deel van de Stelling van Amsterdam beschadigen en de Stelling is werelderfgoed. Pijnlijk is dat de provincie zelf in de jaren ‘90 de Stelling als werelderfgoed heeft voorgedragen.

wijkmeer8

De Stelling van Amsterdam is een 135 km lange linie met forten rond Amsterdam. Gebouwd tussen 1880 en 1914 en bedoeld om bij vijandelijke aanvallen delen van het land onder water te zetten. In het schootsveld van 1000 meter vanaf de forten mochten alleen maar houten gebouwen neergezet worden, die wanneer nodig, snel omver gehaald konden worden. Verder moest het onbebouwd blijven. De Stelling is nooit gebruikt en op veel plekken heeft ‘de vooruitgang’ al delen beschadigd, volgebouwd of afgebroken.

wijkmeer6

Maar nu gaat de UNESCO dus voor verdere afbraak liggen. Hoe het zal aflopen is nog onzeker, ik hoop dat UNESCO wint, want ondanks ‘de economische noodzaak’ van de aansluiting voel ik meer voor de erfgoednoodzaak op een plek waar een prachtige rondwandeling te maken is. Een wandeling uit het boekje: Lopen langs linies van de uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

wijkmeer4

Ingeklemd tussen de A9 en het Noordzeekanaal ligt nog een fraai landschap met een paar forten, mooie grasdijken en verre uitzichten. Grotendeels onverhard. Loop ‘m, nu het nog kan.

wijkmeer10

wijkermeer7Wijkermeerpolder
17 km
Wandelknooppunten 79-17-18-21-20-36-37-richting 61-51-54-14-16-80-78
Startpunt: TOP Veldhuis-Aagtendijk