haervejen 4754

 

Overnachten

Je kunt Hærvejen lopen met of zonder tent. Er is voldoende accommodatie aanwezig om zonder tent en etappeafstanden tussen de 17 en 25 km de tocht te maken. Loop je zonder tent dan kun je meestal gebruik maken van een pelgrimsherberg. Daarnaast zijn er hotels, hostels en trekkershutten (soms op campings) die je van onderdak voorzien.

Kamperen

Als kampeerder kun je zeker niet alleen terecht op campings, maar vooral ook op daartoe aangewezen plekken langs de route. Een vorm van semi-wildkamperen. Op deze plekken staan vaak shelters en picknickbanken en is er een vuurplaats en een toilet, soms ook een kraantje. De shelters zijn in het algemeen kleine basale houten hutjes met een zijde open. Soms is de plek niet meer dan een stukje vlak gras met verder niets, andere keren zijn er meerdere shelters en zoveel voorzieningen dat het een onbeheerde mini-camping lijkt. De plekken worden aangegeven met een zwart-wit bordje met tent. Op deze plekken mag je open vuur maken.

kamperen

Verder zijn er ook particulieren die op hun erf ruimte beschikbaar stellen voor kampeerders. Daar zijn dan ook meestal sanitaire voorzieningen aanwezig. Deze semi-wildkampeervormen zijn meestal gratis. Soms wordt een kleine vergoeding gevraagd. Je zult trouwens meer vrije kampeerplekken dan campings tegenkomen op de Hærvejen. Daarnaast kun je bij de meeste pelgrimsherbergen ook een tentje opzetten. Het echte wildkamperen is in Denemarken niet toegestaan. Meer info over het semi-wildkamperen in Denemarken vind je op de site van de Europafietser Gea van Veen

De pelgrimsherbergen

De hele route is voorzien van speciaal op pelgrims ingerichte accommodatie. Dit zijn veelal tot een accommodatie omgebouwde stal bij een boerderij. Soms is de boerderij nog in bedrijf, soms is het bieden van accommodatie de hoofdactiviteit. De herbergen zijn open in juni, juli en augustus. Je kunt geen bed reserveren. De praktijk is dat de capaciteit ruim voldoende is.Er is gestreefd naar een reeks pelgrimsherbergen op een onderlinge afstand van ca. 20 km. Dat is grotendeels gelukt, maar soms ligt er ca. 30 km tussen twee herbergen.

haervejen 1763

Een typische pelgrimsherberg heeft een slaapzaal met stapelbedden die ruimte biedt aan ca. 25 tot 40 personen. De bedden zijn alleen voorzien van een matras. Je dient zelf voor een slaapzak, kussen en eventueel een onderlaken te zorgen. Er zijn douches, toiletten en een volledig uitgeruste keuken. In verreweg de meeste herbergen zijn ook etenswaren te koop. Het aanbod varieert een beetje, maar je kunt in de regel rekenen op (afbak)brood, eenvoudig beleg, diepvriesmaaltijden (pizza, pasta, hartige taarten etc) en vaak ook bier en wijn. Herbergen die geen etenswaren aanbieden bevinden zich in de regel op loopafstand van een supermarkt. Een enkele keer moet je je eten bij je hebben.

Alle herbergen rekenen DKK 100 (ca. 14 Euro) voor een overnachting en zeer redelijke prijzen voor de etenswaren. Het is de bedoeling zelf je kosten bij te houden en aan het eind van je verblijf het geld in een kluisje te stoppen. Je kunt als buitenlander het beste contant afrekenen, de Denen maken veelal gebruik van Mobil Pay, een in Denenmarken ingeburgerde vorm van digitaal betalen met je telefoon. Omdat het eerder regel dan uitzondering is, dat je de gastgevers van de boerderij niet zult treffen is het aan te raden om te zorgen dat je gepast kunt betalen.

Bij de meeste pelgrimsherbergen kun je ook een tent opzetten.

Er zijn jaarlijks nieuwe folders met de adresgegevens en onderlinge afstanden. Op deze pagina kun je die downloaden.  Hier de folder van het seizoen 2021.

herbergsbrochure-2021-a.pdf

Overige accommodatie

Voor meer flexibiliteit in je etappeafstanden kun je verder gebruik maken van hotels, B&B’s en hostels langs de route. Niet zelden mag je daar trouwens gratis wat extra broodjes smeren van het ontbijtbuffet ten behoeve van je lunchpakket.

Meenemen

Thermosfles: weinig horeca onderweg dus een eigen voorraadje warm water voor koffie/thee/soep is sterk aan te bevelen.
Slaapzak/kussen: De pelgrimsherbergen bieden alleen een kaal bed. Alle slaapcomfort dien je zelf mee te nemen.